Šauktiniams – didesnės išmokos | Kas vyksta Kaune

Šauktiniams – didesnės išmokos

BNS 2016/03/18 11:08
Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Vyriausybė pranešė penktadienį pritarusi krašto apsaugos ministro Juozo Oleko siūlymui didinti išmokas savanoriams šauktiniams.

„Įstatymą keičiame norėdami dar labiau paskatinti jaunuolius savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, gerinti tarnybos sąlygas, didinti kario profesijos patrauklumą“, – sakė J.Olekas.

Seimas po pateikimo šią savaitę pritarė jo teiktoms Karo prievolės įstatymo pataisoms, kad finansinėmis išmokomis būtų skatinami ne tik savanoriškai atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pasirinkę jaunuoliai, bet ir metiniame šaukimo sąraše esantys ir pirmumo norą atlikti tarnybą pareiškę asmenys.

Dabartinis teisinis reguliavimas numato, kad kiekvienas šauktinis, atitinkamai pagal tarnybos rezultatus, baigęs devynių mėnesių tarnybą gauna nuo 76 iki 152 eurų mėnesinę kaupiamąją išmoką. Savanoriams papildomai mokamas 25 proc. priedas. Priėmus pataisą, savanoriai gautų 30 proc. priedą, o į šauktinių sąrašus patekusiems, bet tarnybą nutarusiems atlikti anksčiau, tektų 15 proc. priedas.

„Šio įstatymo pataisos buvo parengtos atsižvelgus į praėjusių metų šaukimo patirtį. Šaukimo sąraše esantys ir, nepriklausomai nuo savo eilės numerio, pirmumo norą pareiškę šauktiniai rodo savo pilietiškumą, todėl turėtų būti papildomai skatinami“, – teigė J.Olekas.

Abejonių dėl šio pasiūlymo turi Seimo opozicijoje esantys konservatoriai. Buvusi krašto apsaugos ministrė konservatorė Rasa Juknevičienė J.Oleko projektą, jį svarstant Seime, vadino „bombele“.

„Paliekama bombelė kitam ministrui ir būdas sukomplikuoti ateities labai reikalingą ateities sprendimą, tai yra perėjimą prie visuotinės karo tarnybos. (…) Jeigu tris kartus padidėtų skaičiai, kuriuos mes kviesime, įsivaizduojame kokie tai pinigai“, – sakė ji.

Pirmadienį Valstybės gynimo taryba nutarė, kad privalomoji karo tarnyba Lietuvoje turi būti grąžinta visam laikui, o ne penkeriems metams, kaip nuspręsta anksčiau. Nuo kitų metų planuojama į karo tarnybą pašaukti nuo 3,5 tūkst. iki 4 tūkst. jaunuolių. Pernai ir šiemet šaukiamųjų skaičius siekė 3 tūkstančius.

J.Oleko duomenimis, iš šiemet 3 tūkst. ketinamų pašaukti jaunuolių savanoriais jau užsiregistravo du trečdaliai šio skaičiaus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA