Ryšių istorijos muziejaus eksponatai bus prikelti „antram gyvenimui“ | Kas vyksta Kaune

Ryšių istorijos muziejaus eksponatai bus prikelti „antram gyvenimui“

Š. Kubiliaus nuotr.

„Oj, geriau neklauskit“, – tokie yra pirmieji VII forto muziejaus direktoriaus Vladimiro Orlovo žodžiai, paklausus, kaip sekasi kraustyti eksponatus iš Ryšių istorijos muziejaus.

Dirba savanoriai

Kauno rotušėje esantį pastatų kompleksą, kuriame iki kovo mėnesio buvo įsikūręs Ryšių istorijos muziejus, telekomunikacijų įmonė „Teo“ pardavė. Jo eksponatus nutarta palikti Kaune, padalijant juos tarp Kauno tvirtovės VII forto muziejaus ir Kauno technologijos universiteto.

Pasak VII forto muziejaus direktorius V.Orlovo, perkeliant eksponatus iš Rotušės į prie LSMU ligoninės Kauno klinikų įsikūrusį muziejų, kol kas veikia savanorystės principas.

„Pagalba tik iš mūsų savanorių pusės. Mes pripratę, tik gaila, kad jie krovininių mašinų neturi“, – šypsojosi jis tuo pat metu pridurdamas, kad transportavimas mažais kiekiais galbūt tik į naudą, mat taip trapi technika nesusigadina kelionės metu.

Tiesa, perkeliant eksponatus ne veltui prisimenami sovietiniai pajuokavimai.

„Technika būna stacionari, nešiojama ir pernešama. Jei pernešama – tam tikras žmonių skaičius iš principo gali ją pakelti. Jeigu dviese paneši – tai jau nešiojama, o jeigu tik su technika išjudini – tada jau stacionari“, – pasakojo V. Orlovas ir teigė, kad jie jau susidūrė su visom trim rūšim.

Eksponatai bus pritaikyti edukacinėms veikloms

Muziejaus direktoriaus teigimu, visa įranga, atgabenta iš Ryšių istorijos muziejaus, bus pritaikyta muziejaus veikloms.

„Stengėmės paimti tokius dalykus, kurie kitiems muziejams nėra įdomūs, bet mums yra naudingi. Ypač vaikų edukacinėje veikloje“, – teigė jis.

„Šiuolaikinės aparatūros veikimo ne profesionalui nepaaiškinsi. Net jei kalbėti apie paprasčiausią mobilų telefoną, tai istoriją reiktų pradėti nuo mechaninės komutacinės spintos, kur pirštu gali parodyti, kur yra sujungimas, kaip jis vyksta. Naujoje technikoje bus mažytė mikroschema ir dūrus į ją pirštu gi supratimo neatsiras.“

Pasak V. Orlovo, muziejaus savanoriai bandys demonstracijoms paruošti imtuvus, skaičiavimo techniką.

„Kai susivešim viską iš Ryšių istorijos muziejaus, laisvų erdvių jau nebeturėsim. Viena vertus, tai skatina tvarkytis likusias VII forto erdves, bet laukia daug darbo“, – teigė jis. „Tikimės ekspoziciją paruošti iki festivalio, kuris pas mus vyksta rugsėjo mėnesį.“

Norintys prisidėti prie Ryšių istorijos muziejaus eksponatų perkraustymo darbų, galite kreiptis į VII forto įgulą jų feisbuko paskyroje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA