Kaunietį nuteisė už 15 komentarų: jis internete tyčiojosi iš V.Putino ir Rusijos žmonių | Kas vyksta Kaune

Kaunietį nuteisė už 15 komentarų: jis internete tyčiojosi iš V.Putino ir Rusijos žmonių

delfi.lt 2016/03/24 00:08
Archyvo nuotr.

Komentatorius-rekordininkas. Tokio titulo neabejotinai nusipelnęs kaunietis Arūnas Gaudžiūnas šiandien sako, kad daugiau nebekomentuos interneto portaluose straipsnių, kuriuose yra minimas Rusijos vardas.

Rusijos valstybė, jos prezidentas Vladimiras Putinas ir jo vykdomai politikai pritariantys rusai buvo tapę pagrindiniu A. Gaudžiūno taikiniu – viešoje erdvėje rašydamas komentarus vyras juos ne tik niekino, skatino neapykantą, bet ir kurstė diskriminuoti, smurtauti bei fiziškai susidoroti. Ir tik dėl to, kad jie rusų tautybės ir turi kitokius įsitikinimus ar pažiūras.

Internete rašyti komentarai A. Gaudžiūnui užtraukė baudžiamąją atsakomybę – ikiteisminį tyrimą atlikusi policija nustatė, kad kaunietis įvairiuose naujienų portaluose parašė net penkiolika baudžiamąją atsakomybę užtraukiančių komentarų.

Už tai, kad komentuodamas įvykius Rusijoje ir šios šalies prezidento V. Putino vykdomą politiką, kuriai jis nepritarė, kaunietis buvo nuteistas – teismas konstatavo, jog A. Gaudžiūnas padarė net septyniolika baudžiamųjų nusižengimų. Už visus juos vyrui buvo skirta vienerių metų laisvės apribojimo bausmė, kurios metu nuteistasis įpareigotas tęsti darbą arba užsiregistruoti Darbo biržoje, jeigu netektų darbo.

Be to, vyras be bausmės vykdymą prižiūrinčios institucijos žinios negalės keisti gyvenamosios vietos bei nuolat privalės atsiskaityti, kaip laikosi jam skirtų apribojimų.

Kadangi bylą teismui perdavusi prokurorė nesiūlė konfiskuoti A. Gaudžiūno kompiuterio, kuriuo šis rašė niekinančius komentarus, bylą išnagrinėjęs teisėjas nutarė nusikaltimų įrankį palikti komentatoriui-rekordininkui: kompiuteriu vyras žadėjo žaisti žaidimus.

Dėl komentarų rašymo nuteistas A. Gaudžiūnas sako, kad daugiau savo pozicijos neišsakys internete – baudžiamoji byla jam buvo didelė pamoka.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad A. Gaudžiūnas komentarus, kurie jam užtraukė baudžiamąją atsakomybę, rašė nuo 2015 m. balandžio iki rugpjūčio, kol savo namuose sulaukė policijos pareigūnų vizito.

Komentuodamas straipsnius, kuriuose buvo minima Rusija, A. Gaudžiūnas nerinkdavo žodžių – rusų tautybės žmones vadino fašistais, o Rusijos prezidentą V. Putiną – seksualinius nusikaltimus prieš mažamečius vaikus darančiu iškrypėliu.

Maža to, vyras rašė, kad visi Ukrainą okupavę „ruskiai“ bus nužudyti, bet prieš tai patirs baisias kančias.

A. Gaudžiūnas rusų karius vadino net seksualiniais iškrypėliais – jo parašyti komentarai peržengė bet kokias leistinas ribas, šių komentarų DELFI net negali cituoti, nes tai žemintų ne tik rusų, bet ir lietuvių ar bet kurią kitą tautą.

Per apklausą policijoje kaunietis net neneigė, kad rašė komentarus – jis sakė, jog domisi pasaulio ir Lietuvos įvykiais, todėl stebėdavo ir Rusijos vykdomą agresyvią politiką Lietuvos ir Europos Sąjungos atžvilgiu.

„Niekam nepaslaptis, kad Rusija žvangina ginklais prieš Lietuvą, – sakė A. Gaudžiūnas. – Mane labai papiktino toks Rusijos elgesys, todėl specialiai rašiau komentarus, nes norėjau, kad jie žeistų ir niekintų Rusijos prezidentą V. Putiną ir 80 proc. Rusijos piliečių, kurie palaiko savo prezidentą ir jo vykdomą fašistinę Rusijos okupacinę politiką bei nepaskelbtą karą Ukrainos atžvilgiu, kai rusų kariai žudo ukrainiečių karius, paprastus žmones, taip pat numušė Malaizijos lėktuvą ir nužudė 300 ES piliečių.“

Kaunietis neslėpė, kad savo komentaruose „perlenkia lazdą“, bet taip esą nutiko dėl to, kad tuo metu jame susikaupdavo nevaldomas didžiulis pyktis.

„Komentaruose išreiškiau panieką prieš rusus, fašistus, apimtas pykčio rašiau ir keiksmažodžius, – kalbėjo A. Gaudžiūnas. – Rusijos tauta vykdo agresyvią politiką, palaiko nesantaiką, jie nepasisako už taiką, todėl juos visus viešai niekinau.“

Kaunietis neslėpė, kad yra labai impulsyvus – kartais sau sakydavo, jog daugiau neberašys komentarų internete, bet vėliau, vos tik pamatydavo publikaciją apie Rusiją, iš karto vėl imdavo dėstyti savo poziciją.

Vyras sakė, kad iš viso yra parašęs apie 26 komentarus, tačiau prasidėjus ikiteisminiam tyrimui dėl rusų tautos niekinimo, nutarė daugiau publikacijų, kuriose minimas Rusijos vardas, nekomentuoti.

Ikiteisminį tyrimą dėl A. Gaudžiūno parašytų komentarų policija pradėjo gavusi Europos žmogaus teisių fondo teisininko pareiškimą – vyras pareigūnams nurodė, kad stebėti komentarus internete yra jo darbo dalis.

Ekspertai, susipažinę su kauniečio parašytais komentarais, konstatavo, kad juose buvo viešai tyčiojamasi, niekinama, skatinama neapykanta, kurstoma diskriminuoti žmonių grupę dėl jų tautybės, be to, buvo kurstoma smurtauti, fiziškai susidoroti.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA