Lietuvos kariams – nauji modernūs šalmai | Kas vyksta Kaune

Lietuvos kariams – nauji modernūs šalmai

Lietuvos kariuomenė tęsdama karių aprūpinimą individualiomis apsaugos priemonėmis atnaujino Lietuvos karių ekipuotę naujais šalmais. Jie jau perduoti Lietuvoje taikos meto užduotis vykdantiems, taip pat NATO ir ES greitojo reagavimo pajėgose budintiems Lietuvos kariams.

„Individuali kario apsauga ir jo aprūpinimas užduotims vykdyti reikiamomis priemonėmis yra vienas iš pagrindinių mūsų veiklos prioritetų. Tuo tikslu kryptingai dirbome kelis metus ir jau galime pasidžiaugti, kad Lietuvos kariai gauna efektyvią ginkluotę ir ekipuotę,“ – sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Šalmai

Šalmas yra individualios kario ekipuotės dalis, skirtas galvos sričiai apsaugoti nuo mechaninio poveikio, sužeidimo skeveldromis ir sutrenkimų. Naujųjų šalmų konstrukcija leidžia integruoti (su dujokauke, ausinėmis ir akių apsaugos priemonėmis) ar lengvai pritvirtinti papildomas priemones, tokias kaip naktinio matymo prietaisai, video kamera, prožektoriumi ir kt. Jie taip pat turi tikslaus dydžio reguliavimo sistemą ir užsegimo mechanizmą su smakro fiksavimu.

Kariai, jau išbandę naujuosius šalmus pratybose, tarp kurių ir kovo mėnesį pasibaigusios nacionalinės pratybos „Žaibo kirtis 2016“, lygindami juos su anksčiau naudotais šalmais teigia, kad naujieji šalmai yra modernūs, jie tvirčiau laikosi galvos, juos patogiau reguliuoti ir užsisegti, tvirtinti ausines ir pan.

Kariai Klaipedoje

Lietuvos kariai aprūpinami ir kitomis individualios apsaugos priemonėmis: akių ir klausos apsaugos priemonėmis (balistiniai akiniai, ausinės), antkeliais, apsaugos priemonėmis nuo cheminio, biologinio, radioaktyvaus ginklo (dujokaukės, apsauginiai kostiumai).

Lietuvos karių aprūpinimas individualiomis apsaugos priemonėmis, tarp jų ir naujais šalmais, buvo vykdomas pagal su LR Ginklų fondu prie Vidaus reikalų ministerijos pasirašytą sutartį. Remiantis sutartimi, Ginklų fondas 2015 m. vykdė Viešojo pirkimo procedūras dėl šalmų ir šarvinių liemenių įsigijimo per ateinančius ketverius metus.

Nuotraukos Lietuvos Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono ir vrš. Linos Ambroževičiūtės

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA