Padidintos baudos smogs nedrausmingiems vairuotojams | Kas vyksta Kaune

Padidintos baudos smogs nedrausmingiems vairuotojams

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Netrukus naujasis administracinių nusižengimų kodeksas  pakeis jau kelis dešimtmečius gyvavusį administracinių teisės pažeidimų kodeksą. Šie pakeitimai numato ir pakitusias baudas už kelių eismo taisyklių nesilaikymą.

Nors didelė dalis skiriamų baudų už nusižengimus yra tik suapvalintos, naujajame administracinių nusižengimų kodekse yra ir keletas žymių pokyčių, kurie nedrausmingus vairuotojus privers paploninti piniginę dvigubai didesne suma arba net grės baudžiamoji atsakomybė.

Už vairavimą išgėrus – kalėjimas

Nuo balandžio pirmosios įsigaliosiantis kodeksas nurodo, jog vairuotojai, kurių kraujyje bus rasta daugiau nei pusantros promilės alkoholio, bus baudžiami pagal baudžiamąjį kodeksą ir  gali susilaukti piniginės baudos, arešto arba laisvės atėmimo iki vienerių metų. Ši pataisa turėtų kaip reikiant sutramdyti girtus vairuotojus, nes gavus teistumą nebegalima įsidarbinti valstybės tarnyboje.

Taip pat vairuotojams, kuriems bus nustatytas lengvas girtumo laipsnis (nuo 0,4 iki 1,5 promilės) arba arba tiems, kurie vengė girtumo patikrinimo, numatyta didesnė bauda. Pažeidėjų laukia bauda nuo 300 iki 450 eurų bei teisės vairuoti atėmimas nuo 1 iki 6 mėnesių. Anksčiau už šį pažeidimą buvo skiriama piniginė nuobauda nuo 289 iki 434 eurų ir tokio paties laikotarpio teisės vairuoti atėmimas.

Kelių chuliganams vertėtų pradėti taupyti

Dar viena taisyklių grupė, kurioje ženkliai didėja nuobaudos – susijusi su chuliganišku vairavimu. Pasak senojo ATPK, Chuliganiškas vairavimas, tai yra Kelių eismo taisyklių pažeidimas dėl chuliganiškų paskatų, keliantis pavojų eismo saugumui arba savo ar kitų žmonių saugumui. Už šių taisyklių nesilaikymą anksčiau vairuotojai mokėdavo piniginę baudą nuo 289 iki 579 eurų (su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo vienerių iki dvejų metų), o nuo balandžio pirmosios teks mokėti nuo 450-550 eurų. Neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims sumos yra dar didesnės: 750-1000 eurų (anksčiau buvo 720-1013 eurų).

Visas pakeitimų sąrašas aktualus vairuotojams

  • Važiavimas esant draudžiamam šviesoforo signalui arba reguliuotojo gestui, nesustojimas prieš pėsčiųjų perėją, kai to reikalauja taisyklės 60-90 eurų (28-86 eurai).
  • Kelių eismo taisyklėse nustatytos įspėjamųjų signalų naudojimo tvarkos pažeidimas, kelio ženklų ar ženklinimo nesilaikymas, važiavimas šaligatviu, veja ar pėsčiųjų (dviračių) taku, reikalavimo važiuoti kuo arčiau dešiniojo važiuojamosios dalies krašto nesilaikymas, apsisukimas pėsčiųjų perėjose, tuneliuose, ant tiltų, estakadų, viadukų ir po jais, tolimųjų šviesų neperjungimas į artimąsias šviesas tamsoje likus iki atvažiuojančios priešpriešiais transporto priemonės mažiau kaip 150 metrų,  eismo tvarkos automagistralėse ir greitkeliuose bei žmonių vežimo taisyklių pažeidimas pažeidimas. Už visus šiuos pažeidimus nuo balandžio pirmosios numatoma 30-90 eurų bauda (28-86).
  • Sustojimas ar stovėjimas vietose, kuriose Kelių eismo taisyklės draudžia tai daryti kainuos 30-90 eurų (28-86)
  • Vairuotojų reikalavimo duoti kelią pradedant važiuoti, įvažiuojant į kelią, persirikiuojant ir kitaip keičiant važiavimo kryptį nevykdymas, apsisukimas geležinkelio pervažose, vietose, kur kelio matomumas bent viena kryptimi mažesnis kaip 100 metrų dabar bus baudžiamas pinigine bauda 60-90 eurų (28-43).
  • Piniginės baudos už važiavimą neprisisegus saugos diržų bei greičio viršijimą išlieka daugmaž tokios pačios.
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA