Nuo rytojaus – 4 kartus mažesnės mobiliojo ryšio kainos Europos Sąjungoje | Kas vyksta Kaune

Nuo rytojaus – 4 kartus mažesnės mobiliojo ryšio kainos Europos Sąjungoje

Asociatyvi nuotr. / Archyvo nuotr.

Nuo 2016 m. balandžio 30 d. visoje Europos Sąjungoje (ES) mažinamos tarptautinio tarptinklinio ryšio paslaugų (roaming‘o) kainos vartotojams.

Tarptinklinio ryšio paslaugų teikėjai prie taikomos nacionalinių paslaugų kainos galės papildomai pridėti ne daugiau nei 5 eurocentus be PVM už inicijuoto skambučio minutę, 2 eurocentus be PVM už siunčiamą trumpąją žinutę bei 5 eurocentus be PVM už 1MB duomenų. Atsiliepti į skambutį papildomai kainuos 1,14 eurocento be PVM už minutę.

Europos Parlamento ir Tarybos reglamento nuostatos numato, kad nuo 2016 m. balandžio mėn. 30 d. iki 2017 m. birželio 15 d. įsigalioja pereinamasis laikotarpis, kurio metu tarptautinio tarptinklinio ryšio kainos ES, palyginti su šiuo metu taikomomis kainomis, turėtų mažėti iki 4 kartų. Taip pat operatoriai galės siūlyti vartotojams tarptautinio taprtinklinio ryšio ES paslaugų paketus – t.y. mokėjimo planus, kai už fiksuotą periodinį (pvz., dienos, savaitės, mėnesio) mokestį būtų teikiamas operatoriaus numatytas tarptinklinio ryšio paslaugų kiekis, o sunaudojus visą šį kiekį, būtų pereinama prie įprasto atsiskaitymo už pavienę sunaudotą paslaugą.

„Tai yra ženklus tarptautinių tarptinklinio ryšio paslaugų kainų sumažėjimas, kuris turėtų paskatinti vartotojus neriboti savęs ir naudotis ryšio paslaugomis keliaujant Europos Sąjungoje ne mažiau, nei jie įpratę daryti Lietuvoje“, ‒ sako Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Giedrius Pūras. „Taip pat norėčiau atkreipti dėmesį, kad operatoriai neturėtų siūlyti išskirtinai tik paslaugų paketų, kaip vienintelės galimybės naudotis tarptautinio tarptinklinio ryšio Europos Sąjungoje paslaugomis – operatoriai visais atvejais privalo siūlyti ir tarptautinio tarptinklinio ryšio paslaugas, kurias naudojant atsiskaitoma už faktiškai sunaudotą paslaugos kiekį bei aiškiai informuoti paslaugų gavėjus apie tokią galimybę, jei teikiamas kitoks mokėjimo planas“, ‒ pabrėžė G. Pūras.

Reglamentu siekiama ir tolimesnio tarptautinio tarptinklinio ryšio kainų mažėjimo vartotojams ateityje – numatoma, kad nuo 2017 m. birželio 15 d. vartotojai visoje Europos Sąjungoje savo kelionių metu galės naudotis telefono skambučių, SMS bei duomenų perdavimo paslaugomis tokiomis kainomis, kokios taikomos jų nacionalinėje rinkoje. Tam, kad būtų pasiekti šie Reglamento tikslai, pirmiausia Europos Komisija turės peržiūrėti didmenines judriojo ryšio paslaugų kainas, kuriomis skirtingų valstybių operatoriai atsiskaito tarpusavyje, ir priimti sąžiningo naudojimosi taisykles, skirtas operatoriams ir vartotojams, kurios apsaugotų nuo piktnaudžiavimo šiomis paslaugomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA