Dainavos poliklinika kvies nemokamai išsitirti dėl odos vėžio | Kas vyksta Kaune

Dainavos poliklinika kvies nemokamai išsitirti dėl odos vėžio

Dainavos poliklinikos nuotr.

Minint euromelanomos dieną Kauno Dainavos poliklinika visus kauniečius kviečia nemokamai pasitikrinti dėl odos vėžio – melanomos.

Gegužės 3 dieną nuo 8 iki 16 val. poliklinikos gydytoja dermatovenerologė Renata Kliunkienė konsultuos ir moderniu dermatoskopu tirs apgamus. Konsultacijai reikia užsiregistruoti.

Euromelanoma yra visos Europos odos vėžio prevencijos projektas, kurio tikslas – skleisti informaciją apie odos vėžio prevenciją, ankstyvąją diagnostiką ir gydymą. Specialistai pabrėžia, kad odos vėžį įmanoma pastebėti reguliariai apžiūrint savo odą, o pastebėta ankstyvoje stadijoje ši liga gali būti sėkmingai gydoma. Deja, žmonės dažniausiai nekreipia dėmesio į atsiradusius pakitimus ir nesikreipia į gydytojus.

Melanomos simptomai

Melanoma – agresyviausia odos vėžio forma, tačiau anksti ją nustačius išgydyti galima apie 97 proc. pacientų. Melanoma sudaro apie 15 proc. visų odos vėžio atvejų. Ši liga išsivysto arba iš jau esančių, arba iš naujai atsiradusių apgamų.

Kiekvienas apgamo dydžio, formos ar spalvos pasikeitimas, bet koks naujas požymis, simptomas, pavyzdžiui, kraujavimas, niežulys ar apsitraukimas apnašu yra įspėjamasis ženklas. Pastebėję apgamų pakitimų, nedelsdami kreipkitės į dermatologą.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į odos darinius, kurie pakeitė dydį, spalvą ir/ar formą, yra paraudę ar blizgūs, grublėto, nelygaus paviršiaus, tarsi padengti žvyneliais, atrodo kaip žaizdelė, tačiau negyja, kraujuoja, niežti ar šlapiuoja.

Pastebėję nors vieną iš šių simptomų, nedelsdami kreipkitės į dermatologą.

Odos vėžio atsiradimo rizikos veiksniai

Pagrindinė odos vėžio priežastis – ultravioletinių saulės spindulių poveikis odai. Didesnę nei vidutinę riziką susirgti odos vėžiu turi asmenys, kurie yra šviesios odos ir greitai nudega saulėje, arba kurie vaikystėje buvo smarkiai nudegę. Riziką kelia tai, jei daug laiko praleidžiate saulėje dirbdami ar laisvalaikio metu, ar esate veikiami intensyvios saulės trumpais periodais (pavyzdžiui, per atostogas).

Ypatingai atidūs savo odai turėtų būti tie, kurie naudojasi soliariumais. Taip pat sunerimti reikia tiems žmonėms, kurie turi daugiau kaip 50 apgamų bei tiems, kurių giminėje yra buvę odos vėžio atvejų.

Jei aptikote įtartiną odos darinį ar pakitusį apgamą, kreipkitės į gydytoją dermatologą. Svarbu nedelsti, nes kuo anksčiau diagnozuojama liga, tuo didesnė sėkmingo gydymo tikimybė.

Saulė – ne tik draugas, bet ir priešas

Patarimai, kaip sumažinti kenksmingą ultravioletinių spindulių poveikį ir riziką susirgti odos vėžiu:
– Venkite saulės, kai ultravioletinė spinduliuotė yra stipriausia (tarp 11 ir 16 valandos).

– Naudokite apsauginius kremus nuo saulės. Taip pat apsaugokite odą ir akis galvos apdangalu, marškinėliais, akiniais nuo saulės.

– Ypač nuo saulės saugokite vaikus. Jiems būnant saulėje reguliariai tepkite apsaugines priemones su aukštu saulės apsaugos faktoriumi (SPF nuo 30 iki 50), aprenkite juos marškinėliais, pasirūpinkite, kad jie dėvėtų galvos apdangalus.

– Leiskite odai įrusti palaipsniui. Venkite nudegimo! Odos paraudimas po deginimosi saulėje jau reiškia, kad nudegėte. Jeigu pūslės ar skausmas tęsiasi dvi dienas ar ilgiau, reikėtų susirūpinti ir kreiptis į gydytoją.

– Venkite degintis soliariumuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA