Apsispręsta, kokius automobilius gali vairuoti nauji vairuotojai | Kas vyksta Kaune

Apsispręsta, kokius automobilius gali vairuoti nauji vairuotojai

BNS 2016/03/07 13:51
R. Tenio nuotr.

Vyriausybė svarstė „darbiečių“ dar spalį įregistruotas pataisas, pagal kurias dvejų metų vairavimo stažo neturintys asmenys prarastų teisę vairuoti galingus automobilius. Buvo siūlyta numatyti, kad pradedantiesiems vairuotojams draudžiama vairuoti B kategorijos transporto priemones, kurių „galios ir masės be krovinio santykis didesnis kaip 0,06 kW/kg“. 

Pataisos pasiūlytos iš karto po Vilniaus centre įvykusios avarijos, kai automobilis BMW įvažiavo į viešojo transporto stotelę ir sužalojo ten buvusius žmones.

„Vyriausybė nepritarė Susisiekimo ministerijos teikimu tai iniciatyvai Seimo narių. Pirmiausia Europos Sąjungos narės neriboja masės ir galios santykio lengvuosiuose automobiliuose B kategorijos. Antra, Tarptautinės kelių eismo konvencijos nenumato tokio reglamentavimo. Trečia, pradedantiems variuotojams toks ribojimas sudarytų kai kurių nepatogumų. Pirma, šeimos automobiliu nelabai būtų galima pasinaudoti, o antra, darbdavio automobiliu nelabai būtų galima naudotis“, – žurnalistams po Ministrų kabineto pasitarimo sakė susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Anot jo, papildomi ribojimai pradedantiems vairuotojams neturėtų įtakos, nes jau šiuo metu ši vairuotojų kategorija yra pakankamai apribota, pavyzdžiui, jiems draudžiama būti bent kiek išgėrus, sukurti papildomi greičio ribojimai, vairuotojams reikia įgyti dvejų metų nepriekaištingą vairavimo stažą prieš gaunant ilgalaikes vairavimo teises.

Be to, anot ministerijos, šiuo metu nėra pagrindo teigti, kad galingesnius automobilius vairuojantys pradedantys vairuotojai sukėlė daugiau eismo įvykių, per kuriuos žuvo arba buvo sužeisti eismo dalyviai, nei mažiau galingus automobilius vairuojantys pradedantieji vairuotojai. Kartu pažymima, kad neatsakingai, pavojingai ir chuliganiškai vairuojantys pradedantieji vairuotojai bet kuriuo atveju kelia grėsmę eismo saugumui, neatsižvelgiant į tai, ar jie vairuoja galingus, ar negalingus automobilius, todėl siūlomas pakeitimas esą „nesukurs pridėtinės vertės“.

Ministerija atkreipia dėmesį į kitus pradedantiems vairuotojams taikomus ribojimus ir sako, kad jų pakanka: pradedantieji gauna dvejus metus galiojantį vairuotojo pažymėjimą, jiems taikomas nulio promilių reikalavimas, ribojamas galimas važiavimo greitis, o už greičio viršijimą taikomos griežtesnės nei kitiems vairuotojams sankcijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA