Parlamentarė siūlo įvesti visuotinį privalomą šaukimą į kariuomenę baigus mokyklą | Kas vyksta Kaune

Parlamentarė siūlo įvesti visuotinį privalomą šaukimą į kariuomenę baigus mokyklą

BNS 2016/04/03 15:03
Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Kaune išrinkta Seimo narė konservatorė Rasa Juknevičienė siūlo Seimui pasitvirtinti poziciją, kad šaukimas į kariuomenę baigus mokyklą turėtų būti visuotinis.

Buvusi krašto apsaugos ministrė sako, jog dabar yra pats laikas politikams pradėti diskusijas dėl šauktinių kariuomenės ateities, ir tam ji siūlo Seime pasitvirtinti rezoliuciją.

„Atėjo laikas pradėti diskusiją dėl tolimesnių žingsnių, kaip organizuosime kariuomenės rezervo kūrimą ir kaip rengsime žmones gynybai. Pirmas žingsnis žengtas, sugrąžintas šaukimas, dabar pagal galimybės kariuomenė šaukia iki 3 tūkst žmonių, tačiau žmonėms nelabai patiko ta loterija, kai kviečiama nuo 19 iki 26 metų amžiaus, ir, mano giliu įsitikinimu, mes galėtume susitarę, kariuomenei pasiruošus, pereiti prie visiems lygus šaukimo baigus mokyklą“, – BNS sakė R.Juknevičienė.

Pasak jos, susitikimuose su žmonėmis ji girdi, jog būtent tokia forma būtų teisingiausia – kai šaukiami visi lygiai, o ne loterijos principu.

Rezoliucijos projektu siūlo konstatuoti, kad Lietuvos teritorinei gynybai užtikrinti reikalingas mišrios kariuomenės modelis, kurį sudaro reguliari kariuomenė su parengtu jos rezervu, o dabartinės šaukimo į karo tarnybą apimtys „yra per lėtos jau artimiausiu metu suformuoti pakankamo dydžio rezervą“.

Taip pat dokumentu būtų pasisakoma, kad šaukimas atlikti karo prievolę turi būti teisingas ir lygus visiems, o karo prievolė būtų visuotina kviečiant jaunuolius ją atlikti tuojau po vidurinio mokslo baigimo ar sulaukus 18 metų.

Kartu Seimas kreiptųsi į Vyriausybę, kad ši iki gegužės pateiktų skaičiavimus, per kiek laiko Krašto apsaugos sistema būtų pasirengusi pereiti prie visuotinės karo prievolės sistemos, o iki rugsėjo – pateikti Seimui pataisas. Pasak parlamentarės, būtų racionalu, kad pataisas rengtų vykdomoji valdžia, geriausiai žinodama situaciją dėl galimybių priimti šauktinius.

„Ne taip paprasta būtų parengit teisės aktų projektus, juo labiau juos rengti nežinant, ar bus pritarimas Seime. Kad ta diskusija prasidėtų, vyktų, dabar kaip tik ateis siūlymas iš Valstybės gynimo tarybos, kad šaukimas nebūtų laikinas, būtent dabar toks laikas pasiūlyti diskusiją pasižiūrėti, ką partijos mano šiuo klausimu. Mūsų siūlymas būtų toks“, – apie savo registruotą projektą sakė R.Juknevičienė.

Kovo viduryje Valstybės gynimo taryba paskelbė, kad privalomoji karo tarnyba Lietuvoje turi būti grąžinta visam laikui, o ne penkeriems metams, kaip buvo sutarta anksčiau. Galutinį sprendimą dėl privalomosios karo tarnybos grąžinimo priims Seimas, balsuodamas dėl teisės aktų pataisų.

Pernai politikai buvo sutarę 2008 metais nutrauktą šaukimą į kariuomenę grąžinti penkeriems metams. Šaukimas į kariuomenę grąžintas siekiant užpildyti kariuomenės padalinius ir rengti rezervą, reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA