FIBA patvirtino: šalys tikrai šalinamos iš Europos čempionato, kyla grėsmė olimpiadai | Kas vyksta Kaune

FIBA patvirtino: šalys tikrai šalinamos iš Europos čempionato, kyla grėsmė olimpiadai

delfi.lt 2016/04/18 19:16
DELFI nuotr.

FIBA neatlyžta. Tarptautinės krepšinio federacijos direktorius Kamilis Novakas Graikijos žiniasklaidai patvirtino, kad 8 šalys jau yra pašalintos iš 2017-ųjų Europos krepšinio čempionato, o dar 6 – įskaitant ir Lietuvai, tokia grėsmė toliau yra labai reali.

FIBA direktorius Kamilis Novakas kalbėdamas su Graikijos žiniasklaida patvirtino, kad net 8 valstybės jau yra pašalintos iš 2017-ųjų Europos pirmenybių.

Tarp jų – ir Europos čempionė Ispanija. Be ispanų, vietos po FIBA sparneliu netenka Serbija, Juodkalnija, Kroatija, Makedonija, Bosnija ir Hercogovina, Slovėnija ir Rusija.

Kaip tvirtina pats K. Novakas, jeigu situacija nepasikeis, dar 6 šalims, tarp kurių yra ir Lietuva, kyla grėsmė likti be čempionatų. Tokia pati situacija yra susiklosčiusi su Lenkija, Italija, Izraeliu, Turkija bei Graikija.

„Mes jau išsiuntėme laiškus aštuonioms federacijomis, kuriose informuojama apie jų pašalinimą iš FIBA Europos organizuojamų varžybų. Tai yra šalys, kurios visiškai pritaria Eurolygos pozicijai. Tuo metu kitos šešios valstybės yra paprašytos pateikti savo poziciją iki balandžio 20-osios“, – rimtus savo kėslus patvirtino K. Novakas.

Anot jo, prieš minėtų valstybių federacijas prašoma imtis dar griežtesnių priemonių – šalims gali iškilti grėsmė būti išmestoms iš olimpinių žaidynių.

„FIBA Europos organizacija prašys FIBA išplėsti sankcijas globaliu mastu, o tai susiję ir su olimpinėmis žaidynėmis, ir su kvalifikaciniais turnyrais. FIBA vykdomasis komitetas susitiks savaitės pabaigoje ir diskutuos Europos pasiūlymą, svarstys, ar sankcijos bus išplėstos per visą pasaulį. Labai realu, kad minėtų šalių olimpinėse žaidynėse nebus“, – dėstė K. Novakas.

FIBA ragus pradėjo rodyti po to, kai šalių federacijos neišsigando jos grasinimų bei pasirinko ne jos organizuojamą Čempionų lygą, o Eurolygos organizuojamus turnyrus. Lietuvoje tokia kryptimi žengė Vilniaus „Lietuvos rytas“, sutaręs dėl trejų metų licencijos.

Vėlų praėjusio penktadienio vakarą K. Novakas išplatino savo laišką FIBA generaliniam sekretoriui Patrickui Baumannui, kuriame informavo apie nacionalinių federacijų laukiančias sankcijas.

Praėjus daugiau nei valandai – prieš pat vidurnaktį – atskriejo LKF prezidentui Arvydui Saboniui adresuotas laiškas, kuriuo praneša apie Lietuvos rinktinės diskvalifikavimą iš kitų metų Europos čempionato.

Panašūs laiškai tuo pačiu metu nukeliavo į Kroatiją, Serbiją, Juodkalniją, Makedoniją, Rusiją, Ispaniją, Turkiją, Bosniją ir Hercegoviną, Slovėniją, Italiją, Lenkiją, Izraelį bei Graikiją.

Legendinis „Žalgirio“ krepšininkas, šiuo metu Eurolygos TV, Čekijos krepšinio federacijoje ir „FIBA Europe“ organizacijoje dirbantis Jiri Zidekas Krepšinis.lt dar prieš keletą dienų perspėjo, kad situacija funkcionierių kabinetuose tampa nebevaldoma.

„Tai ypatingai bloga situacija krepšiniui. Visuomet dviejų dominuojančių organizacijų nesutarimai kenkia sportui. Ar arti pabaiga? Nežinau tiek detalių, kad galėčiau nuspėti. Bet žinau, kad laikui bėgant situacija tampa vis rimtesnė, nes abi pusės jau padavė skundus Europos komisijai. Bet galbūt tai vienintelis būdas išspręsti kilusią problemą, nes jie neranda bendros kalbos – Europos komisijos sprendimas bus gana svarbus konflikto pabaigai. O jį užbaigti būtų labai gerai“, – vylėsi jis.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA