Kaunietis dėl vaikų ateities apibėgs visą Lietuvą | Kas vyksta Kaune

Kaunietis dėl vaikų ateities apibėgs visą Lietuvą

Asmeninio archyvo nuotr.

Gegužės 13 dieną kaunietis Nerijus Buivydas (33 m.) pradės savo gyvenimo kelionę – per 20 dienų apibėgs 20 Lietuvos mokyklų. Kasdien įveiks po maratoną – 42 km 195 m, užtrukdamas po kiek daugiau nei 4 valandas. Visa tai – dėl vaikų.

[galerija kiek=”4″]

Vyras pasakoja jau seniai norėjęs nuveikti ką nors didingo kitų labui, tad prieš dvejus metus kilus idėjai surinkti vaikų pastabas, kaip pagerinti jų mokymosi kokybę ir emocinę savijautą mokykloje, nusprendė pagerbti pavyzdingas valstybines Lietuvos mokyklas jas apibėgdamas.

Kad vaikų pastabos neliktų tuščiomis kalbomis, jų nuomones akcijos pabaigoje – birželio 1-ąją, Tarptautinę vaikų gynimo dieną – sugalvota pristatyti LR Prezidentei arba LR Švietimo ministerijai.

Dėl vaikų

Pats švietimo sistemoje 9 m. dirbantis N. Buivydas mano, kad Lietuvos mokyklose reikia reikšmingų pokyčių:

„Dabar vaikai labai spaudžiami dėl akademinių rezultatų, taisyklių laikymosi, suaugusieji jiems grūda savo programas, o pats vaikas lieka neišklausytas, nesuprastas, neatsižvelgiama į jo nuomonę, poreikius, emocijas“, – sakė N. Buivydas. Jis teigė pastebėjęs, kad vaikai nesijaučia saugūs savo mokyklose, jie nėra ir lygiaverčiai bendruomenės nariai.

Bet juk mokyklą jie turi lankyti 12 metų! Jei nėra čia laukiami ir priimami kaip unikalios asmenybės, tada labai liūdna”, – pridūrė jis.

Jis siūlytų ugdymą individualizuoti pagal vaiko poreikius. Taip pat rekomenduotų vaikus labiau įtraukti į mokyklos sprendimų priėmimą, susirinkimų metu vaikai galėtų drąsiai išsakyti savo nuomonę, ir į ją būtų atsižvelgiama.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad nesvarbu, vaikas mokosi Kuršėnuose, Plungėje ar Kaune, visur jis turi gauti kokybišką, šiuolaikišką ugdymą.

Aplankys geriausias mokyklas

Pasak bėgiko, jis bėgs į šviesesnes Lietuvos mokyklas, kurios daug stengiasi dėl vaikų.

Šiuo metu N. Buivydas gyvena sostinėje ir vadovauja Vilniaus Demokratinei mokyklai. Tad, nuo jos gegužės 13 d. ir startuos.

Kaune vyras apsilankys gegužės 18 d., čia užsuks į Kazio Griniaus progminaziją. „Ji gali būti stiprus pavyzdys, kitoms mokykloms tikrai yra ko iš jos pasimokyti“, – teigė ne kartą šioje ugdymo įstaigoje lankęsis ir su mokyklos vadovais bendravęs bėgikas.

Taip pat aplankys šiuo miestus: Elektrėnus, Alytų, Marijampolę, Prienus, Šakius, Tauragę, Klaipėdą, Plungę, Mažeikius, Šiaulius, Panevėžį, Biržus, Molėtus, Pabradę.

Mokyklų sąrašas

Kadangi atstumai tarp kai kurių miestų 50–60 km, N. Buivydą dalį kilometrų veš iš paskos riedantis vairuotojas, o iki mokyklos likus maratono nuotoliui – vyras pradės bėgimą.

Prie kiekvieno miesto žymos bėgikas lauks jį pasitinkančių vaikų, su kuriais kartu atbėgs į mokyklą.

Susitikus su mokyklos bendruomene visi diskutuos apie švietimo problemas. Tada vaikų bus paprašyta surašyti po pasiūlymą, ko trūksta, kad savo mokykloje jie jaustųsi laimingesni. Pasiūlymus, kurių planuojama surinkti apie tūkstantį, bėgikas nugabens į Vilnių, Prezidentei arba Švietimo ministerijai.

Treniruojasi kasdien

Aktyvųjį pasiruošimą kelionei vyras sustiprino prieš gerą pusmetį, treniruojasi kasdien.

Kas mėnesį stengiasi didinti nubėgamų kilometrų skaičių: štai vasarį nubėgo 400 km, kovą – 536 km, o balandį planuoja priartėti prie akcijoje numatyto nuotolio – 860 km.

Vyrą bėgimui ruošia profesionalai: fiziniu parengimu rūpinasi treneris Jean Claude, bėgimu – ultramaratonininkas Aidas Ardzijauskas, o mitybą prižiūri – specialistas Artūras Sujeta.

Rizika sveikatai

Vyras kasdien nubėgdamas po maratoną, sudegins 2000 kalorijų, tad, kad nenusilptų, kas 4 km jam bus dalinami subalansuoti užkandžiai, vanduo.

Paklaustas apie fizinius išbandymus, laukiančius kelyje, N. Buivydas tikino, kad užtrintos pėdos, skaudantys sąnariai ar suakmenėję raumenys ne vienintelės laukiančios bėdos:

„Galiu nesusitvarkyti su mintimis ir palūžti morališkai, juk per 20 dienų nubėgti 20 maratonų atrodo nemenkas iššūkis. Bet aš pasiryžęs jį įveikti“, – sakė unikalios idėjos sumanytojas.

Siūlo palaikyti įdėją

N. Buivydas pažymi, kad įgyvendinant akciją, jam svarbi ir kitų bėgikų parama:

„Bėgant ilgus nuotolius – svarbi kompanija, su kuria kilometrai tirpsta dvigubai greičiau. Taigi, labai kviečiu prisijungti – nubėgant vieną ar kelis maratonus“, – ragino pašnekovas.

Jis pridūrė, kad įgyvendinant akciją svarbi ir finansinė parama. Jis informavo, kad šiuo metu dar liko nepadengtos šios išlaidos: sveikatos patikrinimai, sporto inventorius, automobilio ir aprangos apklijavimas, kuras, masažai Vilniuje ir kelionės metu, maisto produktai, „GoPro“ vaizdo kamera, dizaino paslaugos, reabilitacija po akcijos. Vyras kviečia norinčius prisijungti prie akcijos taip, kaip gali.

  • Parama 10 Eur leistų įsigyti kojų masažą miesteliuose;
  • Parama 20 Eur užtikrintų sveiką ir pilnavertę mitybą vienai dienai;
  • Parama 100 Eur galėtų padengti kuro sąnaudas savaitei.
  • Greitasis prisidėjimo būdas – pervedant norimą sumą į akcijos sąskaitą.

Rekvizitai:
VšĮ „Demokratinė mokykla“
A/S LT 847044060008082275

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA