Kokių operacijų savo banke nuo rytojaus negalėsite atlikti be SMS žinutės? | Kas vyksta Kaune

Kokių operacijų savo banke nuo rytojaus negalėsite atlikti be SMS žinutės?

delfi.lt 2016/03/31 12:28
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo balandžio 1 d. įsigalioja papildomi saugumo reikalavimai bankų operacijoms, kurios atliekamos naudojantis kodų kortelėmis. Kai kurias iš jų bus galima atlikti tik įvedus papildomą kodą, gautą į telefoną SMS žinute. DELFI primena, kokioms operacijoms skirtingi bankai taikys papildomus reikalavimus.

„Swedbank“

  • SMS žinute gauto kodo reikės norint pervesti interneto banke didesnę nei 30 eurų sumą į sąskaitą kitame banke. Tokio kodo taip pat reikės atliekant pervedimus tarp „Swedbank“ sąskaitų, jei per dieną pervedama suma bus didesnė nei 300 Eur.
  • Papildomo kodo taip pat reikės tvarkant periodinius mokėjimus ir e. sąskaitas bei keičiant asmeninius duomenis interneto banke.

SEB bankas

  • SMS žinute gautą kodą reikės įvesti tvirtinant mokėjimo nurodymus, išskyrus:
  • mokėjimo nurodymus, kurie neviršija 30 Eur, o jų suma – 150 Eur per parą;
  • pervedant pinigus į savo sąskaitas SEB banke ir mokant komunalinius mokesčius;
  • mokėjimus gavėjams, kuriems yra sukurtas mokėjimo ruošinys, o jiems skirta mokėjimo operacija bent kartą jau buvo patvirtinta SMS žinute gautu kodu. Tokie gavėjai ruošinių sąraše bus pažymėti spynos piktograma.

DNB bankas

  • Kodų korteles naudojantiems DNB banko klientams SMS kodo reikės, jei pervedimo suma viršys 30 Eur, išskyrus pervedimus į savo sąskaitą (įskaitant valiutos keitimą) ir komunalinių mokesčių mokėjimą.

„Nordea“ bankas

  • Banko klientai, vis dar naudojantys kodų lenteles, internetinėje bankininkystėje nebegalės atlikti mokėjimų esant didesnei negu 30 Eur sumai.

Šiaulių bankas

Ši papildoma saugumo priemonė taps privaloma norint „SB linijoje“:

  • pasirašyti mokėjimo nurodymą pervesti daugiau kaip 30 Eur į kitus Lietuvoje ir užsienyje registruotus bankus;
    sudaryti ar nutraukti periodinio SEPA mokėjimo sutartį, kai pervedama suma viršija 30 Eur ir gavėjo sąskaita yra kitame banke;
  • užsisakyti e. sąskaitą, kai mokėjimo suma viršija 30 Eur ir gavėjo sąskaita yra kitame banke arba pagal nuolatinių mokėjimų sutartį.

Medicinos bankas

  • Internetinėje bankinėje sistemoje ir mobiliojoje bankininkystės programėlėje jungiantis su PIN kodų kortelėmis prie internetinės ar mobiliosios bankininkystės bei tvirtinant mokėjimus su TAN kortelėmis, reikės papildomų patvirtinimo kodų – kodai bus siunčiami SMS žinutėmis, į nurodytą telefono numerį.
  • Ši papildoma saugumo priemonė galios visiems mokėjimams nuo 30 Eur, išskyrus pervedimą į savo sąskaitą (įskaitant valiutos keitimą).

Įspėja dėl sukčių

Lietuvos bankų asociacija atkreipia dėmesį, kad bankų atstovai patys savo klientams neskambins ir neklaus jokios kontaktinės informacijos ar kitų asmeninių duomenų.

Jeigu klientai sulauks tokių skambučių, prašoma jokių duomenų nepateikti – greičiausiai skambina sukčiai. Taip pat jokių asmeninių duomenų negalima pateikti neaiškiose interneto svetainėse (pavyzdžiui, paspaudus gautas nuorodas).

Klientams, kurie naudojasi alternatyvia priemone, atitinkančia sugriežtintus saugumo reikalavimus (elektroniniu ar mobiliuoju elektroniniu parašu, slaptažodžių generatoriumi), jokių papildomų veiksmų atlikti nereikia.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA