Kraujo donorai išgelbėjo ant plauko pakibusią berniuko gyvybę | Kas vyksta Kaune

Kraujo donorai išgelbėjo ant plauko pakibusią berniuko gyvybę

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Beveik prieš pusmetį mažamečiui berniukui skubiai reikėjo kraujo plazmos donorų, tad jam padėti skubėjo virš šimto kauniečių. Panašu, kad gydytojai kartu su geraširdžiais žmonėmis sukūrė stebuklą ir berniukas šiuo metu sveiksta ir jaučiasi puikiai.

Tuomet pusantrų metų buvęs Kristupas į Kauno klinikas pateko ypač sunkios būsenos. Vaiko organizmą pažeidė sepsis, kuris daugiausiai sutrikdė inkstus, plaučius, todėl buvo reikalingas gydymas intensyvios terapijos skyriuje. Tam kad sepsis nepažeistų kitų organų ir būtų gydomi jau pažeistos vietos, Kristupui buvo nuolat keičiama skystoji kraujo dalis – plazma. Šiam tikslui buvo naudojamas donorų kraujas. O padėti mažajam ligoniukui ištisai plūdo žmonės.

Didelės gydytojų ir visuomenės pastangos padėjo išgelbėti berniuko gyvybę. Šiuo metu vaikas laimingai leidžia dienas namuose. Tiesa, visiškai Kristupas dar nepasveiko. Jam nerekomenduojama eiti į darželį ir kiekvieną dieną tenka gerti vaistus, tačiau laikosi tikrai gerai.

„Mes kol kas nerekomenduojame eiti į darželį, nes kiekviena nauja infekcija gali pabloginti jo inkstų veiklos būklę. Vaikui po ligos liko pirmo laipsnio inkstų funkcijos nepakankamumas. Jam reikia vartoti vaistus pavaduoti sutrikusias veiklas. Tai jis namie geria sodą, nes jo inkstukai nesugeba pašarminti kraujo, bei vaistus, mažinančius kalio kiekį ir Kristupas laikosi griežtos dietos. Su gydymu ir vaistais bendra jo būklė yra nebloga. Jis linksmas, aktyvus ir prie aparatų gulėti nebereikia“, – komentavo vaiko gydymą prižiūrinti Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos gydytoja, vaikų nefrologė Diana Dobilienė.

Atšventė gimtadienį

Visai neseniai berniukas sulaukė trečiojo gimtadienio. Tėvai džiaugiasi, kad vaikui pavyko išsikapstyti iš sunkios ligos, tad ši vaiko šventė tapo kur kas reikšmingesnė.

„Šiuo metu mokomės namuose, piešiam, žaidžiam, keliaujam į lauką. Jis pats nieko nejaučia, to kuo serga. Man, kaip mamai, yra liūdniausia, kad jis jau priprato gerti vaistus ir kartais kai jį prižiūri teta, jis pats žino visą eigą kada kokį vaistą reikia gerti, nors tik sekmadienį jam suėjo trys metai. Tai šventėm jį, matyt, kaip niekad. Visada visos giminės nori pasveikinti, bet šį kartą dar smarkiau visi norėjo atvykti ir pasidžiaugti“, – emocijomis dalinosi Kristupo mama.

Kol kas vaikas dar turi reguliariai lankytis pas gydytoją. Iš pradžių reikėjo vos ne kas dvi savaites, tačiau dabar vizitas numatytas tik po trijų mėnesių. Viliamasi, kad gydymas bus sėkmingas ir mažajam Kristupui neprireiks inkstų donoro.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA