Galiojanti transporto priemonės techninė apžiūra dar nereiškia, kad transporto priemonė yra techniškai tvarkinga | Kas vyksta Kaune

Galiojanti transporto priemonės techninė apžiūra dar nereiškia, kad transporto priemonė yra techniškai tvarkinga

R. Tenio nuotr.

Padariau avariją. Turėjau privalomą automobilio civilinės atsakomybės draudimą, kuris atlygino atsiradusius nuostolius. Dabar gavau draudimo pretenziją, kad atlyginčiau jo atlygintus nuostolius.
Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Draudimas sako, kad avarija kilo dėl mano techniškai netvarkingo automobilio, bet aš turėjau automobilio galiojančią techninę apžiūrą. Ar turi teisę jis reikalauti iš manęs dabar žalos atlyginimo?
TPVCAPDĮ (Lietuvos Respublikos transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymas) numato, kad Draudikas, sumokėjęs išmoką, turi teisę reikalauti, kad sumokėtas dėl padarytos žalos sumas grąžintų atsakingas už žalos padarymą asmuo, jeigu jis vairavo techniškai netvarkingą transporto priemonę, kai ją naudoti draudžia teisės aktai, ir eismo įvykis įvyko dėl šios priežasties.

Faktas, jog galioja transporto priemonės techninė apžiūra, pats savaime dar nereiškia, jog transporto priemonė buvo techniškai tvarkinga, kadangi techninės apžiūros talonas patvirtina transporto priemonės būklę jos apžiūros atlikimo metu. Dėl to galimos situacijos, kai dėl objektyvių ar subjektyvių aplinkybių iki transporto priemonės techninės apžiūros galiojimo pabaigos jos techninė būklė pasikeičia (transporto priemonė tampa techniškai netvarkinga) ir dėl to įvyksta eismo įvykis. Todėl laikytina, kad net ir turint galiojantį automobilio techninės apžiūros taloną, draudikas išsaugo teisę reikalauti išmokėtos draudimo išmokos nagrinėjamu pagrindu. Tačiau pareiga įrodyti, kad automobilis buvo techniškai netvarkingas ir būtent tai lėmė auto įvykį, kyla draudikui, o ne Jums.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA