Kaune bus išjungtos visos šviesos | Kas vyksta Kaune

Kaune bus išjungtos visos šviesos

Asociatyvi nuotr. / Fotoskrydis nuotr.

Kovo 19 d. nuo 20 val. 30 min. vietos laiku milijonai žmonių visame pasaulyje prisijungs prie pilietinės iniciatyvos „Žemės valanda“, kuri skirta atkreipti dėmesį į klimato kaitos keliamas grėsmes mūsų planetai.

Prie šios akcijos, kurią šiemet Lietuvoje koordinuoja Susivienijimas Žali.LT, jungiasi ir skirtingi Lietuvos regionai. Įvairiose šalies vietose vyks „Žemės valandos“ minėjimo renginiai, taip pat valandai bus užgesintas įvairių gatvių, aikščių, pastatų apšvietimas. O renginius surengusieji patys, bei pasidalinę jų nuotraukomis su akcijos koordinatoriais, gali tikėtis laimėti prizus.

„2015 metai buvo patys karščiausi per visą matavimų istoriją. Nepaisant optimizmo po Paryžiaus konferencijos – akivaizdu, kad nieko neįmanoma pakeisti be kiekvieno iš mūsų asmeninio indėlio. „Žemės valanda“ – tai simbolinė akcija, kurios metu parodome, jog esame pasirengę pokyčiams, taip pat paraginame aplinkinius jų imtis. Tik visų Mūsų pastangų dėka įmanoma laimėti kovą su klimato kaita“, – sako iniciatyvos koordinatorius Martynas Norbutas.

Pasak jo, šiemet Lietuvoje prie akcijos jungiasi neįtikėtinai daug savivaldybių administracijų. Taigi, „Žemės valanda“ bus matoma ne tik Vilniaus Katedros aikštėje, kur kovo 19 d. bus uždegta 1000 Žemės rutulio kontūrais išdėliotų žvakių.

„Akivaizdu, kad regionuose dirbantys žmonės puikiai suvokia kaip svarbu kovoti su klimato kaita. Tai rodo ir administracijų prisiimti konkretūs įsipareigojimai „Žemės valandos“ metu. Ne viename rajone miestelių apšvietimas bus visiškai išjungtas. Kitose vietovėse, pavyzdžiui Alytuje, Anykščiuose, Druskininkuose, Kaune, Rokiškyje, Šilalėje ar Širvintose, bus rengiami specialūs renginiai, – teigia Susivienijimo Žali.LT narys.

Pasak, Martyno Norbuto, šiemet pagrindinio „Žemės valandos“ akcijos parnerio, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje dėka, be žvakių uždegimo akcijos, kovo 18 d. Europos Namuose bus surengta speciali konferencija, klimato kaitos temai aptarti.

Konferencija „Kova su klimato kaita po Paryžiaus konferencijos: iššūkiai ir perspektyvos“ metu ministerijų atstovai, klimato ekspertai, nevyriausybinių organizacijų nariai pasidalins mintimis ir ateities planais, kurie padės kovoti su klimato kaita.

„Ne Vilniuje gyvenantys piliečiai yra kviečiami surengti savo renginius. Jų prašoma iki kovo 21 d. atsiųsti Susivienijimui Žali.LT renginių nuotraukas ir trumpus jų aprašymus. Tai atlikę – gali tikėtis laimėti prizus”, – pažymi M. Norbutas.

Akcijos organizatoriai praneša, kad prie akcijos konkrečiais veiksmais pažadėjo jungtis daugiau, nei 40 savivaldybių.

„Žemės valandą“ taip pat palaiko Vištyčio regioninio parko direkcija, Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universitetas, Šiaulių darbo rinkos mokymo centras, šviesas užgesins Krašto apsaugos ministerija, Airijos ambasada ir Indijos konsulatas, Park Inn by Radisson Vilnius ir Kaunas, IBIS Styles Hotels Vilnius, Babilono viešbutis ir restoranas, Best Western Hotel Santaka.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA