Kaune atidaryta aukščiausius standartus atitinkanti Muzikos akademija | Kas vyksta Kaune

Kaune atidaryta aukščiausius standartus atitinkanti Muzikos akademija

Balandžio 8 d. po rekonstrukcijos iškilmingai atidaryta  Vytauto Didžiojo universiteto  (VDU) Muzikos akademija (MA).

Visus aukščiausius muzikų ruošimo kokybės standartus atitinkančios patalpos renovacija neabejotinai verčia naują puslapį muzikų rengime Kaune. 2013–2015 metais Europos Sąjungos, Lietuvos Respublikos ir VDU lėšomis atlikta Muzikos akademijos pastato rekonstrukcija sudaro puikias sąlygas kokybiškoms studijoms organizuoti.

VDU Muzikos akademija

Kaunas – kultūros ir talentų kupinas  miestas

Kaunas talentų ir kultūros kupinas miestas – teigė operos solistas prof. Vladimiras Prudnikovas. Muzikos pedagogas visada pritarė idėjai, kad miestas, kuris yra garsus savo muzikiniu gyvenimu ir festivaliais, turintis savo teatrą, orkestrą, fantastišką chorą, filharmoniją privalo turėti  ne tik filialą, bet ir savo muzikos akademiją. Anot V. Prudnikovo, Kauno regione yra daug gabaus jaunimo, kurie nori muzikuoti. „Palyginus su kitomis institucijomis VDU Muzikos akademija tikrai užima pirmaujančias pozicijas, todėl tikiu, kad patalpos bus puikiai išnaudojamos, nes VDU bendruomenė veikia kaip viena šeima. Labai malonu prisidėti prie talentingo jaunimo ugdymo“, – sako muzikos pedagogas.

Universiteto rektorius prof. Juozas Augutis neslėpė džiaugsmo, kad pastatas su savo istorija ir aura atgimsta naujam gyvenimui. Anot jo, rekonstrukcija tik prisidės prie muzikų ruošimo universitete, nes įvairūs tarptautiniai apdovanojimai parodo, jog talentų tiek absolventų, tiek ir dabartinių studentų gretose netrūksta.

Muzikos

Dekanas doc. S. Gerulis pabrėžė, jog VDU Muzikos akademijos misija yra nepaprastai svarbi tiek laikinajai sostinei, tiek visai Lietuvai – akademija rengia profesionalus Kauno valstybiniam muzikiniam teatrui, Kauno valstybiniam chorui, Kauno miesto simfoniniam orkestrui, pedagogus Kauno regiono muzikos mokykloms. Akademijos absolventai sėkmingai įsidarbina Lietuvoje ir užsienyje, garsina Lietuvą tarptautiniuose renginiuose. „Tikimės, kad šių patalpų gilios tradicijos, siekiančios tarpukarį kurs kūrybingą aplinką ir ateitį ne tik Kaunui ar Lietuvai“, – apie Muzikos akademijos siekius aptarė dekanas.

Muzikos akademijos atidarymo metu lankėsi šios akademijos absolventas, operos solistas Liudas Mikalauskas neslėpė, kad viskas pasikeitė į gerą nuo tuomet, kada jis buvo studentas. „Kai atmosfera ir studijų kokybė yra puiki, tai net ir sienos su pelėsiu mielos. Kaip absolventui itin smagu, kad akademija neišsikėlė kažkur, o liko tas pats pastatas, su ta pačia aura tik itin puikiomis sąlygomis liko Kaune“, – sentimentaliai pastato vertę aptarė solistas.

Tarptautiškumas ir muzikos kalbos universalumas

Pasak Kauno muzikinio teatro solistės ir akademijos magistrantės Ievos Goleckytės, kuri studijas pradėjo prieš šešis metus, kuomet  šis pastatas dar priklausė Lietuvos muzikos ir teatro akademijai, studijų kokybės pagerėjimą pradėjo jausti antrame kurse, kuomet 2011 m. Muzikos akademija susijungė su Vytauto Didžiojo universitetu.

„Prisidėjo universitetiniai dalykai, ko mes iki to laiko neturėjome. Atsirado galimybė mokytis daugiau kalbų, ne tik italų kalbą, kuri yra būtina dainavimo katedroje, nes VDU turi didelį užsienio kalbų pasirinkimą. Tai išties prisidėjo prie įtaigos bendruomenės įvaizdžio tarptautinėje erdvėje. O dabar visos patalpos su puikiais instrumentais ir garso izoliacija yra tikrai Europinio lygio“, – pasikeitimais dalijosi sopranė.

Monsinjoras Artūras Jagelavičius, prieš pašventindamas naujai rekonstruotas patalpas, citavo Popiežių Benediktą XVI, kuris pats būdamas muzikantas apie šį meną sakė taip: „Muzika žavi, kaip universali kalba. Ji įveikia bet kokius barjerus ir leidžia žengti į kito pasaulį – kitos tautos ir kultūros erdvę“. Monsinjoras muzikos universalumą prilygino kančiai: „Nereikia mokėti, kalbos tam, kad suvoktum, kaip stipriai kenčia žmonės Afrikoje, Pietų Amerikoje ar kitur.“

Vienoje iš fortepijono auditorijų, pro kurios langus atsiveria įspūdinga Kauno miesto ir Nemuno panorama, vykusioje paskaitoje kartu su studentu repetavo ir akademijos dėstytojas, pianistas Rokas Zubovas.

„Pagaliau Kaunas turi tokius muzikos rūmus, kurie atitinka studentų ir dėstytojų aukštus siekius, taip galime po truputį tapti muzikos centru be sienų. Mes turime būti atviri, o šios erdvės prisidės prie kontaktų mezgimo ir palaikymo su Latvija, Lenkija, Airija, Anglija ir kitomis šalimis“, – savo mintimis apie rekonstrukcijos svarbą dalijosi muzikantas.

Po rekonstrukcijos –  kūrybinga tyla

Ekskursijos po rekonstrukcijos metu dekanas S. Gerulis aprodė džiazo, fortepijono, dainavimo, instrumentinės muzikos bei muzikos istorijos ir pedagogikos katedras. Pasak dekano, atnaujinti ir akademijoje naudojami garsių firmų instrumentai – studentai ir dėstytojai gali džiaugtis fortepijonais „Yamaha“, „Grotrian-Steinweg“, „Imler“, akordeonais, fleitomis ir kt. instrumentais.

Atsinaujinusi Muzikos akademijos biblioteka pristato įspūdingą muzikos teorijos, istorijos ir talentingų asmenybių archyvą. Čia vienoje vietoje galima kompozitorius J. Gruodį, Oginskį, Vagnerį, vieną garsiausių praėjusio amžiaus grupių The Beatles ar džiazo atlikėją Nina Simone.

Jonas Vaičenonis

Palyginimui, VDU Istorijos katedros profesorius  Jonas Vaičenonis priminė, kad dar prieš kelis metus, XXI a. Muzikos akademijos patalpos buvo šildomos didžiulėmis krosnimis, anglis naudojant kaip kurą. Tam, kad nebūtų pakenkiama itin brangiems muzikos instrumentams reikalingos temperatūros palaikymui reikėjo skirti daug lėšų ir energijos, nes nebuvo tinkamų komunikacijų.

Ekskursijos metu vyravo tyla, o pravėrus katedrų auditorijų duris – visur vyko repeticijos. Dekanas pabrėžė, kad buvo skiriamas didelis dėmesys akustikos kokybei ir garso izoliacijai, dėl šios priežasties Muzikos akademijoje vyrauja kūrybinga tyla.

Šią tylą papildo šviesiuose koridoriuose pristatomos įvairios Kauno miesto ir Aleksoto fotografijų parodos. Kauno kultūros gyvenimą puikiai iliustruoja ir 1974-1983 metų nuotraukų paroda „Senamiesčio atmintis Romualdo Požerskio fotografijose“.

1989 m. Šiose patalpose įsteigtas tuometinės Lietuvos konservatorijos Kauno fakultetas, vėliau – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kauno fakultetas. 2011 metais kartu su prezidento Valdo Adamkaus pritarimu Muzikos akademija sujungta su Vytauto Didžiojo universitetu.

Atidarymo metu – džiaugsmingi sveikinimai ir koncertas

Atidarymo metu vyko Muzikos akademijos studentų ir absolventų koncertas, kuriame pasirodė tarptautiniu mastu pripažinti atlikėjai ir iškilūs akademijos atstovai. Universiteto bendruomenę ir susirinkusius atliekama muzika džiugino VDU kamerinis orkestras kuriam dirigavo Jonas Janulevičius. Naujai rekonstruotos salės scenoje Muzikos akademijos absolventas, solistas Liudas Mikalauskas, atlikdamas operos „Sevilijos kirpėjas“ ariją kūrė mizanscenas. Prie šventinė atmosferos kūrimo prisidėjo ir akademijos magistrantai Laimonas Salijus (akordeonas) bei įspūdingo balso savininkė Ieva Goleckytė (sopranas).

Sveikinimo žodį tarė ir kūrybinės sėkmės Muzikos akademijai linkėjo Kauno miesto savivaldybės atstovas, vicemeras Vasilijus Papovas. Premjero Algirdo Butkevičiaus linkėjimą perdavė ministerijos vadovo padejėja Jūratė Juozaitienė. Rekonstrukcijos darbų pabaigą žymintį raktą įteikė darbų rangovų įmonės „UAB Kaunesta“  vadovas E. Kindaravičius ir įmonės marketingo vadovė I. Kindaravičienė.

Simbolinę patalpų po rekonstrukcijos atidarymo juostą perkirpo VDU rektorius Juozas Augutis, Senato pirmininkas prof. Zigmas Lydeka, Muzikos akademijos dekanas doc. Saulius Gerulis ir  Kauno valstybinės filharmonijos vadovas, pedagogas bei pianistas Juozas Krėpšta.

 

Straipsnio autorė Simona Sutkutė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA