Kaune prasidėjo senturgis: kokią istoriją slepia caro laikų seifas? | Kas vyksta Kaune

Kaune prasidėjo senturgis: kokią istoriją slepia caro laikų seifas?

Organizatorių nuotr.

Penktadienį Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“, prasidėjo pirmasis šiais metais senturgis „Laiko ratu“. Tris dienas truksiančiame antikvarų ir sendaiktininkų susibūrime šį kartą – šiek tiek ryškesni XIX a. akcentai.

Paprastai senturgiuose vyraujančių XX a. vidurio ir ypač Antrojo pasaulinio karo laikų palikimo šįkart mažiau, užtat daugiau XIX a. autentiškų perliukų.

Tarsi nešlifuotas deimantas su savo istorija – pono Algimanto parduodamas senovinis caro laikų seifas, metalinė dėžutė, kurioje gabendavo pinigus ir įvairias brangenybes.

„Tokiose dėžutėse carinėje Rusijoje karietomis buvo gabenami pinigai ir kiti labai vertingi daiktai iš miesto į miestą. Ant seifo dangčio matomas užrašas rusų kalba „Sankt Peterburgas – Maskva“. Gali būti, kad tuo maršrutu kursuodavo karieta su šiuo seifu“, – spėliojo sendaiktininkas.

Pasak jo, ši dėžutė jau senokai Lietuvoje, nes žmogus, iš kurio ją įsigijo Algimantas, sakė, kad ji priklausė dar jo seneliui, o pastaruoju metu dūlėjo kaime esančios sodybos palėpėje.

Visai netoliese – autentiškos caro laikų svarstyklės, o svečiai iš Latvijos siūlo puikiai atrodantį restauruotą XIX a. prancūzišką barometrą su termometru, galintį papuošti bet kurį panašaus stiliaus interjerą.

Vieni iš įdomiausių ir seniausių eksponatų šiame senturgyje – kelių šimtų metų senumo tuščiaviduriai apvalūs metaliniai patrankų sviediniai. Pasak pardavėjo, ta galėtų būti XVII a. švedų karų laikotarpio palikimas Lietuvoje.

Kaip visada senturgyje gausu ir lietuvių liaudies medinių, senoviškų rakandų, restauruotų baldų, paveikslų, įvairių interjero detalių, skulptūrų ir skulptūrėlių, senovinių pinigų, knygų ir kitokių leidinių, įrankių, vinilinių plokštelių bei daug kitokių senus laikus menančių daiktų.

Senturgis „Laiko ratu“ vyks visą savaitgalį, balandžio 22–24 dienomis. Kitas turgus bus rengiamas rugsėjo mėnesį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA