Į redakciją kreipėsi sunerimę kauniečiai: ką mums daryti? | Kas vyksta Kaune

Į redakciją kreipėsi sunerimę kauniečiai: ką mums daryti?

Asociatyvi / "Kas vyksta Kaune" nuotr.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją pasiekė kauniečių pagalbos šauksmas. Jie teigia, kad daugiau nei du šimtai garažų savininkų, sąžiningai mokėjusių mokesčius, priversti per mažiau nei du mėnesius nusikelti metalinius garažus ir atlaisvinti patrauklų žemės sklypą netoli Kauno klinikų.

„Atvažiuokite į Lazūnų gatvę ir pamatysite, kas čia dedasi. Žmonės nežino ką daryti, jiems liepia susirinkti savo garažus ir dingti“, – telefonu šeštadienį į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją paskambinęs pasakojo pasipiktinęs kaunietis.

Nuvykus į vietą, apie kurią pranešė kaunietis, žurnalistai sutiko grupelę žmonių, kurie papasakojo, dėl ko garažų savininkai priversti atlaisvinti teritoriją.

Žemės savininkai įmasi priemonių prieš garažų bendriją

„Mums prieš penkis metus grąžino žemę šioje vietoje, kur stovi garažai. Mokame žemės mokestį, tačiau savo nuosavybe naudotis negalime. Ne vienas teismas nusprendė, kad žemė priklauso mums, o garažai turi būti nukeldinti. Mums nieko kito nebelieka, kaip tik imtis veiksmų“, – pasakojo dvi moterys, kurios yra grąžintos žemės savininkės.

Garažų savininkų pyktis kilo, nes žemės savininkės nusprendė ant kiekvieno garažo pakabinti įspėjamuosius raštus, kad jie privalo atlaisvinti sklypą, nes statiniai čia stovi neteisėtai, su žemės savininkais nesudaryta nuomos sutartis.

Viena iš žemės savininkių teigia, jog yra pasiruošusi situaciją spręsti taikiai, jei garažų savininkai to pageidaus. Keli garažų savininkai jau planuoja sudaryti žemės nuomos sutartis su savininkais ir toliau naudotis garažais.

Žemės savininkės teigia, jog bendrijos pirmininkas neteisėtai iš žmonių rinko bendrijos mokestį, tačiau nemokėjo už sklypo nuomą.

Pirmininkas teigia, kad garažai pastatyti teisėtai

Portalas „Kas vyksta Kaune“ susisiekė ir su garažų bendrijos „Lazūnai“ pirmininku Albinu Gudelevičiumi, kuris pasidalino savo nuomone apie susidariusią situaciją.

„Mes teisėmės nuo 2010-ųjų, visus teismus pralaimėjome. Pirmiausiai skundėmės žemės tarnybai, kad ji išdalino mūsų naudojamą žemę, vėliau kreipėmės į apylinkės teismą, pagal senaties terminą norėjome prisiteisti, nes esame investavę: ir kelią darėm, ir pastatus kai kuriuos statėm, elektrą įsivedėme, o dabar likome be nieko“, – dėsto pirmininkas.

Jis teigia, kad garažai šioje vietoje atsirado legaliai dar 1984-iais, kai vykdomasis komitetas šioje vietoje išskyrė plotą, kur galima buvo įsirengti automobilių saugojimo aikštelę. Po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo reikėjo įkurti bendriją, ji dar iki šiol ir egzistuoja.

Pirmininkas teigia, kad žemės nuomos sutartis baigėsi 2003-iais, bet jie vis dar deklaruoja duomenis dėl žemės naudojimo seniūnijoje iki šiol.

Pirmininkas taip pat nėra optimistiškai nusiteikęs dėl garažų likimo šioje vietoje.

„Jeigu bendrija dingsta, dingsta elektra, kiti privalumai, tie garažai tampa nereikalingi. Padėtis yra tokia, kaip prasidėjo teismai, žmonės pradėjo galvoti kam mokėti, todėl atsirado įsiskolinimas“, – pasakojo A.Gudelevičius.

lazunu g

Šioje patrauklioje vietoje senus statinius keičia naujos statybos namai, todėl neabejojama, kad atlaisvinus teritoriją nuo garažų, čia bus statomi gyvenamieji namai. Tokius planus deklaruoja ir netoliese 2008-iais žemės sklypą netoliese atgavęs vienas kaunietis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA