Jaunimo nedarbas – vis dar aktuali problema | Kas vyksta Kaune

Jaunimo nedarbas – vis dar aktuali problema

Archyvo nuotr.

Vienas didžiausių iššūkių jaunam žmogui Lietuvoje – sėkmingai įsilieti į darbo rinką. Statistikos duomenimis, neaktyvaus jaunimo mūsų šalyje yra ženkliai daugiau nei kitose Europos valstybėse. 

Nedarbui mažinti – 6 mlrd. eurų

Nors, remiantis „Darbo ir socialinių tyrimų instituto“ duomenimis, per pastaruosius ketverius metus 15-24 m. amžiaus jaunimo nedarbas Lietuvoje sumažėjo nuo 35,1 iki 21,5 proc., tačiau tai vis dar išlieka itin aktualia problema.

Lietuva 2014-2020 metams jaunimo nedarbo mažinimui skiria papildomą dėmesį. Tai įrodo bandymas įgyvendinti jaunimo garantijos iniciatyvą, kurios pagrindinis tikslas – didinti jaunimo aktyvumą. Visiems žmonėms iki 25 metų, baigusiems studijas ar tapusiems bedarbiais, per keturis mėnesius turi būti pateikiamas deramas pasiūlymas toliau mokytis, stažuotis, atlikti praktiką ar dirbti.

Skelbiama, kad Europos socialinis fondas (ESF) jaunimo problemoms spręsti iš viso skirs 6 mlrd. eurų, iš jų 3 mlrd. – tam tikriems regionams ir trims jaunimo garantijų priemonėms įgyvendinti. Lietuva šiam tikslui tikisi gauti daugiau kaip 120 mln. eurų.

Būtina didinti ir pasitikėjimą savimi

KTU Ekonomikos ir verslo fakulteto (EVF) studentai įsitikinę, jog pradėti sėkmingai kopti karjeros laiptais ar vykdyti individualią veiklą dažnam trukdo ne gebėjimų, o pasitikėjimo savimi trūkumas.

„Įvairūs jaunimo situacijos tyrimai rodo, jog daugelis studentų abejoja savo turima kompetencija, todėl jiems tai trukdo priimti savarankiškai sprendimus, analitiškai ir kūrybiškai mąstyti, o vėliau – kilti karjeros laiptais“, – sako KTU EVF studentų atstovybės pirmininkas Edvinas Karbauskas.

Siekiant išvengti šių problemų jau 11-us metus iš eilės KTU EVF studentų atstovybė organizuoja nemokamą verslumo paskaitų ciklą „Veik. Valdyk. Vadovauk“. Pagrindinis jo tikslas – padėti jaunimui sustiprinti pasitikėjimą savimi ir palengvinti įsiliejimą į darbo rinką. Seminarų ciklo metu visos Lietuvos studentai turi galimybę susitikti su žymiais ir didelių pasiekimų versle turinčiais asmenimis.

„Į renginį kviečiame tuos lektorius, kurie ne tik gali atsakyti į visus jaunimui rūpimus klausimus, bet yra charizmatiški, geba savo pavyzdžiu suteikti įkvėpimo ir pasitikėjimo savimi, motyvuoja nepasiduoti siekiant savo tikslų“, – sako E. Karbauskas.

Garantijos jaunimui – valstybės rankose

Nuo 2015 m. spalio 1 d. visoje šalyje prasidėjo Lietuvos darbo biržos kartu su partneriais vykdomas Jaunimo garantijų iniciatyvos (JGI) įgyvendinimo projektas „Atrask save“. Jis finansuojamas Jaunimo užimtumo iniciatyvos, Europos Sąjungos struktūrinių fondų bei valstybės biudžeto lėšomis pagal 2014−2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos priemonę „Jaunimo užimtumo didinimas“.

Pagrindinis šio projekto tikslas – sumažinti niekur nedirbančio, nesimokančio ir neaktyvaus 15−29 m. amžiaus žmonių skaičių, teikiant aktyvumo skatinimo priemones, atsižvelgiant į jauno žmogaus pageidavimus.

Skelbiama, kad, vykdant šį projektą, jaunuoliams, atsižvelgiant į individualius asmens poreikius, bus teikiamos minimalios vaiko priežiūros, pagalbos pažįstant save, socialinių ir gyvenimo įgūdžių ugdymo, motyvavimo, informavimo ir kitos paslaugos. Taikant įvairias darbo su jaunimu formas bei neformaliojo ugdymo metodus, didžiausias dėmesys bus skiriamas individualiam darbui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA