Seimo nariams teikia planą, kaip stipriai sugriežtinti alkoholio vartojimą Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Seimo nariams teikia planą, kaip stipriai sugriežtinti alkoholio vartojimą Lietuvoje

BNS 2016/03/24 11:38
R. Tenio nuotr.

Politikai sugaišo per daug laiko, kol suprato alkoholio žalos mastą, sako parlamentinės opozicijos lyderis Andrius Kubilius. Anot jo, konservatorių Seimui teikiamas planas, kaip sugriežtinti alkoholio vartojimą ir jo prieinamumą, yra kompleksinis ir paremtas kitų pasaulio šalių patirtimi.

„Tik kompleksinį planą įgyvendinant galima pasiekti, kad šią (alkoholizmo – BNS) epidemiją su jos priežastimis ir pasekmėmis sugebėtume įveikti. Politinėje bendruomenėje per daug laiko sugaišome, kol supratome alkoholio žalos mastą“, – ketvirtadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje teigė A.Kubilius.

Pasak jo, norint sumažinti alkoholio vartojimą, reikia mažinti jo prieinamumą, veiksmingiau gydyti žmones nuo alkoholizmo, padėti vaikams išsiveržti iš tokios aplinkos, kurti darbo vietas regionuose ir mažinti jų atsilikimą nuo miestų, propaguoti gerąsias praktikas ir sveiką gyvenseną.

Jis taip pat mano, kad piktnaudžiaujantiems alkoholiu nereikėtų teikti jokios valstybės paramos, kol jie nepakeis gyvenimo būdo.

Parlamentarams ketvirtadienį ketinama pristatyti kelias dešimtis Alkoholio kontrolės, Akcizų ir kitų įstatymų pataisų, kuriomis siūloma griežtinti alkoholio vartojimą ir prieinamumą. Siūloma alkoholį leisti įsigyti asmenims nuo 20 metų, o nuo 2017 metų kasmet po 20 proc. didinti akcizą.

Be to, siūloma nuo kitų metų visiškai uždrausti alkoholio reklamą, o negautas pajamas žiniasklaidai kompensuoti per socialinę reklamą iš Sveikatingumo fondo, į kurį patektų dalis alkoholio akcizo.

Konservatoriai siūlo darbo dienomis ir šeštadieniais pardavinėti alkoholį nuo 10 val. iki 20 val., o sekmadieniais – nuo 10 val. iki 15 val.

Kaimo parduotuvėse, kur alkoholis sudaro apie 30 proc. apyvartos, siūloma prekiauti iki 15 laipsnių stiprumo gėrimais, o didesniuose prekybos centruose – iki 7,5 laipsnio.

Nuo 2018 metų siūloma alkoholį parduoti tik specializuotose parduotuvėse, kurios negalės veikti daugiabučiuose namuose ar šalia jų, į jas nebus įleidžiami nepilnamečiai asmenys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA