Tvarkydami aplinką gyventojai sukėlė net 9 tūkst. pažeidimų | Kas vyksta Kaune

Tvarkydami aplinką gyventojai sukėlė net 9 tūkst. pažeidimų

R. Tenio nuotr.

Per praėjusius metus bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) užfiksavo daugiau kaip 9 tūkst. pažeidimų ir incidentų dėl netinkamo ar nesaugaus elgesio šalia elektros ir dujų skirstymo įrenginių.

Daugiausia, 5618 pažeidimų sukėlė netinkamai prižiūrimi medžiai ir želdiniai šalia elektros linijų.

„Atšilus orams, kaip ir kiekvieną pavasarį, daugelis gyventojų kimba tvarkyti gyvenamąją aplinką – sodina, geni ar kerta medžius, vykdo žemės kasimo darbus. Raginame atsakingiau įvertinti šalia elektros ir dujų skirstymo įrenginių galinčias kilti grėsmes. Dažniausios pasekmės – niekuo dėtiems vartotojams  nutraukiamas elektros ar dujų tiekimas, tačiau šalia jų dar yra ir skaudūs, nepataisomi padariniai žmonių sveikatai ar gyvybėms“, − pažymi ESO Tinklų eksploatavimo tarnybos vadovas Dalius Svetulevičius.

ESO atstovas primena, kad atsižvelgiant į linijos įtampą, želdinių šakos prie laidų neturėtų priartėti arčiau kaip per 1-4 metrus. Medžių ir krūmų šakas būtina genėti, kad jos nenutrauktų laidų ir neužvirstų ant atramų. Medžius kirsti draudžiama ir už elektros tinklo apsaugos zonų – tais atvejais, kai virsdami jie gali užvirsti ant laidų ir atramų.

„Pastebėję pavojingą želdinį, mūsų specialistai turi teisę ir patys nupjauti šakas, tačiau, suprantama, mes didžiausią dėmesį skiriame saugumui, o ne aplinkos estetikai ar medžio gerovei, todėl raginame gyventojus pačius tinkamai pasirūpinti medžiais ir krūmais savo valdose“, – pabrėžia D. Svetulevičius.

Jis priduria, kad ESO rūpesčiu kasmet nuo pavojingai priartėjusių želdinių išvaloma maždaug dešimtadalis visų privačioje žemėje esančių oro linijų. Tai – apie  7200 nugenėtų ir 4000 iškirstų medžių. 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA