Švietimo ministrė: ne kiekviena bendruomenė nori priimti į kaimynystę tokį centrą | Kas vyksta Kaune

Švietimo ministrė: ne kiekviena bendruomenė nori priimti į kaimynystę tokį centrą

BNS 2016/03/25 17:59
Archyvo nuotr.

Penktadienį Kaune oficialiai prasidėjo naujo centro, skirto vaikams su elgesio ir emocijų sutrikimais, statyba. Anot Švietimo ir mokslo ministerijos, tai pirmasis tokio tipo centras, kuriame vaikai gyvens nedidelėmis bendruomenėmis.

„Mes sukūrėme koncepciją – visiškai naują, su kitokiu požiūriu į vaikus, kurie šiandien turi problemų ir reikia jiems padėti tas problemas likviduoti“, – statybų pradžios renginyje kalbėjo švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Naujasis centras įsikurs šalia Kauno socialinių paslaugų ir statybos verslo darbuotojų profesinio rengimo centro ir bus jo padaliniu. Planuojama, kad jame vaikams bus ne tik teikiama psichologinė pagalba, bet ir suteikiama galimybė mokytis profesinėje mokykloje.

Kaip renginio metu teigė švietimo ir mokslo ministrė, rasti vieną naujajam centrui nebuvo lengva, nes „ne kiekviena bendruomenė nori priimti į kaimynystę tokį centrą“.

Šalia profesinio rengimo centro ruošiamasi pastatyti keturis namus, kuriuose gyvens elgesio sutrikimų turintys vaikai. Jie galės mokytis pirmajame profesinės mokyklos aukšte.

„Čia yra ir profesinė mokykla, todėl vaikai galės ir profesiją įsigyti – ko anksčiau niekada nebuvo“, – sakė švietimo viceministrė Natalija Istomina.

Viceministrės teigimu, centre vienu metu galės gyventi iki 20 vaikų, kiekvienam jų bus skiriamas ypatingas dėmesys.

„Tai būtų centras, kur vaikai gauna psichologinę pagalbą kartu su sveikatos priežiūra, kartu su pedagogais sukuriant personalizuotą ugdymosi planą kiekvienam vaikui – to Lietuvoje dar visiškai nebuvo“, – kalbėjo N.Istomina.

Viceministrė pripažįsta, kad taip ugdyti vaikus yra gana brangu – vieno jų išlaikymui per metus bus skiriama 17,3 tūkst. eurų per metus.

„Bet manome, kad ta investicija atsipirks, nes turėsime pilnaverčius visuomenės narius“, – kalbėjo N.Istomina.

Vaikai į šią įstaigą pateks gavęs psichiatro siuntimą, kuriame nurodoma, kad vaikas turi elgesio ir emocijų sutrikimų. Vaikus vertins Specialiosios pedagogikos centro specialistai, kurie nustatys šių vaikų ugdymosi poreikius.

Vaikai gyvens šeimynos principu – po vieną ar du kambariuose, juos prižiūrės vienas suaugęs asmuo, socialinis pedagogas ar kitas profesionalus darbuotojas. Šie vaikai lankys įprastą bendrojo ugdymo mokyklą.

Tokį centrą nuspręsta kurti po to, kai kilo skandalas Švėkšnoje įsikūrusiame specialiojo ugdymo centre – į viešumą iškilo duomenys, kad šios įstaigos auklėtinės galėjo užsiimti sąvadavimu ir pardavinėti kitas merginas.

Penktadienį pradedamas statyti centras turėtų būti įrengtas iki šio rudens. Jo statybai ministerija skiria 200 tūkst. eurų.

Lietuvoje planuojama pastatyti keletą tokių centrų, skirtų vaikams su įvairiais sutrikimais. Atskiras centras būtų skirtas vaikams su autizmo sindromu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA