Naujovė Kauno gatvėse – įrengs 10 išmaniųjų pėsčiųjų perėjų | Kas vyksta Kaune

Naujovė Kauno gatvėse – įrengs 10 išmaniųjų pėsčiųjų perėjų

Interneto archyvo nuotr.

Siekiant sumažinti „juodąsias dėmes“ mieste, Kauno valdžia ryžtasi perimti norvegų patirtį ir pritaikyti Lietuvoje dar nematytą naujovę. Vienoje Kauno gatvėje kiekvienoje perėjoje bus įrengti specialūs davikliai, kurie atėjus pėsčiajam, atitinkamai įspės vairuotojus.

[galerija]

Praėjusiais metais Eismo saugumo komisijoje buvo pristatytas „Juodųjų dėmių“ žemėlapis. Jame pažymėtos avaringiausios miesto vietos. Į šį žemėlapį įėjo 66 miesto vietos: įvairios sankryžos, pėsčiųjų perėjos ar kitos pavojingos eismo vietos.

Jau šią vasarą Kaune atsiras naujovė, kuri padės išspręsti net kelias „juodąsias dėmes“. Eismo komisijos atstovai pritarė remtis Norvegijos patirtimi ir į Kovo 11-osios gatvę įnešti dar nematytą naujovę.

Šiuo metu yra rengiamas projektas, kurio metu bus rekonstruotos visos Kovo 11-osios gatvės pėsčiųjų perėjos. Jose bus įrengtas kryptinis apšvietimas bei specialios kameros, kurios fiksuoja pėsčiuosius. Signalas perduodamas ir įsijungia LED sistemą, kuri būtų įrengta kelio dangoje ir pėsčiųjų perėją žyminčiuose kelio ženkluose. Planuojama, kad darbai bus atlikti dar šiais metais.

Kitaip tariant, sistema reaguos, kai prie perėjos prieis žmogus. Tada tiek kelio danga, tiek ženklai pradės mirksėti geltonai. Specialistai sako, kad tokia sistema yra gerokai pigesnė nei įrengti naujus šviesoforus.

Dešimties pėsčiųjų perėjų įrengimas Kovo 11-osios gatvėje kainuotų 80 tūkst. eurų. Tačiau tai nebus vien miesto išlaidos, nes tai kartu su norvegais vykdomas projektas ir dalis sumos finansuojama iš jų fondų. Projekto metu Kauno savivaldybės eismo skyriaus specialistai mokysis, kaip miesto perėjas padaryti saugesnėmis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA