Tyrimo rezultatai: Kauno mokyklose populiarėja narkotinės medžiagos | Kas vyksta Kaune

Tyrimo rezultatai: Kauno mokyklose populiarėja narkotinės medžiagos

Asociatyvi / Policijos nuotr.

Narkotikų ir psichotropinių medžiagų vartojimo problema Lietuvos moksleivių tarpe kelia pagrįstą susirūpinimą.

Vadovaujantis ESPAD – 2011 tyrimo duomenimis, 2011 m. bent kartą gyvenime vartojusių kokį nors narkotiką paauglių buvo 21 proc. (27 proc. berniukų ir 16 proc. mergaičių). Pagal šį rodiklį Lietuva yra aukščiau už ESPAD vidurkį (18 proc.).

Populiariausias narkotikas tarp Lietuvos moksleivių yra kanapės, bent kartą gyvenime jų yra vartoję 20 proc. moksleivių (25 proc. berniukų ir 14 proc. mergaičių). Kanapių vartojimo paplitimas (bent kartą gyvenime) nuo 2007 m. Lietuvoje padidėjo beveik 2 proc., nuo 18,2 proc. iki 20 proc. Šis rodiklis viršija ESPAD vidurkį (17 proc.). Nemaža dalis moksleivių pirmą kartą pabando vartoti narkotines ir psichotropines medžiagas būdami labai jauni (9-11 m.).

Organizuojant narkotikų ir psichoaktyvių medžiagų prevenciją, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kartu su Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriumi (toliau – Kauno apskr. VPK VTV PS) inicijavo atlikti tyrimus Kauno miesto mokyklose. Tyrime dalyvauti sutiko 29 Kauno miesto mokyklos. Tyrimas buvo vykdomas dviem etapais.

Kauno visuomenės sveikatos biuras atliko narkotinių medžiagų pėdsakų aptikimą mokyklose. Tyrimas buvo atliekamas naudojant vienkartinius narkotinių medžiagų aptikimo testus iDenta (Izraelis), kuriais aplinkoje galima aptikti heroiną, amfetaminą, metaamfetaminą, ekstazi, ketaminą, metadoną, PCP, PMA, DMT ir kitus sintetinės kilmės narkotikus (iš viso 21 narkotinę medžiagaą), o taip pat augalinės kilmės narkotikus: kanapes (marihuana/hašišas). Iš viso buvo atlikta 290 testų, 10 kiekvienoje įstaigoje. Iš tyrime dalyvavusių 29 mokyklų devyniose aptikti marihuanos arba sintetinių medžiagų pėdsakai.

Kauno apskr. VPK VPK VTV PS parengė anketas bei atliko anoniminę moksleivių apklausą minėtose mokyklose dėl narkotikų vartojimo. Buvo apklausti 842 moksleiviai.

2016 m. kovo 4 d. Kauno apskr. VPK VTV PS ir Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras Kauno miesto švietimo įstaigų atstovams bei policijos pareigūnams pristatė Kauno mieste atlikto tyrimo rezultatus. Etikos sumetimais nebuvo įvardintos mokyklos, kuriose rasta narkotinių medžiagų pėdsakų. Akcentuota, kad išanalizavus anonimines moksleivių anketas, buvo nustatytas didelis tolerancijos laipsnis narkotikams, dauguma moksleivių atsakė, kad jiems netrukdo, jei jų draugai vartoja narkotikus. Pristatymo metu mokyklų atstovams buvo pateiktos rekomendacijos, kaip galima būtų aktyvinti veiklą, kad į mokymo įstaigas nepatektų narkotinių medžiagų. Išklausyta švietimo įstaigų atstovių siūlymų dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo prevencijos (tame tarpe ir dėl legalių narkotikų – cigarečių ir alkoholio).

Dalyvaujantys pristatyme įstaigų atstovai buvo informuoti, kad Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras kartu su Kauno apskr. VPK VTV PS rengs bendrą narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo prevencijos programą, o taip pat pirminiame etape atliks teisinį švietimą ugdymo įstaigose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA