Asmenų, atsidariusių bendrą banko sąskaitą, teisinė padėtis | Kas vyksta Kaune

Asmenų, atsidariusių bendrą banko sąskaitą, teisinė padėtis

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Noriu atsidaryti bendrą banko sąskaitą, tačiau mane domina, koks būtų banko sąskaitoje turimų pinigų turtinis rėžimas? Ar mums po lygiai priklausytų banko sąskaitoje turimos lėšos?

Banko sąskaitos sutartį reglamentuojančios teisės normos nedraudžia banko sąskaitos sutarties šalimis iš karto būti keliems asmenims. Tokiu atveju yra sudaroma bendro naudojimo banko sąskaita, kurią atidaro keli asmenys – bendraturčiai. Sutartyje bendraturčiai gali pasirinkti, ar banko sąskaitą pageidauja tvarkyti kartu, ar atskirai. Bendro naudojimo sąskaita turėtų būti tvarkoma vadovaujantis bendrąją nuosavybę reglamentuojančiomis teisės normomis.

Esant bendro naudojimo sąskaitai, kiekvienas iš bendraturčių nuosavybės teisę įgyja pagal sandorį – banko sąskaitos sutartį. Jeigu įstatymu nenustatyta kitaip, bendrosios nuosavybės teisė laikoma daline ir, jeigu bendrosios dalinės nuosavybės teisės konkretus kiekvieno bendraturčio dalių dydis nenustatytas, tai preziumuojama, kad jų dalys yra lygios. Pagal bendrąją nuosavybę reglamentuojančias teisės normas, bendraturčio nuosavybės dalis bendrojoje dalinėje nuosavybėje gali pasikeisti tuomet, kai jis padidina bendrą daiktą ar jo vertę Tačiau tam būtina nustatyti, ar buvo kito bendraturčio sutikimas padidinti bendrą daiktą ar jo vertę, ar padidinimą atlikęs bendraturtis reikalavo pakeisti jo dalį bendrojoje nuosavybėje, ar bendrą daiktą galima padalyti ir kt.

Turint bendro naudojimo banko sąskaitą, preziumuojama, kad bendraturčių dalys yra lygios nepriklausomai nuo to, kiek kuris iš bendraturčių įnešė lėšų į tą sąskaitą. Paprastai bendraturčiai neprieštarauja tokiam bendro daikto (lėšų sąskaitoje) didinimui, todėl dalis šioje bendrojoje nuosavybėje galėtų būti perskaičiuojama tada, kai į sąskaitą daugiau lėšų įnešęs bendraturtis to pareikalauja.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA