Apleistas pastatas be istorijos – tiesiog apleistas pastatas | Kas vyksta Kaune

Apleistas pastatas be istorijos – tiesiog apleistas pastatas

Skaitytojo nuotr.

Kauniečių tarpe vis labiau populiarėjant domėjimusi senove, apleistais ar tiesiog paskirtį pakeitusiais pastatais bei erdvėmis, portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija nusprendė paklausti dviejų tuo užsiimančių kauniečių, kuo šis užsiėmimas toks patrauklus.

Vilioja galimybė patekti ten, kur šiaip nepatektum

Nuo 2015-ųjų rudens veikianti, visuomenės jaunų architektūros, istorijos ir menotyros specialistų iniciatyva save pristatanti „Ekskurso“ komanda kauniečius paprastai kviečia į trumpas ekskursijas po mieste dažnai matomus, tačiau lankymui ne visada prieinamus pastatus.

„Norime paskatinti domėtis mus supančia aplinka, pakviesti visuomenę vertinti miesto aplinką ir rinktis, kaip vykdomi pokyčiai mieste“, – teigė „Ekskurso“ komandos narys Algimantas Grigas.

Jo nuomone, kol kas dar per anksti spręsti, ar didėja susidomėjimas istorija, ypač jaunimo tarpe, tačiau į jų organizuojamus renginius dažniausiai ateina 25 – 40 metų miestiečiai. Taip, pasak A. Grigo, yra dėl to, jog miesto erdves visada įdomiau pažinti ten apsilankant.

„Miesto architektūrą, istorines vietas ir meno kūrinius visada smagiau yra aktyviai patirti pačiam – tiek vaikštant, tiek aptarinėjant gyvai grupėje“, – teigė A. Grigas. „Ekskursas suteikia progą patekti į vietas, kur paprastai nepakliūname, pamatyti dalykus, kurių kartais patys nepastebime skubėdami mieste su kasdieniais reikalais.“

„Įsivaizduok, kaip čia buvo“

Tuo tarpu vienos didžiausių kauniečių feisbuko grupių, „Nematytos Kauno vietos“, įkūrėjas Liutauras Likša mano, jog susidomėjimas senove – laipsniškas dalykas.

„Apleistas pastatas ir yra įdomiausias dėl savo istorijos, be jos jis – tiesiog apleistas pastatas“, – teigė jis ir pridūrė, kad yra kelios apleistų pastatų lankytojų rūšys: vieni eina į visus apleistus pastatus, kuriuos randa, o kiti prieš tai pasidomi pastato istorija ir specialiai ruošiasi tokioms kelionėms.

„Pradžioje dažniausiai žmonės pradeda eiti aklai ir po to, kai apleisti pastatai tampa įprasta, vieni pradeda domėtis istorija ir užkimba ant „įsivaizduok, kaip čia buvo“ kabliuko“, – pasakojo L. Likša.

Pasak jo, nereikėtų nuvertinti ir to, kad jau subrendo karta, užaugusi laisvoje Lietuvoje. „Jauni žmonės dabar jaučia didesnę laisvę nei anksčiau, nes gimė laisvoje Lietuvoje ir yra pratę viską gauti ir visko siekti“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė jis.

Prisideda ir visuomenė

A. Grigas teigimu, visuomenė taip pat tampa atviresnė žmonėms, norintiems domėtis miestu ir kaip didelį laimėjimą įvardijo tai, jog „Ekskursą“ į savo patalpas įsileido net Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, kuriame anksčiau buvo įsikūrusi Kauno apskrities savivaldybė.

„Tai rodo, kad net ir didesnės įstaigos ar organizacijos tampa atviresnės visuomenei, rūpinasi viešaisiais ryšiais ir yra neabejingos kultūrinėms veikloms“, – dalinosi patirtimi jis.

L. Likšos nuomone, apleistų pastatų lankymas gali būti ne tik nuoširdaus domėjimosi, bet ir mados rezultatas. „Matau, kad retą traukia istorija, tai yra labiau dėl adrenalino ir populiarumo“, teigė jis. „Visgi džiaugiuosi tais, kurie tikrai domisi ir patys ieško, su tokiais visada aktyviai bendradarbiaujame.“

Tiesa, kaunietis pastebi, jog vis dar yra likę nemažai žmonių, nesilaikančių pagrindinės taisyklės – užsukus į apleistą vietą svarbiausia palikti viską taip, kaip radai.

„Aplankius objektą niekas neturi pastebėti, kad tu jame buvai ir išsinešti gali tik nuotraukas ir prisiminimus“, – svarbiausią pamoką, išmoktą iš seniau besidominčių apleistų pastatų lankymu, įvardijo jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA