Patarimai keliautojams, kaip išvengti nepatogumų dėl terorizmo grėsmių | Kas vyksta Kaune

Patarimai keliautojams, kaip išvengti nepatogumų dėl terorizmo grėsmių

Nors tikimybė nukentėti nuo teroristinio išpuolio nėra didelė – viena iš 9 milijonų – turistams, vykstantiems poilsiauti į užsienio šalis, vis tik reikėtų išlikti budriems ir atsargiems.

Ypač – padidintos rizikos šalyse. Draudimo bendrovė BTA pataria atostogoms vietoje Turkijos ir Egipto kurortų rinktis ramesnes poilsio vietas Kanarų salose ar Portugalijoje. Tuo tarpu savaitgalinių kelionių metu, keliaujant po Europos didmiesčius, apsistoti vertėtų kiek atokiau nuo miesto centro.

„Galimybė nukentėti nuo teroristinio išpuolio statistiškai labai maža – nepalyginamai daugiau žmonių patenka į transporto avarijas. Visgi teroristiniams išpuoliams palietus Europą, turistai turi įvertinti, kad šiemet visur susidurs su ypač sustiprintomis saugumo priemonėmis, kurios pareikalaus papildomo jų laiko ir atidumo.

Į kelionę susiruošusiam žmogui siūlome vadovautis patarimais, kurie padės apsisaugoti nuo rizikų, – sako BTA asmens draudimo produktų vadovas Ronaldas Grizickas.

  • Apgalvokite, kur keliausite ir gyvensite. Jei yra galimybė, rinkitės ne iki šiol tarp lietuvių populiariausias kelionių kryptis – Turkiją ir Egiptą, bet šiuo metu saugesnes atostogų poilsio vietas, tokias kaip Kanarų salos ar Portugalijos kurortai.Jei neturite tokios galimybės, ir visgi vykstate į Turkiją ar Egiptą, rekomenduojame apsistoti ne didmiesčiuose, o mažesniuose miesteliuose, atokesniuose kurortuose. Renkantis trumpesnes ar ilgesnes keliones po didžiuosius Europos miestus, verta įsikurti kiek atokiau nuo miesto centro. Apsistokite patikimuose, saugomuose viešbučiuose arba, atvirkščiai – rinkitės apgyvendinimo platformų, tokių kaip „AirBnB“, siūlomus nakvynės variantus. Pastaruoju atveju tikimybė nukentėti nuo išpuolio dar labiau sumažėja.
  • Numatykite daugiau laiko oro uostui. Tarptautiniai oro uostai sustiprino apsaugą ir pradėjo naudoti daugiau papildomų, sudėtingesnių saugumo barjerų. Nusiteikite ilgesnėms tikrinimo procedūroms ir į oro uostą atvykite ne 2, o 3 valandomis anksčiau, bei vykdykite visus pareigūnų nurodymus.
  • Rinkitės mažiau populiarų laiką. Aplenkite masinio susibūrimo vietas, o į muziejus, atvirose erdvėse esančius populiarius objektus stenkitės eiti tuomet, kai lankytojų srautai juose mažiausi. Jeigu esate numatę kultūrinę programą, jai laiką planuokite kuo anksčiau ryte arba vėliau vakare.
  • Viešuoju transportu naudokitės ne piko metu. Metro važiuokite ne piko valandomis, jei yra galimybė – rinkitės antžeminį viešąjį transportą (autobusą, tramvajų, taksi).
  • Apgalvokite fotografuojamas vietas. Užsienio šalyse nefotografuokite infrastruktūros objektų: po teroristinių išpuolių nekalta nuotrauka ar asmenukė metro stotelėje gali patraukti policijos pareigūnų dėmesį.
  • Būkite pasiruošę įrodyti savo tapatybę. Keliaudami turėkite su savimi asmens dokumentus.
  • Stebėkite, kokie žmonės yra šalia. Pastaruoju metu dėmesys krypsta nuo viešose vietose tarsi netyčia paliktų daiktų prie žmonių. Venkite žmonių, kurie apsirengę ne pagal sezoną, atrodo keistai ar neįprastai, yra pernelyg mąslūs ir nervingi. Galbūt tai irgi turistas ar turistė, bet atsargumas nepakenks.

BTA specialistas  teigia, kad prieš vykstant į bet kokią kelionę, pravartu ją užregistruoti Užsienio reikalų ministerijos interneto tinklalapyje, nurodyti, kas keliauja, į kokią šalį, kokiu adresu apsistos, kontaktinį savo telefono numerį. Tokiu būdu keliautojų duomenys automatiškai tampa prieinami Lietuvos konsulinėms tarnyboms ir sutaupoma daug brangaus laiko, jei prireikia susisiekti.

Statistiniais duomenimis, kasmet į užsienį vidutiniškai išvyksta beveik 900 tūkst., arba beveik trečdalis Lietuvos gyventojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA