Prabilo garsusis Kauno vairuotojas: skelbia karą ir policijai, ir KET pažeidėjams | Kas vyksta Kaune

Prabilo garsusis Kauno vairuotojas: skelbia karą ir policijai, ir KET pažeidėjams

delfi.lt 2016/03/23 18:38
R. Tenio nuotr.

Kaune išgarsėjęs „kelių gaidelių“ gaudytojas, vietinių vairuotojų socialiniame tinkle „Facebook“ dar vadinamas „betmenu“, Deividas Čyžius vaizdo registratoriumi fiksuoja KET pažeidimus darančius vairuotojus ir perduoda vaizdo įrašus policijos pareigūnams.

Tačiau toks 37 metų kauniečio elgesys patinka ne visiems – žiniasklaida mirga nuo vairuotojų skundų, kurie esą nukentėjo nuo šio policijai, kaip jis pats sako, bandančio padėti kauniečio. Tuo tarpu D. Čyžius teigia sulaukiantis grasinimų iš įduotų vairuotojų. Yra ir kita medalio pusė – pats D. Čyžius neseniai gavo baudą už KET pažeidimus ir dabar skelbia karą net policijai.

Ėmėsi gaudyti pažeidėjus

Kaip DELFI teigė D. Čyžius, jis su siaubu stebi tai, kas vyksta Lietuvos keliuose. Vyras vaizdo registratoriumi ėmė fiksuoti pažeidimus ir siųsti policijai. Beje, daugumoje jo užfiksuotų pažeidimų matosi BMW automobiliai.

Viename vaizdo įraše matyti, kad pačio D. Čyžio vairuojama „Toyota“ kliudo šalikelėje stovintį automobilį ir apgadina veidrodėlį. Už tai D. Čyžiui praėjusią savaitę skirta 43 eurų bauda.

Kauniečiui bauda skirta už tai, kad atlikdamas lenkimą kliudė stovintį automobilį ir netinkamai pažymėjo įvykio vietą. Kauno policija nagrinėja ir dar vieną KET pažeidimą, kuriame figūruoja D. Čyžiaus pavardė.

Tuo tarpu kiti vairuotojai socialiniuose tinkluose ėmė skelbti, kad pats D. Čyžius provokuoja avarines situacijas, o pareigūnams pateikia tik dalį filmuotos medžiagos. Tada prasidėjo karas – gaudomi ir fiksuojami vairuotojai smerkia D. Čyžių, o šis dabar skelbia karą ne tik „kelių ereliams“, bet ir… policijai.

Nemalonę užsitraukė ir žiniasklaidos priemonės, interneto komentatoriai. Kas ir kodėl užkliuvo kauniečiui, DELFI teiravosi paties D. Čyžiaus.

– Fiksavote pažeidėjus, bet pats buvote nubaustas. Kaip vertinate tokią situaciją?

– Visi faktai rodo, kad Kauno policijos kai kurie pareigūnai yra parsidavę ir korumpuoti. Parašiau pareiškimus dėl dviejų pareigūnų – Imuniteto tarnyba tirs. Pareigūnas S. K. norėjo mane policijos komisariate suimti už pareigūnų vardo pažeminimą. O žodžiai buvo tokie, kad jis pasakė, jog bus išrašytos laikinos teisės. Aš pasakiau: gerai, rašykite, aš šią situaciją toliau išsiaiškinsiu savais, aukštesniais keliais. Jis užsipuolė mane, kad aš jam grasinu. Tai kaip vertinti tokį pareigūno elgesį? Ar aš kažką blogo pasakiau?

– O kur jūs įžvelgiate korupciją? Tai yra rimtas kaltinimas.

– Tai rimtas kaltinimas ir aš turiu daug įrodymų. Esmė tokia, kad priduotas protokolas, kuris išrašytas S. K. ir gresia administracinis straipsnis, kur pasiskaičius yra parašyta: vairavimas apsvaigus nuo narkotinių medžiagų. Kur tos narkotinės medžiagos? Kur patikrinimas? Ką pareigūnas rašo?

– Pareigūnas parašė, kad jūs esate apsvaigęs nuo narkotikų?

– Pritaikė tokį straipsnį. Bandė pritaikyti. Yra protokolas ir man bandė du straipsnius pritaikyti. Kokią jis turi teisę taikyti man tokius straipsnius? Čia prasideda įdomūs dalykai.

– Ar nesigailite, kad įsivėlėte į šias istorijas?

– Ne, nesigailiu. Ko man gailėtis? Reikia gailėtis, kad tokie pareigūnai dirba ir yra išlaikomi iš mokesčių mokėtojų, mūsų.

– Pradėjote karą ne tik prieš KET pažeidėjus, bet ir prieš policijos pareigūnus?

– Taip. Taip gaunasi. Aš norėjau policijai padėti. Matote, kas keliuose darosi. Tiesiog tie pažeidėjai realiai turi galbūt kažkokių pažinčių, ryšių. Taip išsirutuliuojo kiti dalykai. Kai pamatai, kad vyksta kiti dalykai. Yra kaip yra. Nereikia rašyti nesąmonių ir kaltinti nesąmonėmis.

Mane kaltina, kad pažeidžiau teisės aktų reikalavimų KET 9 punktą, 127 punktą, 219 pirmą punktą. Šie punktai pažeisti (…). Ir pritaikė man du straipsnius, kad apsvaigęs nuo narkotinių medžiagų. Kokiu pagrindu man galėjo taikyti tokį dalyką?

– Žmonės kalba, kad jūs provokavote pažeidėjus.

– Nebuvo nieko. Visa medžiaga buvo perduota TV, o reportažas buvo pasuktas prieš mane. Tiek žinių. Ši TV bus paduota į teismą. Aš taip nepaliksiu. Tegul negalvoja, kad TV mane gali juodinti ir kažkokiu betmenu per vakaro žinias rodyti. Man čia cirkai vyksta. TV atsakys už kiekvieną žodį.

Galiu pasakyti, kad reportaže kalbėjusi mergina meluoja, tas meluoja. Viskas yra kitaip. Galbūt reportažas buvo nupirktas (…).

– Kaip čia yra, kad visi prieš jus susimokė? Ar visuomenė jus atstūmė? Kodėl taip yra?

– Tai jūs pagalvokite, kodėl taip yra. Tiesos Lietuvai nereikia – Lietuvai reikia cirko. Va ko reikia, suprantate? O čia Kaune tegul toliau dedasi cirkai, bet aš už save pastovėsiu. Jūs išgirsite, kai prasidės visa kita. Teismai bus. Jau konsultavausi su teisininkais, bus teisme TV, bus visi komentatoriai, už įžeidinėjimą.

Viskas yra pasukta prieš mane. Žinokite, kad aš kalbu faktais – turiu medžiagą, protokolus, filmuotą medžiagą, kur viskas matosi. Paskutinis atvejis su BMW. Nežinau, ką policija ištyrė, ką komentuoja, kad aš negalėjau lenkti – nėra ištisinės linijos, aš galiu lenkti. Taip gavosi, kad mane užspaudė paprasčiausiai. Rašo, kad nulaužiau veidrodėlį, o aš jį tik kliudžiau, nubraukiau. O rašo, kad nulaužiau, kažkas didina viską. Yra policijoje fiksuota, yra visa medžiaga, su pareigūnais nubraižiau schemą. Jie nustatė mano girtumą. Sako, kad gali baigtis teismais.

Mato, kad kažkas vyksta, kad kažkas ne taip. Įpūčiau 0,0 (…). Negeri dalykai darosi – aš to nepaliksiu. Tiek galiu pasakyti. Gal bus sukurta svetainė, viskas patalpinta, parodyta, išplatinta su komentarais, kad visuomenė žinotų, kas dedasi Kaune. Jeigu BMW vairuotoją kažkas dangsto, tai ne tokiame lygyje dangstyti (…). Manęs ieško policija – pradėjo važinėti automobiliai, patruliai darbe taip norėjo matau. Kaip sakant, neparankus policijai, bet kartu ieško ir pikti vairuotojai. Ką žinau, gal koks narkomanas už kampo papjaus. Esmė tokia.

Tūkstančiai pažeidėjų

Kauno policija teigia per metus sulaukianti apie 2 tūkst. pranešimų apie KET taisyklių pažeidimus ir nedetalizavo, kiek pažeidimų fiksavo būtent D. Čyžius. Neoficialiai teigiama, kad tokių atvejų buvo mažiausiai keturi.

Vieno iš tokių „erelių gaudynių“ metu, D. Čyžius vairuodamas „Toyota“ automobilį kliudė šalikelėje stovinčio automobilio veidrodėlį ir jį apgadino. Apie įvykį vyras informavo policiją, todėl nesulaukė griežtų sankcijų už pasišalinimą iš įvykio vietos. Už tai, kad atliko nesaugų lenkimo manevrą ir netinkamai pažymėjo įvykio vietą, D. Čyžiui praėjusią savaitę skirta 43 eurų bauda.

Kauno policijos vadovas Danas Česnauskas kategoriškai atmeta bet kokius kaltinimus korupcija. Taip pat pareigūnas sako, kad nebuvo jokios kalbos, kad D. Čyžius galėjo būti apsvaigęs nuo narkotikų.

„Pirmą kartą girdžiu apie narkotikus“, – DELFI teigė D. Česnauskas.

Taip pat policija teigia, kad nagrinėjant filmuotą medžiagą dėl avarijos buvo akivaizdu, kad kaltas būtent D. Čyžius.

„Turime jo paties pateiktą filmuotą medžiagą. Kartais nutinka, kad įvykus avarijai žmonės sutaria, o galbūt konfliktiškesni žmonės nesutaria. Tai pakankamai dažnai iki pat galo nepripažįsta pažeidimo – tai kaip viena iš gynybos versijų. Kažkas kitas kaltas, tik nes jis. Žiūrėkime į šią situaciją. Jis pranešė, kad važiuojant keliu kažkas jam sudarė kliūtį ir dėl to jis atsimušė į stovintį automobilį, bet peržiūrėjus vaizdo įrašą yra akivaizdu, kad taip nebuvo. Jis lenkdamas neįsitikino, kad bus saugu. Vienas automobilis važiuoja tiesiai, kitas stovi, o jis atsimuša į stovintį automobilį“, – sako D. Česnauskas.

Provokavo pats?

Advokatas Aurelijus Gruodis atstovavo vienam iš „pričiuptų“ vairuotojų. Advokatas teigia, kad pats D. Čyžius padarė eilę KET pažeidimų.

„Jis pateikė ne visą vaizdo medžiagą, bet ir iš tos medžiagos sprendžiant, jis pats buvo pridaręs labai daug pažeidimų – išvažiuodavo į priešpriešinę eismo juostą, kertamos ištisinės linijos. Parašėme iš policijai pareiškimą iš šios pusės.

Taip pat buvo įteiktas savarankiškas pareiškimas dėl persekiojimo – buvo daug kartų provokuojama, išvažiuojama“, – teigė A. Gruodis.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA