Uodai grįžta: viena bloga naujiena, kita gera | Kas vyksta Kaune

Uodai grįžta: viena bloga naujiena, kita gera

Grynas.lt 2016/04/08 12:20
Archyvo nuotr.

Uodai – didžiausia pavasario bėda. Ir šiuo klausimu yra dvi naujienos. Viena bloga – uodai jau pabudo, o viena gera – šiemet šių kraujasiurbių daug neturėtų būti.

Nors dar tik balandžio pradžia, gamtoje jau ėmė busti uodai. Tai pastebėjo GRYNAS.lt skaitytojas Tadas. Jis aiškino, kad namuose vienas uodas jam taikėsi įgelti. Kad kraujasiurbiai jau aktyvūs, patvirtina ir mokslininkai. Tiesa, šiai vasarai jie turi gerų prognozių.

Varėnoje gyvenantis skaitytojas Tadas prieš kelias dienas pasiskundė, kad jo namuose pasirodė atgiję uodai. O vienas naktį taikėsi įgelti. Vyras klausė, ar nieko keisto, kad balandžio pradžioje jau pabudo kraujasiurbiai.

„Nutiko labai keistas dalykas. Pačioje balandžio pradžioje namuose pasirodė uodai. Dar niekada nesu jų taip anksti matęs. Gal tai reiškia, kad šiais metais jų bus labai daug. Gal tai iš tiesų blogas ženklas. Kiekvienais metais jų skaičius skiriasi”, – kalbėjo vyras.

Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto Entomologijos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja Rasa Bernotienė GRYNAS.lt teigė, kad uodai iš tiesų jau pradėjo busti.

„Taip, uodai jau bunda ir pradėjo skraidyti. Bet kol kas dar skraido tie, kurie žiemojo suaugėlio stadijoje. Kai kurios uodų rūšys žiemoja suaugėlio stadijoje: rūsiuose, medžių drevėse. Būtent tie uodai, kurie peržiemojo kaip suaugėliai, išskrido ir deda kiaušinius, gali ir įkąsti, bet jų nėra labai daug“, – kalbėjo R. Bernotienė.

Pasak specialistės, toks uodų budimo laikas yra įprastas: „Normalu, jie tokiu metu turi busti. Man irgi atrodė, kad pavasaris toks šiltas, ankstyvas ir kad viskas bus anksčiau, bet to ankstyvumo aš stebėdama vabzdžius nelabai pastebiu. Tai yra daugmaž tradiciniai jų vystymosi tempai.“

Specialistė turėjo ir gerų žinių – vasarą didelio uodų antplūdžio neturėtų būti: „Nuo to, kokia žiema buvo – šilta ar šalta – nelabai priklauso, ar uodų bus daug. Labiausiai priklauso nuo to, koks pavasaris: ar drėgnas, ar sausas, nes uodai veisiasi balose, kurios atsiranda ištirpus sniegui. Šiais metais sniego daug nebuvo, todėl nėra tų balų labai daug, kur galėtų jie veistis. Neturėtų būti labai daug uodų, kad būtų jų didelis antplūdis, bet jų veisimasis yra balandžio mėnesį, tai dar ne vakaras.“

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA