Pasipiktinus dėl Paypal ir kitų elektroninių sąskaitų, finansų ministras davė naują nurodymą | Kas vyksta Kaune

Pasipiktinus dėl Paypal ir kitų elektroninių sąskaitų, finansų ministras davė naują nurodymą

delfi.lt 2016/03/22 12:58
Asociatyvi / Lietuvos banko nuotr.

Sunerimę dėl gresiančių baudų neinformavus Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) apie turimas bankų ir elektronines sąskaitas užsienyje gyventojai sulaukė naujos žinios. Finansų ministerija įpareigojo VMI atidėti šios prievolės taikymą iki kitų metų ir pakeisti šiuo metu esančią informacijos parengimo tvarką.

Pirmadienį portalas DELFI rašė apie sunerimusius gyventojus, kurie nežino, ar VMI privaloma informuoti apie turimas „PayPal“ bei kitas internetiniams atsiskaitymams naudojamas paskyras ir sąskaitas. Dar vakar VMI pranešė, kad gyventojai mokesčių administratorių turi informuoti ir apie tokias sąskaitas. Antradienį, kilus dar didesniam gyventojų sujudimui ir VMI užplūdus naujoms užklausoms, įsikišo ir Finansų ministerija.

Finansų ministras Rimantas Šadžius šiandien nurodė Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) koreguoti taisykles, kurios numato prievolę ir terminus Lietuvos gyventojams teikti informaciją VMI apie elektronines bei užsienio kredito įstaigose atidarytas ir (ar) uždarytas sąskaitas, rašoma Finansų ministerijos pranešime spaudai.

„Akivaizdu, kad dabar galiojantys reikalavimai yra sunkiai suprantami mokesčių mokėtojams ir kai kada pertekliniai. Todėl, įvertindamas susidariusią padėtį, nurodžiau Valstybinei mokesčių inspekcijai atidėti elektroninių sąskaitų deklaravimo terminus, pakoreguoti taisykles dėl elektroninių sąskaitų deklaravimo ir tinkamai išaiškinti gyventojams šių taisyklių praktinį taikymą“, ‒ pabrėžia finansų ministras Rimantas Šadžius.

VMI pavesta , įvertinus visuomenės pastabas, pateiktus pavyzdžius, konkrečias praktines situacijas, pakeisti „Pranešimo apie užsienio valstybių kredito, mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigose atidarytas ir uždarytas sąskaitas fr0526 formos pildymo ir pateikimo taisykles“ bei iki metų pabaigos atidėti iš gyventojų reikalaujamos informacijos pateikimo terminus.

DELFI primena, kad prievolė informuoti VMI apie turimas sąskaitas užsienio bankuose nėra nauja, tačiau iki šiol gyventojams daug klausimų nekėlė, nes to neatlikus negrėsė jokios baudos.

Tiesa, nuo šių metų balandžio 1 d. įsigaliojus Administracinių nusižengimų kodeksui už šios prievolės neatlikimą numato baudas.

Kaip nurodoma kodekse, vėlavimas pateikti informaciją apie atidarytas ar uždarytas visų rūšių sąskaitas užsienyje arba klaidingas tokios informacijos pateikimas užtraukia baudą nuo 300 iki 500 eurų, o informacijos nepateikimas – nuo 600 iki 1,5 tūkst. eurų.

2014 m. visoje Lietuvoje apie sąskaitas užsienyje duomenis pateikė 240 fizinių asmenų ir 169 juridiniai asmenys, o 2015 m. – 205 fiziniai ir 28 juridiniai asmenys.

Pernai daugiausia sąskaitų Lietuvos gyventojai deklaravo Lenkijoje, Liuksemburge ir Latvijoje – atitinkamai 32, 29 ir 23. Šveicarijoje sąskaitas oficialiai deklaravo 4 fiziniai ir 1 juridinis asmuo.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA