Patruliavimas naktį su mobiliu policijos būriu: kai kauniečiams kyla problemų | Kas vyksta Kaune

Patruliavimas naktį su mobiliu policijos būriu: kai kauniečiams kyla problemų

Kas vyksta Kaune nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ portalo žurnalistas, pasitikdamas Kovo 11-ąją, nusprendė vakarą praleisti su Kauno apskrities policijos mobiliojo būrio antros kuopos ekipažu, ketvirtadienio naktį budėjusiu Kauno mieste.

Kauno pareigūnai, kiekvieną dieną ir naktį dirbantys, kad užtikrintų viešąją tvarką mieste, reaguotų į pranešimus apie smurtą ar nusikaltimus, per ilgus tarnybos metus pažino juodžiausius Kauno kampelius ir jau gavę pranešimą apie įvykį, žino, kur vyksta. Aišku, ne visada. Pareigūnams identifikuoti nusikaltimo vietą padeda ir kompiuterinė sistema, kurioje matomi naujausi pranešimai su papildoma informacija, kuria policija disponuoja. Tai itin padeda, kai vykstama adresais, kurių savininkai turi registruotų ginklų.

Tunelio gatvėje – laimingas skrydis

Apie 22 valandą per radijo ryšį pranešama, kad Tunelio gatvėje – autoįvykis, yra sužeistų žmonių. Nuvykus į avarijos vietą šalia Dainų slėnio paaiškėja, kad sužeista automobilyje „VW“ sėdėjusi mergina, kurią nuo rimtesnių sužalojimų apsaugojo oro pagalvė. Ji laukia netrukus atvyksiančių medikų.

Avarijoje sudalyvavęs taksi vairuotojas su „BMW“ pasakojo, kad jis važiavo antra eismo juosta link stoties, kai jį pirmąja eile lenkė „VW“. Automobilio vairuotojas jo nesuvaldė ir rėžėsi į stulpą, kuris yra nusinešęs ne vieną gyvybę. Laimei, šį kartą rimčiau nukentėjusių nebuvo, tačiau automobilis apgadintas itin stipriai.

Žmonės gelbėjo sužeistą šuniuką

Pajudėjus iš eismo įvykio, pareigūnų dėmesį netoli geležinkelio stoties patraukė keli važiuojamojoje dalyje stovintys automobiliai. Paaiškėjo, kad pilietiški kauniečiai, mylintys gyvūnus, pastebėjo judrią gatvę bandantį kirsti šuniuką, kuris itin sunkiai ėjo. Įtariama, kad jį partenkė automobilis, kurio vairuotojas tiesiog nuvažiavo.

Jauni kauniečiai sužeistą gyvūnėlį perkėlė nuo važiuojamosios dalies ant šaligatvio, pareigūnai rekomendavo jaunuoliams susisiekti su gyvūnų globos tarnyba, jie teigė taip jau padarę.

Alkoholis, smurtas ir triukšmas

Dažniausiai vakarais pareigūnai per radijo ryšį girdi pranešimus apie smurtą artimoje aplinkoje, netrūksta ir pranešimų apie garsiai leidžiamą muziką ar triukšmaujančius asmenis.

Priėmę pranešimą apie konfliktuojančius asmenis R.Kalantos gatvėje, pareigūnai atsidūsta, nes važiuoja į vieną iš nuolatinių jų budėjimo objektų.Tokių „bendruomenių“ galima atrasti visame Kaune. Tai ir garsūs Raudondvario plento, Partizanų arba A. ir J. Gravrogkų gatvių garsieji namai, kur pareigūnai nuolat vyksta dėl įvairiausių iškvietimų. Tiesa čia figūruoja nusikalstamos veiklos, kurias asmenys vykdo pavartoję pernelyg daug alkoholinių gėrimų.

Įėjus į gyvenamojo bendrabučio laiptinę, stengiamės kuo mažiau liestis prie turėklų, durų rankenų, nes vaizdas čia tragiškas. Kol neužeini į vidų, nesitiki, kad čia tas pats Kaunas, kuriame gyveni.

Pareigūnai įdėmiai apžiūri kiekvieno aukšto aiptinę ir ieško konfliktuojančių asmenų. Jų neradę, patikrina vieno įtartino, koridoriuje rūkančio asmens, dokumentus, pasiteirauja, ar negirdėjo konfliktų. Visi klausti gyventojai vienbalsiai atsako, kad smurto ir triukšmo čia nebuvo. Tačiau visų veiduose jaučiamas alkoholio pėdsakas. Bet juk čia taip įprasta, juk ilgasis savaitgalis.

Pareigūnai, dirbantys mobiliajame būryje pasakoja, kad sunkiausiai bus sekmadienį, kai tauta bus atšventusi ilgąjį savaitgalį. Pastebima, kad būtent po ilgųjų savaitgalių, pareigūnai vos ne vos spėja suktis, kad sureaguotų į kiekvieną pranešimą. O dar ką tik buvęs Saulės užtemimas, kuris taip pat turi didelį poveikį kai kuriems žmonėms.

Įprastai darbo dienomis pranešimai radijo ryšiu baigia plaukti apie antrą valandą nakties, savaitgaliais netyla iki paryčių, ir kaip sako pareigūnai, ši naktis – įžanga į ilgąjį savaitgalį neatrodo, kad bus rami. Tiesa, judesį mieste kiek apramina nesibaigiantis lietus. Bet tautai švęsti tai netrukdo, vis gi, šis savaitgalis – turtingas, nes socialiniai remtini asmenys gavo pašalpas, tad kai kurie švęs ir visą savaitę, kol baigsis viso mėnesio pinigai.

Magistralėje sutiktas vienišas estas: kaip grįžti namo?

Pasinaudoję ramesniu pusvalandžiu, pareigūnai nusprendė pavakarieniauti ir užsuko į visą parą veikiančią maitinimo įstaigą.Užkandę, grįždami į darbinį „VW Transporter“, sutiko estu prisistačiusį jauną vaikiną, kuris rankoje laikė žemėlapį ir teigė, kad jam reikia nusigauti iki E67 kelio, mat jis keliauja namo, į Estiją. Kelionę pradėjęs Lenkijoje su traukiniu, išleido visus pinigus ir atsidūrė Kaune, kur valandą klajojo, kol pasiekė „Šalia kelio“ kavinę. Vaikinas primygtinai prašė padėti jam nukeliauti namo.

Kadangi pareigūnai, dirbantys Kauno mieste, negalėjo sau leisti pavežti vaikino iki Kėdainų posūkio magistralėje, o ir tranzuoti nakties metu tamsoje pavojinga, pasiūlė vaikiną pavėžėti iki kitoje greitkelio pusėje esančios degalinės. Vaikinas buvo pasiryžęs susirasti pakeleivingą automobilį, su kuriuo jis važiuotų namų link. Patruliai, apsukę ratą, išleido keliautoją ir palinkėjo geros kelionės namo. Kito varianto, kaip jam padėti, nebuvo įmanoma sugalvoti, o laukė jau kiti iškvietimai, kurių naktį iš ketvirtadienio į šventinį penktadienį, netrūko.

Mobilūs būriai – kitoks policijos darbas

Policijos mobilaus būrio ekipažą sudaro trys pareigūnai. Vienas iš jų nuolat seka informaciją kompiuterio ekrane, peržiūri naujausių šalia vykstančių įvykių informaciją. Pateikiami pranešimai klasifikuojami pagal pavojaus lygį ir vietą.

Sistemos pagalba pareigūnai, vykstantys į įvykio vietą, pavyzdžiui daugiabutyje, mato informaciją, kiek ginklų yra registruota pas namo gyventojus, kitaip tariant, identifikuoja galimas grėsmes informacinių technologijų pagalba.

Norint patikrinti įtartiną asmenį, pareigūnams nereikia radijo ryšio pagalba susisiekti su budėtoju dalimi ir diktuoti asmens duomenis, viskas atliekama kompiuterio ir vidinės pranešimų sistemos pagalba, kuri interneto ryšiu sujungta su duomenų bazėmis.

Mobiliuose būriuose dirbantys pareigūnai nesiskundžia bendravimo sugebėjimais, yra gerai pasiruošę fiziškai, esant reikalui, gali panaudoti papildomą saugumo ekipiruotę. Čia dirba patikimi sistemos darbuotojai, joje praleidę ne vieną dešimtmetį ir pasiruošę užtikrinti miesto viešąją tvarką ir kauniečių ramybę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA