Nauja taros supirkimo sistema paverčia kiemus šiukšlynais | Kas vyksta Kaune

Nauja taros supirkimo sistema paverčia kiemus šiukšlynais

"Kas vyksta Kaune" skaitytojų nuotr.

Neseniai pradėjusi veikti naujoji taros užstato sistema, verčia gyventojus imtis už galvų. Vaikai išverčia plastiko konteinerius, viską išdrasko ir palieka. Vėjas šiukšles išnešioja po visą kiemą, o sutvarkyti nėra kam.

[galerija kiek=””]

Vasario pirmą dieną Lietuvoje pradėjo veikti naujovė – taromatas. Jis specialiais ženklais pažymėtą tarą paima ir už tai išmuša čekį, o pinigus galima pasiimti kasose. Bėda ta, jo aparatas priima ne visus, bet tik depozito ženklus pažymėtus stiklinius, plastikinius butelius ar skardines. Tačiau žmonės vis bando apgauti aparatą ir neša bet kokią tarą.

Kol kas rinkoje yra dviejų rūšių tara: depozitinė, už kurią imamas papildomas 10 centų mokestis ir nedepozitinis. Pirkėjai turi stebėti, kokią tarą nusiperka ir už ką galės susigrąžinti pinigus. Įmonės įpareigotos paženklinti vis tarą iki gegužės mėnesio. Iki tol gali kilti nesusipratimų.

Vaikai ieško depozito

Prie daugelio daugiabučių yra pastatyti rūšiavimui skirti konteineriai. Gyventojai pastebi, kad pastaruoju metu ypač kenčia plastiko konteineris, nes ieškoma, ar žmonės nebus įmetę depozitinės taros. Vienas kaunietis tikino, kad didžiausią netvarką palieka užsidirbti norintys vaikai.

„Pastebėjau naujos užstato sistemos augančią bėda – debilai vaikai ir centų ieškantys benamiai. Per 2 dienas kieme jau antrą konteinerį matau išverstą, o prie jo butelius renka vaikigaliai. Kas išvertė sunku pasakyti, bet jei tai būtų benamiai, tai jie turbūt tuos butelius patys būtų išrinkę. Rezultate – prišiukšlintas kiemas ir papildomas darbas tiems, kas tai prižiūri. O aš, kaip pilietis ir skaitytojas, norėčiau paklausti, ką su tokiais atsilikėliais vaikučiais daryti? Žodžiai jų absoliučiai neveikia“, – piktinosi kaunietis Paulius.

Vyras sakė, jog taip paliktas šiukšles vėjas išnešioja po visą kiemą ir atrodo, kad jie gyventų sąvartyne. Kaunietis nežino, kaip sutramdyti konteinerius kuičiančius vaikus ir tikina, kad tokia taros surinkimo sistema tapo tikrai dideliu galvos skausmu ne tik jam, bet ir visiems kaimynams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA