Seimas pritarė naikinti 8 valandų darbo dienos trukmę | Kas vyksta Kaune

Seimas pritarė naikinti 8 valandų darbo dienos trukmę

BNS 2016/04/19 14:51
R.Tenio nuotr.

Seimas antradienį tęsdamas Darbo kodekso svarstymą pritarė, kad būtų naikinama 8 valandų darbo dienos trukmė, leidžiant tai spręsti lanksčiau, ir nusprendė leisti dirbti daugiau viršvalandžių.

Svarstydamas skirsnį dėl darbo laiko parlamentas pritarė, kad ateityje nebūtų skaičiuojama, kiek valandų per dieną bus privaloma dirbti – darbo dienos trukmė būtų nustatyta kolektyvinėje sutartyje arba atskiru susitarimu.

Seimas pritarė, kad darbo laiko norma yra keturiasdešimt valandų per savaitę, su viršvalandžiais – 48 valandos. Pagal siūlomą projektą, per savaitę negali būti dirbama ilgiau kaip 8 valandas viršvalandžių, nebent darbuotojas savo sutikimą dirbti iki 12 valandų viršvalandžių per savaitę išreikštų raštu, bet ir tokiais atvejais negalėtų būti pažeistas 48 valandų darbo trukmės režimas, skaičiuojant per apskaitinį vieno mėnesio laikotarpį.

Seimo narys Naglis Puteikis siūlė nustatyti trumpesnę, 35 valandų darbo savaitę, taip pat kad per dieną būtų dirbama 7 valandas, bet siūlymą Seimas atmetė.

Per posėdį pritarta, kad per metus būtų galima dirbti ne daugiau kaip 180 valandų viršvalandžių – 60 valandų daugiau nei dabar, tačiau kolektyvinėje sutartyje galėtų būti susitarta dėl ilgesnės jų trukmės. Už viršvalandžius siūloma leisti atsiskaityti arba pinigais, arba atostogomis, ko dabar nėra.

Liberalų sąjūdis siūlė iš viso braukti ribojimą dėl viršvalandžių metinės trukmės, siūlydami nedrausti žmonėms dirbti, jei jie to patys nori, tačiau pasiūlymui nepritarta.

Apsvarstęs atostogas reglamentuojančią Darbo kodekso dalį Seimas pritarė, kad darbuotojams suteikiamos ne mažiau kaip dvidešimties darbo dienų kasmetinės atostogos. Atostogos būtų skaičiuojamos darbo dienomis, sutartyse būtų galima nustatyti ir ilgesnes atostogas. Šiuo metu atostogos yra 28 kalendorinės dienos.

Taip pat Seimas paliko ir dabartiniame kodekse nustatytus vadinamuosius tėvadienius. Darbuotojai, auginantys neįgalų vaiką arba du vaikus iki 12 metų per mėnesį gautų vieną papildomą poilsio dieną jiems mokant vidutinį darbo užmokestį, arba darbo laikas būtų sutrumpinamas dviem valandomis per savaitę. Auginantys tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų galėtų gauti dvi laisvas dienas per mėnesį, arba savaitinis darbo laikas gali būti trumpinamas keturiomis valandomis.

Vieną vaiką iki 14 metų auginantys tėvai laisvą pusdienį, mokant jiems vidutinį atlyginimą, galėtų gauti Rugsėjo 1-ąją.

Šis sprendimas dar nėra galutinis – apsvarstęs visą Darbo kodeksą parlamentas balsuos dėl pritarimo visam projektui, o tuomet bus pereinama į priėmimo stadiją.

Lankstesnį Darbo kodeksą siūlanti Vyriausybė teigia, kad jis padės sukurti daugiau darbo vietų ir pritraukti investicijų. Profesinės sąjungos teigia, kad naujasis kodeksas sumenkintų darbuotojų socialines garantijas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA