Kaune startuoja ekskursija, leidžianti užeiti į privačius butus | Kas vyksta Kaune

Kaune startuoja ekskursija, leidžianti užeiti į privačius butus

R. Tenio nuotr.

Kaune pradedamos vesti išskirtinės ekskursijos po miestą, kurios sudomins ne tik viską mačiusius kauniečius, bet ir miesto svečius. Kelionės po miestą metu bus supažindinama su tarpukario modernizmo architektūra, o pagrindinis ekskursijos akcentas – galimybė įžengti į privačius namus.

Kaunas gavo UNESCO apdovanojimą už dizainą, tad iniciatyvūs žmonės sumąstė tai įprasminti. O geriausiai yra tai padaryti – parodant, už ką Kaunas nusipelnė tokio tarptautinio įvertinimo. Ekskursija „Kaunas – dizaino miestas“ labai laukta ir šiandien davė pirmąjį toną.

Susipažinti su tarpukario miesto architektūra galima įvairiais maršrutais, tačiau pirmoji toki tipo ekskursija buvo pasirinkta nuo Vytauto laiptų. Čia architektūros specialistas pradėjo pasakoti apie Laisvės alėjos pradžioje esančius tarpukario modernizmo architektūros perlus. Tiesiog praeinant pro pastatus nei nenutuoki, kad juose virė visai kitoks gyvenimas, o suprojektuoti išskirtinius pastatus taip pat nebuvo pati lengviausia užduotis.

„Ekskursija leidžia pažinti, koks buvo Kaunas prieš 100 metų. Iš tiesų, miestas buvo suskirstytas į medinį ir mūrinį miestą. Tarpukario valdžia primygtinai reikalaudavo, kad būtų statomi mūriniai pastatai, o mediniai griaunami. To meto architektai mėgo pastatus dekoruoti tautiniais motyvais, todėl galima sutikti tulpių, lelijų, saulių, žvaigždžių ar kitų simbolių“ pasakojimą apie tarpukario dizainą pradėjo istorikas Jonas Oniškis.

Žaliakalnis – tarpukario modernizmo lobis

Ekskursiją tęsėme toliau per Vytauto parką. Įdomus faktas, tarpukario Kaune planuota Laisvės alėją pratęsti iki Sporto halės. Buvo planuota iškalti tarsi tunelį per kalną tam, kad kauniečiai laisvai galėtų pasiekti halę ir turėtų vietos kur pasivaikščioti.

Deja, tokie planai žlugo, tad teko kopti laiptais ir apžiūrėti miestą nuo kalno. O atsiveria tikrai graži panorama. Ekskursiją tęsiame per Vaižganto gatvę, kur sutinkami ir paties rašytojo namai. „Eglutės vila“ pavadintame name Tumas Vaižgantas gyveno ne ilgai. Architektas pasakojo, kad šiame name stengtasi atvaizduoti Gedimino stulpus ir pačias eglutes, tačiau pastarųjų atsisakyta, nes nuspręsta, kad detalės perkraus ir užgoš kitas.

Šioje gatvėje netrūksta ir kitų tarpukario architektūros pavyzdžių, kurie pasižymi išskirtinėmis detalėmis. Vienur įterpta graikiško architektūros stiliaus, kitur atsiveria kiti motyvai. Iš ekskursijos gido sužinojome, kad tarpukariu pats burmistras tvirtindavo, ar galima pastatą su tam tikra architektūra statyti, o žmonės taip pat galėjo skųstis dėl netinkamai įrengtų detalių. Štai pasakojama, kad viename name gyventojas pasiskundė dėl netinkamai įrengto vėliavos stovo, todėl matosi, kad jis persėtas į kitą vietą net kelis kartus.

Pasivaikščiojimas po privačius butus

Šios ekskursijos rengėjai pasistengė, kad būtų galima susipažinti su tarpukario dvelksmu ne tik iš išorės. Buvo daug tartasi, ieškota žmonių, kurie galėtų į savo namus priimti pasižvalgyti visą ekskursijos grupę. Vienas iš sėkmingų paieškų vaisių – architekto Stasio Kudoko namas.

Šis architektas projektavo per šimtą tarpukario pastatų. Tarp jų puikuojasi ir Karininkų ramovė. Mykolaičio Putino 11 architektas pasistatė ir sau namus, tačiau juose pagyventi nespėjo. Ilgai netruko laukti ir namas buvo padalintas į keturis butus.

Į vieną iš jų buvo galima užeiti. Šiuo metu jame gyvena modelė Akvilina. Ji tikino, kad smagu, kad žmonės jos namuose gali pasisemti naujų idėjų, o ji pati ir vis ką nors naujo sužino.

„Nebijau, kad žmonės mano namuose ką nors apgadins, duosiu rankšluostuką ir išsivalys. Jei rimtai, nėra ko bijoti, nes nesu uždaras žmogus, o jei jie ateina, pasižiūri, tai labai gerai. Man svarbu patogu“, – su šypsena kalbėjo mergina, pas kurią į namus bus vedamos ekskursijos.

Tad ir šį kartą galėjome apžiūrėti iki šių dienų išlaikytą tarpukario stilių. Butas tarsi tam tikras loftas, driekiasi per du aukštus. Pirmame aukšte galėjome pamatyti autentiškas spintas su ištraukiamomis lentynomis, stilingą ąžuolinį bufetą, kitas interjero detales. Antrame aukšte pro langus atsivėrė itin graži panorama, taip pat papasakota apie tam tikrus elementus.

Visgi, pavieniai žmonės į privačius butus patys užeiti negalės. Tokia galimybė yra nebent keliaujant kartu su grupe. Be to, bus rengiami įvairūs maršrutai, kuriuose kauniečiai ir miesto svečiai galės įžengti į kitus butus bei pamatyti kitus tarpukario modernizmo perlus. Žmonės, norintys pamatyti, kaip Kaunas atrodė prieš 100 metų, turėtų kreiptis į Turizmo informacijos centrą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA