D.Grybauskaitė: svajoju, kad Lietuvoje nebūtų globos namų | Kas vyksta Kaune

D.Grybauskaitė: svajoju, kad Lietuvoje nebūtų globos namų

BNS 2016/04/15 12:33
R. Tenio nuotr.

Penktadienį apsilankiusi Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namuose prezidentė Dalia Grybauskaitė sako svajojanti, kad Lietuvoje nebūtų globos namų.

„Labai norėčiau ir svajoju, kad Lietuva būtų šalimi, kur vaikai auga šeimose, kur neturėsime globos namų, kur kiekvienas vaikas turės žmogų, kuris jį mylės. (…) Visi mūsų Lietuvos vaikai tikrai verti turėti šeimą“, – žurnalistams sakė šalies vadovė.

Prezidentė kartu su vaikais, darbuotojais bei savanoriais šalia kūdikių namų pasodino vaismedžių sodelį.

„Medeliai – tai simboliška, nes prasideda akcija Lietuvoje medelių sodinimo, ir šie vaikučiai, jų auklėtojai nusprendė, kad reikia sodo. Todėl mes sodinome ir obelaites, ir trešnes ir visokius vaismedžius“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

„Užauginti vaiką yra labai svarbu ir aš tai sieju su medžio užauginimu, kad gyvenime reikia mėginti viską padaryti arba padėti tai padaryti“, – pridūrė ji.

Lietuvoje yra penki kūdikių globos namai, kuriuose auga 300 vaikų iki trejų metų. Vilniaus sutrikusio vystymosi vaikų globos namuose šiuo metu gyvena 60 vaikų, iš kurių net 40 gali būti įvaikinti, rašoma Prezidentūros pranešime.

Kitąmet įsigalios įstatymų pataisos, kai mažiausi vaikai į globos įstaigas pateks tik išimtinais atvejais ir turės būti kuo greičiau įvaikinami arba globojami šeimose.

Anot pranešimo, globos namai, puikiai suprasdami, kad vaikai neturi augti valdiškuose namuose jau ėmėsi pertvarkos ir perorientuoja savo veiklą. Pasak prezidentės, tai puikus pavyzdys, kaip panaudodami savo darbuotojų žinias ir įgūdžius, vaikų globos namai ėmė teikti įvairią pagalbą bei paslaugas šeimoms, auginančioms neįgalius vaikus, besilaukiančioms mamoms, tėvams, kurie ruošiasi globoti ar įvaikinti vaikus.

D.Grybauskaitė ne kartą ragino, kad Lietuva atsisakytų institucinės globos.

2015-ųjų kovą Lietuva paskelbė pradedanti vaikų namų reformą, kurią koordinuoti patikėta Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Per metus Lietuvoje įgyvendinti keli projektai, mažuosius iš vaikų namų perkeliant į bendruomenes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA