Mokantiems už dujas – geros naujienos | Kas vyksta Kaune

Mokantiems už dujas – geros naujienos

BNS 2016/03/25 15:08
Asociatyvi archyvo nuotr.

Lietuvos dujų prekybos bendrovei „Litgas“ su Norvegijos „Statoil“ susiderėjus dėl mažesnės dujų kainos ir nuo gegužės pingant Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymui, nuo liepos mažės ir dujų kaina buitiniams vartotojams.

Paskutinį kartą dujų kaina buitiniams vartotojams mažėjo 2014-ųjų liepą – tuomet jos sumažėjo apie 20 proc.

Kainų komisijos narys Vygantas Vaitkus teigia, jog kol kas neaišku – kiek konkrečiai pigs dujos. „Lietuvos energija“ prognozuoja, kad buitiniams vartotojams dujų kaina turėtų sumažėti 10 proc., o tipinį namą dujomis šildančių vartotojų išlaidos per metus sumažėtų 70-100 eurų.

„Vartotojams, kurie naudoja gamtines dujas viryklei, SGD dedamoji sudaro apie 6 proc. kainoje, o tie, kurie naudoja dujas šildymui ir daugiau suvartoja, ten yra apie 16 proc. Tai akivaizdu, kad šitas perskaičiavimas turės įtakos buitiniams tarifams, dabar, kiek konkrečiai, tai šiai dienai mes negalime pasakyti, nes tarifai bus perskaičiuoti gegužės pabaigoje“, – BNS sakė V.Vaitkus.

Anot jo, dujų kaina mažės dėl pigiau iš „Statoil“ įsigytų dujų.

„Kiek mes turime informacijos, kuri nėra patvirtinta, turės įtakos kuro kainų pasikeitimas – gamtinių dujų pokytis ir panašiai. Kai visą šią informaciją, įskaitant ir dedamąją, sudėsime, turėsime galutinę kainą. Taip, ji mažės, tačiau neaišku, kiek“ – aiškino komisijos narys.

Kainų komisija penktadienį patvirtino naują SGD terminalo dedamąją – ji sumažinta 38,2 proc. iki 315,97 euro už megavatvalandę per parą.

„Lietuvos energija“ prognozuoja, kad vien dėl terminalo dedamosios dujų kaina turėtų sumažėti apie 1,7 euro (apie 1,77 cento už kubą).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA