Ką turėtų valgyti sportuojantis moksleivis? | Kas vyksta Kaune

Ką turėtų valgyti sportuojantis moksleivis?

Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta perspėja, kad tėvų klaidos, rūpinantis vaikų mityba, sportuojančiam vaikui gali sukelti pilvo skausmus ar net vėmimą ir ilgam atgrasyti nuo sporto.

Pasak specialisto, klaidos dažniausiai atsiranda iš nesupratimo, kad vaikams reikia kitokios mitybos nei suaugusiam. Su specialistu, balandžio 24 dieną „Ąžuolyno bėgimo“ renginyje vesiančiu paskaitą apie mitybą sportuojantiems, kalbėjomės, kaip teisingai pasirūpinti savo atžalų valgymo įpročiais, kad sportas būtų malonumas, o ne kančia.

Kaip turėtų skirtis sportuojančių vaikų ir suaugusiųjų mityba?

Vaikai mažesni, jiems reikia mažiau energijos, kad apšiltų ir pasiruoštų sportui. Tiesa, tiek vaikai, tiek suaugusieji daugiausia energijos gauna iš angliavandenių, kurie gliukogeno pavidalu kaupiasi kepenyse ir raumenyse.  Akivaizdu, kad vaikai šios energijos sukaupti gali mažiau, tad greičiau ir pavargs.  Vaikam reikėtų valgyti dažniau nei suaugusiam ir tikrai nepakanka valgyti tik 3 kartus per dieną. Vaikams patariama valgyti tris kartus ir dar keletą kartų užkandžiauti. Žinoma, tai turėtų priklausyti ir nuo vaiko aktyvumo.

Kokias pagrindines klaidas daro tėvai, norėdami paruošti maistą sportuojantiems vaikams?

Klysta tėvai, vaikui prieš treniruotes ar varžybas ruošiantys ar perkantys nesveiką maistą, ar duodami iš pažiūros nekaltus javainius. Nuo tokio maisto per treniruotes vaikui gali pradėti spazmuoti skrandį, skaudėti šoną. Būna, kad netinkamas maistas prieš varžybas sukelia pykinimą bei vėmimą.

Klysta ir tie tėvai, kurie galvoja, kad jei vaikas pradėjo sportuoti, tai dabar jam reikia ir daugiau valgyti. Netiesa. Ką tik sportuoti pradėjusio vaiko organizmas dar nėra funkciškai prisitaikęs prie didesnio krūvio, tad staigus raciono pakeitimas arba kalorijų padidinimas gali įtakoti viršsvorio atsiradimą. Reikėtų žinoti, kad organizmas pats paprašys daugiau maisto, kai jaus tokį poreikį.

Sportuojantys vaikai

Ką reikėtų sportuojančiam moksleiviui valgyti, kad nekiltų nemalonių problemų?

Pradėti reikėtų nuo visos dienos raciono. Žinoma, svarbiausia yra trys pagrindiniai valgiai – pusryčiai, pietūs ir vakarienė. Daugiausia dėmesio reiktų skirti pusryčiams. Ryte puikiai tinka dribsniai su neskaldytais grūdais ir medumi, arba džiovintais vaisiais. Tarp pamokų, iki pietų valgykloje, suvalgome obuolį, po pietų dar vieną vaisių. Pietus reikėtų rinktis pagal tai, ką siūlo mokyklos valgykla. Jei treniruotė vyksta po pamokų, dar iki vakarienės, to turėtų užtekti, kad nepritrūktų energijos sportuojant. Jei po treniruotės jaučiamas energijos trūkumas, galima pasilepinti juodu šokoladu. Vakarienei jau reikėtų valgyti tėvų pagamintą maistą. Puikus pasirinkimas būtų  žuvies ar liesos mėsos ir salotų patiekalai. Iš jų gaunamų riebiųjų rūgščių ir baltymų organizmui reikia atsistatant po aktyvios dienos. Reikia nepamiršti ir išgerti pakankamai vandens. Prieš sportą jokiu būdu negalima gerti gazuotų gėrimų. Jie sugadins treniruotę ir gali pakenkti vaiko sveikatai.

Minėjote šokoladą. Ar tikrai galima sportuojantiems vaikams leisti pasmaližiauti?

Galima ir tikrai dažniau nei suaugusiems. Vaikai yra aktyvesni. Ir jei mums atrodo, kad taip nėra, tai tik todėl, kad nesame 150 centimetrų ūgio ir nelakstome darbe nuo stalo iki stalo kas 10 minučių. Saldumynus reikia riboti, bet tai galima padaryti sumažinus kepinių, greito maisto bei gazuotų gėrimų sąskaitą. Keli džiovinti vaisiai arba mažas saldainiukas tikrai vaikui nepakenks. Žinoma, galima smaližiams pasiūlyti ir kitų alternatyvų.

Gal galite patarti kokias alternatyvas rinktis?

Vaisius ir uogas. Jas rinktis geriausia pagal sezoniškumą. Obuoliai turi naudingų antioksidantų. Puikus variantas yra ir slyvos. Jos suteiks daug energijos. Kai tik yra galimybė reikėtų paskanauti ir sauja uogų. Tinka braškės, mėlynės, vyšnios, žemuogės ir kitos pas mus augančios uogos. Kol dar nėra šviežių, tinka ir šaldytos. Galima pasimėgauti skaniu tokių uogų kokteiliu. Tai bus tikra antioksidantų bomba. Ji padės ne tik stiprinti imunitetą bet ir valys organizmą nuo laisvųjų radikalų, kurių gali susidaryti aktyvaus sporto metu.

Kokie neigiami padariniai gali atsirasti dėl netinkamos mitybos?

Tiek vaikams, tiek suaugusiems reikia atsiminti, kad nekokybiškos mitybos „išsportuoti“ tiesiog nepavyks.  Netinkama, prasta mityba gali sukelti lėtinį nuovargį, nuotaikų kaitą, motyvacijos stoką. Taip pat padidinti įvairių traumų tikimybę, sukelti lėtinį raumenų, sąnarių ir vidaus organų skausmus.

Ką dar patartumėte sportuojančius vaikus auginantiems tėvams?

Negailėkite laiko mitybai ir netaupykite kokybiško maisto sąskaita. Nepalikite vaikams dešrelių, geriau iš vakaro paruoškite kepsnių. Pasirūpinkite, kad namuose netrūktų vaisių. Kas metus su vaiku apsilankykite pas gydytoją ir atlikite kraujo tyrimus. Taip pat apsilankykite pas sporto medikus, jie papasakos kaip sportuoti, kad sportas neštų naudą, o ne žalotų. Ir svarbiausia, nuolat domėkitės kaip sekasi vaikui, sekite naujienas apie sportą, mitybą ir sveiką gyvenseną.

Apie ką bus Jūsų paskaita „Ąžuolyno bėgime“?

Papasakosiu, kokia turėtų būti sportuojančių ir bėgiojančių mityba, kaip ji skiriasi nuo kitų, sporto šakų, kurios nereikalauja tiek ištvermės. Pateiksiu sportininkų mitybos strategijas ir laužysime įsisenėjusius mitus. Tokius kaip , kad mitas, jog bėgikams būtinai reikia daug baltymų. Papasakosiu kodėl saldumynai nėra blogis ir apie jų naudą sportuojantiems.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA