Kiek kainuoja pasveikinti moteris kovo 8-osios proga? | Kas vyksta Kaune

Kiek kainuoja pasveikinti moteris kovo 8-osios proga?

R. Tenio nuotr.

Atėjus kovo 8-ajai, Tarptautinei moters dienai, portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija nusprendė pasidomėti, kiek kainuoja pasveikinti moterį šia proga ir ar plačiai kauniečiai pasiryžę atverti savo pinigines. 

Sovietmečio palikimas?

Nors nemažai vyresnės kartos žmonių yra įsitikinę, jog moters diena – sovietmečio reliktas, tai nėra tiesa. Idėja švęsti kilo toli gražu ne sovietams ir ne šventinėmis aplinkybėmis.

1857 metais kovo 8-ąją Niujorko tekstilės fabrike vyko moterų streikas prieš ypatingai prastas darbo sąlygas ir neadekvačius atlyginimus – tokia situacija susidarė dėl sparčios industrializacijos ir ekonominės plėtros.

Streikai kasmet didėjo, ir moterų, kurios prie jų prisijungia, daugėjo. 1908 metų proteste dėl darbo sąlygų pagerinimo ir rinkimų teisės gavimo Niujorko gatvėmis žygiavo jau daugiau nei 15 000 moterų.

Pirmąkart tarptautiniu mastu moters diena oficialiai paminėta 1910 metų kovo 8 dieną Kopenhagoje (Danija), kur vyko tarptautinė moterų konferencija. Čia vokiečių socialistė Luise Zietz pasiūlė, kad Tarptautinė moters diena turėtų būti minima kasmet ir, sulaukus pritarimo, kitais metais Tarptautinė moters diena buvo minima Austrijoje, Danijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje.

Tradicijos vis dar gyvos

Tarptautinės moters dienos minėjimo tradicijos kiekvienoje šalyje kitokios. Italai moterims dovanoja geltonųjų mimozų žiedus, Portugalijoje populiaru rengti tik moterims skirtus vakarėlius. Rusijoje bei Lietuvoje vis dar vyrauja tradicija dovanoti rožių ar tulpių žiedus.

 

„Žinoma, kad perkam gėles. Ypatingai mano karta – nešėm mokykloje, dabar į darbą, žmonai, dukroms“, – pasakojo Laisvėje kalbintas Stasys. „Visą laiką nešdavom glėbukais, dabar jau pagal piniginę derinamės – brangsta žiedai“, – teigė jis.

Kalbinti vyrai sakė, jog šįmet gėlėms žada išleisti nuo 2 iki 10 eurų. „Pirksime dar ir darbo kolektyvui, moterų daug, o mūsų – mažai, tad daugiau mestis gaunasi… Draugei skirsiu kažkiek, gal 6 eurus, kad gautųsi trys normalios rožės, o dar kokie 4 eurai nueis bendradarbių sveikinimui“, – pabandė suskaičiuoti lėšas Vidmantas.

Kainos – įvairios

Tuo tarpu kovo 8-osios išvakarėse kalbinti prekeiviai gėlėmis sutartinai teigė, jog žiedų kainų šventės proga tikrai nežada didinti. Vienas tulpės žiedelis kainuos tiek pat, kiek ir įprastai – apie 70 euro centų, o ilgakotę rožę įsigysite apytiksliai už 1 eurą.

Specializuotose gėlių parduotuvėse gėlių kainos kiek mažesnės nei prekybos centruose. Tulpių čia galima įsigyti už 50 – 60 euro centų už žiedą, rožių kainos vyrauja tarp 0,8 ir 1,2 euro už žiedą.

Prekybos centruose gėlių pasiūla ir kainos skiriasi gan stipriai. Tulpių puokšteles čia galima įsigyti už 1,3 – 1,5 euro, o nemėgstantiems skintų gėlių siūlomos vazoninės rožės, kainuojančios apie 2 eurus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA