Už blaivybę pasisakančios kauniečių organizacijos įkvėpimo ieško ir užsienyje | Kas vyksta Kaune

Už blaivybę pasisakančios kauniečių organizacijos įkvėpimo ieško ir užsienyje

R. Tenio nuotr.

Vieną balandžio savaitgalį Kauno visuomeninės organizacijos „Blaivi laisvė“ ir Priklausomybės ligų specialistų asociacijos atstovai surengė vizitą kaimyninės Lenkijos Varmijos Mozūrų vaivadijos Varmės Lidzbarko mieste. Kauniečių blaivininkų tikslas – pabuvoti šalyje, kur apie priklausomybės nuo alkoholio, narkotikų ir smurto šeimoje problemas ne kalbama, o veikiama.

„Blaivi laisvė“ ir Priklausomybės ligų specialistų asociacija prie kelionės pakvietė prisijungti ir kitas organizacijas. Labai džiugu,kad į kvietimą atsiliepė Kauno miesto savivaldybė ir delegavo dvi specialistes iš Socialinių paslaugų skyriaus. Vilkaviškio rajono savivaldybė atsiuntė Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komiteto narį, prie išvykos taip pat prisijungė dviejų visuomeninių organizacijų atstovai iš Marijampolės ir Vilkaviškio.

Apie alkoholio kontrolę papasakoti laiko rado pats burmistras

Lidzbarko mieste svečius iš Lietuvos pasitiko pats miesto vadovas – burmistras Jacekas Vyšniovskis (Jacek Wisniowsky), kuris pats išsamiai papasakojo apie miesto valdžios politiką alkoholio, narkotikų ir smurto prevencijos srityje, savo ir vietos  alkoholio kontrolės komisijos (jos atstovas Janušas Arteris labai padėjo surengti vizitą) veiklą.  Visus vizito dalyvius maloniai nustebino labai šiltas atviras ir be galo žmogiškas bendravimas, didelis noras pasidalinti savo patirtimi atsakant kauniečiams rūpimus klausimus. Pabaigoje burnistras išreiškė pasirengimą ir norą bendradarbiauti rengiant bendras veiklas ir keičiantis patirtimi.

Pačioje  alkoholizmo kontrolės komisijoje  darbas ir šeimininkų pasakojimai  užtruko net tris valandas. Susėdus prie stalo  aptartas Lenkijoje prieš 19 metų priimtas pamatiniu valstybės įstatymu, leidžiantis veikti prevencijos mechanizmui – taip  jiems pavyko sumažinti  alkoholio vartojimą nuo 15 l. gryno alkoholio vienetų vienam žmogui per metus iki 11 l. O juk lenkai anksčiau pirmaudavo šioje srityje pasaulyje!

Dviratis jau išrastas, reikia tik važiuoti ir mums?

Kaip Lenkijoje sprendžiama problema, jei alkoholiu piktnaudžiauja šeimos narys, bendradarbis, ar kaimynas? Komisijai  atsiunčiamas pareiškimas apie žmogaus problemas , kurį gali parašyti artimasis, policininkas, gydytojas, pedagogas, socialinis darbuotojas, kaimynas, ar koks kitas pilietis.  Pilietis  yra kviečiamas į komisiją, kurioje dalyvauja penki nariai bei reikalingi liudininkai. Kiekviena situacija sprendžiama individualiai, surenkant faktus, išklausant visų pusių ir tik tada priimant spendimus.

Visa tai vyksta ne smerkiant, bet motyvuojant turintį priklausomybės problemų  priimti sprendimą pradėti savanorišką gydimąsi. Jei reikia ,žmogus įpareigojamas vykti pas teismo ekspertus, kad būtų nustatyta diagnozė (ją nustato profesionalai –  psichiatras ir psichologas). Nustačius diagnozę, žmogus  turi du pasirinkimus: gydytis dienos centre, arba gultis į priklausomybės ligų stacionarą. Tai jis gali padaryti savanoriškai, arba įpareigotas teismo.

Papasakojo ir apie pasiekimus, ir apie klaidas

Tuo pat metu konsultacinis  darbas vykdomas  ir bendraujant su priklausomo žmogaus vaikais bei sutuoktiniu. Tam tikslui dienos centre yra savo programą turintis vaikų skyrius ir specialistas, dirbantis su priklausomo artimaisiais. Komisija vaikus įtraukia ir į prieš alkoholį nukreiptą edukaciją (pasakų rašymo, piešinių konkursus), moksleiviai motyvuojami vertingais prizais – kelionėmis. Pernai į Varšuvą iš Lidzbarko buvo vežami du pilni autobusai vaikų, aktyvių konkursų prieš alkoholį dalyvių.

Lenkų specialistai labai akcentavo priklausomybės specialistų vaidmenį  pačios komisijos kompetenciją, pasiruošimą šiam darbui ir nuolatinį mokymąsi. Komisija gerai apmokyta išlaikyti dienos centro klientų asmens duomenų anonimiškumą  informaciją gali gauti tik teismai ir prokuratūra), puikiai vykdo planavimą ir nuolatinį monitoringą, o pokalbyje net nevengia pasidalinti savo klaidomis ir įstatymo spragomis. Dauguma delegacijos narių pusiau juokais sakė  kolegoms iš Lenkijos, kad jie gyvena kosmose….

Vietoj reziumė

„Lietuvoje, palyginus su Lenkija –   daugelis turi savo nuomonę, moka pakalbėti, priekaištauja, teikia įvairiausiais statistikas, kritikuoja, ir spėlioja apie sprendimo būdus,  bet ne veikia. Lietuviška blaivybės gamybos mašina stringa kas kelis metrus ir atsisako važiuoti į priekį.

Esame entuziastai, kurie jau daugiau kaip metus eina „ateities“ kryptimi. Mes jaučiamės būdami dalelė visos sistemos,  kuri jau veikia, siekdama suteikti pagalbą priklausomybėmis ir ko priklausomybėmis sergantiems žmonėms. Teigiamų pokyčių yra, apie tai liudija ir šis vizitas. Tad nuoširdžiai tikime, kad Kauno miesto savivaldybė, kitos valdžios institucijos  ir toliau aktyviai dirbs priklausomybių problemų sprendimų kelyje“, – sakė Priklausomybės ligų specialistų asociacijos pirmininkas Deividas Smailys.

Virginijus Spaičys

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA