Jaunoji Kauno klinikų pacientė jau gali girdėti abiem ausimis | Kas vyksta Kaune

Jaunoji Kauno klinikų pacientė jau gali girdėti abiem ausimis

Kauno klinikų nuotr.

Jauniausia pacientė Lietuvoje, kuriai abipusės kochlearinės implantacijos atliktos dar nesulaukus 1-ojo gimtadienio, jau gali girdėti abiem ausimis, pranešė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos.

Viltei abiejų ausų kurtumas buvo įtartas jau ankstyvos patikros metu. O būdama vos 4 mėnesių ji persirgo meningitu, kuris buvo gydomas klausą galinčiais pažeisti antibiotikais.

„Sprendimas atlikti kochlearinę implantaciją turėjo būti priimtas greitai, nes reikėjo spėti, kol neprasidėjo sraigės kaulėjimas“, – pasakojo Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos gydytoja otorinolaringologė Ieva Rastenienė.

Pirmoji operacija mergaitei buvo atlikta sulaukus vos 7 mėnesių. Tuo tarpu abi operacijas mergaitei atlikęs gydytojas G. Gylys teigia, jog paprastai tenka operuoti vyresnius nei vienerių metų vaikus. „Dažniausiai kurtiems vaikams kochlearinės implantacijos atliekamos 1-2 metų amžiuje, kol galvos smegenų plastiškumas yra didžiausias“, – pasakojo jis.

Laukia dar daug darbo

Tačiau mergaitės prisitaikymas prie girdinčiųjų pasaulio ar tik prasideda. „Vien operacija klausos reabilitacija nesibaigia, toliau didelį darbą turi nuveikti logopedai, surdopedagogai ir patys tėvai, kurie turi bendrauti su vaiku, nes reikia ne tik girdėti, bet ir suprasti žodžius, susieti juos su vaizdu“, – teigė I. Rastenienė.

Ar operacijos metu įdėtas implantas veikia, tikrinama dar operacinėje, tuo tarpu tolesnis procesoriaus programavimas vyksta palaipsniui, prižiūrint specialistų komandai.

Pasak Ausų, nosies ir gerklės ligų ambulatorinio skyriaus vyr. slaugytojos-slaugos administratorės Ramintos Urkienės, implantas reguliuojamas po operacijos praėjus mėnesiui. Iš pradžių pradedama nuo silpnesnio garso, ir paskui, palaipsniui keičiant programas, pasiekiamas sveikiems žmonėms girdimas garso lygis.

Nuo 2014 metų visiems Lietuvoje gimusiems naujagimiams atliekama klausos patikra, siekiant kaip galima anksčiau nustatyti įgimtą klausos sutrikimą. Tokiu būdu padidėja tikimybė, kad reikiamas gydymas vaiką pasieks laiku.
Valstybinės ligonių kasos (VLK) duomenimis, 2015 metais abipusė koclearinė implantacija arba implantacija vienai ausiai buvo atlikta 9 vaikams, tuo tarpu iš viso per metus atliekama apie 50 tokių operacijų (vaikų ir suaugusiųjų).

Vieno implanto kaina siekiai 25,5 tūkst. Eurų, tad VLK kasmet šioms priemonėms skiria apie 2 milijonus eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA