STT sulaikė NŽT direktoriaus patarėją J.Furmanavičių | Kas vyksta Kaune

STT sulaikė NŽT direktoriaus patarėją J.Furmanavičių

delfi.lt 2016/04/06 13:21
Archyvo nuotr.

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktoriaus patarėjas Gintaras Jonas Furmanavičius trečiadienį buvo sulaikytas teisėsaugos pareigūnų, BNS patvirtino Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Saulius Urbanavičius.

„G.Furmanavičius buvo sulaikytas šiandien“, – BNS sakė STT vadovas S.Urbanavičius.

Jis plačiau nekomentavo ikiteisminio tyrimo ir kokie įtarimai pareikšti G. Furmanavičiui.

Laikinoji NŽT vadovė Aušra Kalantaitė BNS trečiadienį sakė esanti oficialiai informuota, „kad yra dokumentų poėmis dėl žemės sklypo adresu Subačiaus gatvė 49A, (Vilnius)“.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė sakė, kad STT dokumentų poėmius trečiadienį atlieka NŽT Teisės departamente.

„Neturiu jokios informacijos, tik žinau, kad yra vienas sulaikytas, net nežinau, kas. Man yra naujiena. Direktorė pasakė, kad yra daromi poėmiai“, – BNS sakė ministrė.

Darbo partijos atstovą, buvusį vidaus reikalų ministrą G.Furmanavičių patarėju pasirinko ir NŽT įdarbino buvusi NŽT vadovė Daiva Gineikaitė. Ji pati iš pareigų pasitraukė paaiškėjus, kad vairavo neblaivi ir bandė tai nuslėpti.

Laikinoji NŽT vadovė Aušra Kalantaitė BNS trečiadienį sakė neturinti informacijos, kad G.Furmanavičiui būtų pareikšti įtarimai. Ji sakė žinanti apie poėmius NŽT Teisės departamente ir apie G. Furmanavičiaus sulaikymą, tačiau nekomentuoja, kokių sankcijų jo atžvilgiu imsis.

Ji pabrėžė, kad buvo tikrinamas ir NŽT Teisės departamento direktorės Mildos Stankūnaitės kompiuteris, pastarajai įtarimai esą nepareikšti.

G. Furmanavičius yra Darbo partijos Kauno skyriaus narys. Vidaus reikalų ministro pareigas jis ėjo socialdemokrato Algirdo Brazausko vadovautoje Vyriausybėje 2004-2004 metais.

V. Mazuronis: G.Furmanavičiaus narystė Darbo partijoje bus stabdoma

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) trečiadienį sulaikyto Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktoriaus patarėjo Gintaro Jono Furmanavičiaus narystė Darbo partijoje bus stabdoma, sako šios partijos lyderis europarlamentaras Valentinas Mazuronis.

„Kreipiausi į prezidiumą, prašydamas, kad būtų sustabdyta jo narystė partijoje tol, kol vyks tyrimas. Nepranešta dėl ko ir kaip, bet pats sulaikymas rodo, kad vyksta tyrimas, kuriame akivaizdžiai dalyvauja sulaikytas žmogus – G.Furmanavičius – ir, mano nuomone, tol, kol vyksta tyrimas, turi būti sustabdyta narystė partijoje“, – BNS sakė V.Mazuronis.

Jis teigė kol kas neturintis jokios informacijos apie tai, dėl ko sulaikytas G.J.Furmanavičius, o apie įvykį sužinojęs iš žiniasklaidos. V.Mazuronis teigia nesiejantis tyrimo su partija ar politika.

„Negaliu ir nesiruošiu jokių politinių versijų kelti. Manau, kad reikia depolitizuoti tuos dalykus ir leisti teisėsaugai vykdyti tyrimą“, – sakė Darbo partijos lyderis.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė sakė, kad STT dokumentų poėmius trečiadienį atlieka NŽT Teisės departamente.

Darbo partijos atstovą, buvusį vidaus reikalų ministrą G.Furmanavičių patarėju pasirinko ir NŽT įdarbino buvusi NŽT vadovė Daiva Gineikaitė. Ji pati iš pareigų pasitraukė paaiškėjus, kad vairavo neblaivi ir bandė tai nuslėpti.

G.Furmanavičius yra Darbo partijos Kauno skyriaus narys. Vidaus reikalų ministro pareigas jis ėjo socialdemokrato Algirdo Brazausko vadovautoje Vyriausybėje 2004-2006 metais.

Seimo komisijos vadovas: etatas G.J.Furmanavičiui buvo įsteigtas pažeidžiant įstatymą

Patarėjo etatas Nacionalinėje žemės tarnyboje (NŽT) buvo įsteigtas pažeidžiant įstatymą, sako Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius.

Pasak V.Gailiaus, komisijos keltas abejones trečiadienį patvirtino ir komitete pristatytas Nacionalinės žemės tarnybos auditas. „Šiandien audito veiklos ataskaitoje buvo pasakyta – šis klausimas tarnyboje sprendžiamas pažeidžiant Valstybės tarnybos įstatymą“, – BNS sakė V.Gailius.

Trečiadienį sulaikytą Darbo partijos atstovą, buvusį vidaus reikalų ministrą Gintarą Joną Furmanavičių patarėju pasirinko ir NŽT įdarbino buvusi tarnybos vadovė Daiva Gineikaitė.

„Etatas įsteigtas prieš metus ir komisija ne kartą reikalavo nutraukti neteisėtus veiksmus, o šiandien tai patvirtino auditas“, – pabrėžė komisijos vadovas.

Jis sakė nežinantis, kokiame tyrime trečiadienį sulaikytas G.J.Furmanavičius. „Nežinau ir neturiu galimybių žinoti“, – į klausimą atsakė parlamentaras, tačiau kartu sakė, kad tarnyboje „vyrauja kriminalinis mąstymas“, ir šiuo metu yra septyni su ja susiję tyrimai.

„Net septyni ikiteisminiai tyrimai šiuo metu atliekami, tame tarpe ir pagal mūsų komisijos kreipimusis, komisijoje gaunama daug informacijos apie piktnaudžiavimus tarnyba šioje institucijoje, ir su personalo politika. Gavome duomenų, kad galimai klastojant dokumentus buvo išmokėtos lojaliems pareigūnams didelės piniginės sumos, gavome informaciją, kaip pažeidžiant Valstybės tarnybos įstatymo nuostatas taryboje atskiri pareigūnai daro svaiginančią karjerą, apie patarėjo pareigybę įsteigtą, pažeidžiant Valstybės tarnybos įstatymą“, – kalbėjo komisijos vadovas.

Komisijos duomenimis, G.J.Furmanavičius direktoriaus patarėju paskirtas be konkurso pagal darbo sutartį, tačiau jam buvo pavesta atlikti funkcijas, priklausančias viešojo administravimo veiklai, o tokias funkcijas gali vykdyti tik valstybės tarnautojai, priimami į pareigas konkurso būdu.

Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas Saulius Urbanavičius BNS trečiadienį patvirtino, kad NŽT direktoriaus patarėjas G.J.Furmanavičius trečiadienį buvo sulaikytas. Jis plačiau nekomentavo ikiteisminio tyrimo ir kokie įtarimai pareikšti G.Furmanavičiui.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė sakė, kad STT dokumentų poėmius trečiadienį atlieka NŽT Teisės departamente. „Neturiu jokios informacijos, tik žinau, kad yra vienas sulaikytas, net nežinau, kas. Man yra naujiena. Direktorė pasakė, kad yra daromi poėmiai“, – BNS sakė ministrė.

G.J.Furmanavičių įdarbinusi buvusi NŽT vadovė D.Gineikaitė iš pareigų pasitraukė paaiškėjus, kad vairavo neblaivi. Įtariant, kad tuometinė NŽT vadovė galėjo mėginti nuslėpti girtumą, tyrimą yra pradėjusi Specialiųjų tyrimų tarnyba. Ji teigia gavusi Valstybinės teismo medicinos tarnybos ekspertų išvadas, kurios patvirtina įtarimus, kad buvo siekiama nuslėpti D.Gineikaitės girtumą.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA