Kaune atidaroma atsinaujinusi prezidento V.Adamkaus biblioteka-muziejus | Kas vyksta Kaune

Kaune atidaroma atsinaujinusi prezidento V.Adamkaus biblioteka-muziejus

BNS 2016/04/29 08:32
J.Petronio nuotr.

Kaune penktadienį atidaroma atsinaujinusi Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus.

Atidarymo metu bus eksponuojamos įsimintinos prezidento V.Adamkaus praėjusių kadencijų nuotraukos, jo archyvinių dokumentų ir apdovanojimų kolekcijos, o taip pat V.Adamkaus bibliotekos bei Vytauto didžiojo universiteto (VDU) fonduose sukaupti lietuvių išeivijos dailės kūriniai.

„Vytauto Didžiojo universitetas, turėdamas savo sektinų herojų panteone V. Adamkų ir prisidėdamas kaip institucija prie šios bibliotekos-muziejaus, sukuria didžiules galimybes ugdyti naujuosius lietuvių demokratijos, pilietinės ir atviros visuomenės bei globalios Lietuvos lyderius“, – teigia vienas iš bibliotekos steigimo iniciatorių, Lietuvių išeivijos instituto direktorius, istorikas, profesorius Egidijus Aleksandravičius.

Prezidento V.Adamkaus biblioteka-muziejus sieks memorializuoti prezidento gyvenimą ir veiklą bei tuo pačiu tapti inovatyviu kultūros ir mokslo židiniu, kur mokslininkai, jaunoji karta galės gilinti specialias žinias, susijusias su Lietuvos ir lietuvių išeivijos istorija, sako steigėjai.

„Mano supratimu, ta biblioteka nebus tik muziejus, kuriame ateini, praeini, pasižiūri, kas ten pastatyta, ir išeini. Aš noriu, kad ta biblioteka būtų gyvas organas, židinys, kuriame žmonės galėtų pasinaudoti viskuo, kas ten sutelkta (…). Esu tikras ir galiu vieną pasakyti: jo kūrimosi ir galutinio išbaigimo data yra turbūt paskutinė mano gyvenimo diena. Turės likti savotiškas palikimas gyvenantiesiems“, – LRT radijui sakė V.Adamkus.

Biblioteka-muziejus įkuriama moderno krypties pastate, kuris S.Daukanto aikštėje iškilo 1910 metais. Pirmosios Respublikos laikais jame veikė Lietuvos užsienio reikalų ministerija, o pirmasis jos ministras Augustinas Voldemaras buvo prezidento V.Adamkaus krikšto tėvas.

Čia veiks biblioteka-skaitykla, archyvas bei ekspozicija. Parodų eksponatai bus nuolat atnaujinami, čia ketinama organizuoti ir kultūrinius, edukacinius renginius. Taip pat bibliotekoje bus vykdomos Užsienio reikalų ministerijos projekto „Diplomatinis Kaunas“ veiklos.

Lietuvoje tokia biblioteka-muziejus kuriama pirmą kartą. Jos įkurtuvės sutampa su jubiliejiniais metais: prezidentui ir VDU Tarybos pirmininkui bei garbės daktarui V.Adamkui lapkričio pradžioje sukanka 90 metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA