Kaunietis dalinasi unikaliu planu, kaip valgant numesti beveik 30 kilogramų | Kas vyksta Kaune

Kaunietis dalinasi unikaliu planu, kaip valgant numesti beveik 30 kilogramų

delfi.lt 2016/03/03 21:20
Asmeninio archyvo nuotr.

Prieš daugiau nei ketverius metus kaunietis Ramūnas Staselis svėrė 97 kilogramus ir, kaip pats sako, valgė viską iš eilės. Pavargęs nuo vakarėlių bei liulančio kūno, vyriškis ėmėsi permainų ir šiandien džiaugiasi rezultatais.

„Valgiau viską iš eilės ir bet kada, tiek naktį, tiek dieną, tiek sumuštinius, tiek kiaulieną, tiek čipsus ir dar alumi viską nuplaudavau. Kas savaitgalį baliai, o kai balius, tai daug alkoholio ir dar daugiau įvairaus „ėdesio“. Kadangi aš toks žmogus, kuris save motyvuoja, tai vieną dieną nusprendžiau, kad taip tęstis negali amžinai, kad reikia atsisakyti alkoholio ir numesti šiek tiek svorio – tikslas buvo sverti 80 kg“, – mena R. Staselis.

Šį ryžtą paskatino apatija vakarėliams, savo kūnui bei žinia apie būsimą tėvystę. „Sužinojau, kad būsiu tėtis, nenorėjau būti didelių apimčių“, – pripažįsta jis.

Kol nedingo entuziazmas, naujai atsidariusiame sporto klube Ramūnas įsigijo sporto abonementą net 9 mėnesiams.

„Iš pradžių į sporto klubą nuėjau labiau smalsumo vedamas, pasitreniravau su keliais treniruokliais, nežinojau nei kokius pratimus daryti, nei kokiais dažniais. Daugiausia visi čia susirinko sportininkai, kurie norėjo paryškinti raumenis, o mano tikslas buvo visai kitoks – svorio numetimas.

Labai sunku buvo iš pradžių treniruotis, bet visai patiko, iš karto motyvaciją susigalvojau, kad po treniruočių pusę valandos praleisiu klube esančioje pirtelėje, kad atgaučiau visas prarastas jėgas. Su trenerės Laimos Laurinavičiūtės pagalba susidariau sporto programą ir pats susidariau sau mitybos planą. Jis nebuvo labai baisus ir praėjus 3 metams manau, kad viskas buvo teisingai padaryta“, – mano pašnekovas.

Štai, ką kasdien valgė vyras:

1. Ryte sausi avižiniai dribsniai, kartais košės be uogienių ir cukraus, bananas. Porąkart per mėnesį – du virti kiaušiniai. Užkandžiams „muslių“ javainių batonėliai arba Belvita, bet vėlgi be šokolado.

2. Pietūs – sriuba ir antras patiekalas. Kiauliena buvo pakeista paukštiena bei žuvimi, o bulvės – ryžiais. Vengti ir keptų riebaluose produktų, maistą ruošti garpuodyje.

3. Vakare tik liesas (be skonio) jogurtas arba liesa varškė. Daug mineralinio vandens negazuoto.

„Pagrindinės taisyklės buvo šios: jokio alkoholio – vėliau tik leisdavau sau vyno karts nuo karto taurę išgert, kitaip ir negalėjau, nes darbas buvo su vynais susijęs. Taip pat – jokio cukraus. Ši taisyklė galiojo ir saldumynams. Galiausiai, vengti kiaulienos, miltinių produktų, riebalų, bulvių, gazuotų gėrimų, citrusinių vaisių, valgyti daugiau daržovių“, – susumavo pašnekovas.

Triūsas neliko be rezultatų. Per pirmus du mėnesius kaunietis „sudegino“ 20 kilogramų, dar po dviejų mėnesių neliko papildomų 8 kilogramų.

„Tai pasiekiau tik juodu darbu. Kiekvieną dieną eidavau treniruotis, išskyrus sekmadienį. Stengiausi nepažeisti mitybos plano. Dabar sau leidžiu daugiau, bet ir bėgioju pakankamai daug. Tad, pavyzdžiui, leisdavau sau vakare pavalgyt su sąlyga, kad ryte eisiu bėgioti. Todėl ir svoris per daug nekinta. Per pustrečių priaugau tik 6 kg ir sveriu šiuo metu 75 kg, bet pamenat, tikslas buvo sverti 80 kg“, – šypteli R. Staselis.

Norėdamas įkvėpti ir kitus, kaunietis pabrėžia – pasikeitė ne tik jo išvaizda, tačiau ir vidus.

„Jaučiuosi labai gerai, labai lengvai, visai kitas žmogus esu, tiek išvaizda, tiek vidumi. Alkoholio nevartoju iš viso šiuo metu, išmokau linksmintis ir atsipalaiduoti be jo. Taip pat atsisijojo netikri draugai, kuriems tik pagerti rūpėjo su manim. O kiek dar sutaupiau nevalgydamas vakarais ir negerdamas, sumos įspūdingos būtų. Tik problema didžiulė buvo ta, kad teko visiškai savo rūbų garderobą atnaujinti, o tai pakankamai brangiai kainavo, nes rengtis ir pirkti naujus rūbus tai mėgau“, – pripažįsta vyriškis.

Norintiems pasikeisti, jis pataria – svarbu koreguoti ne tik fizinį aktyvumą, tačiau ir mitybą, kitaip akivaizdžių rezultatų pasiekti sunku. Be to, būtina ir geležinė valia.

Kaip pagerinti mitybos planą

Mitybos specialistė Evelina Pleterienė džiaugėsi vyriškio susidarytu mitybos planu.

„Tokios istorijos iš tiesų įkvepia ir yra puikus pavyzdys, kad nieko nėra neįmanomo, reikia tik didelio noro ir užsispyrimo. Įsisukus į sporto ir sveikos mitybos rutiną greitai pajaučiami teigiami išorės pokyčiai, pagerėja savijauta ir sugrįžti prie senų įpročių nebesinori.

Mitybos taisyklės, kuriomis vadovavosi minėtas vyras yra logiškos ir sveikintinos: griežtas mitybos režimas (3 maitinimaisi ir užkandžiai tarp jų), beverčių produktų atsisakymas tokių kaip cukrus, miltiniai patiekalai, pasirinktas sveikesnis gaminimo būdas (virimas garuose). Svarbu paminėti, kad alkoholiniai gėrimai ne tik kaloringi, didina apetitą, bet ir blokuoja riebalų oksidaciją, todėl sprendimas atsisakyti alkoholio davė gerus rezultatus. Siekiant dar labiau pagerinti mitybą, užkandžiams naudojamus Belvitos sausainius, kurių sudėtyje yra 15% riebalų ir 15% cukraus ir Miusli batonėlius pakeisti mažiau cukraus turinčiomis alternatyvomis – sauja nekeptų riešutų ar sėklų, žemo glikeminio indekso vaisiais, uogomis.

Vienintelis požymis, kuris galėtų neraminti – itin staigus svorio kritimas. Pirmų dviejų mėnesių rezultatai įspūdingi, tačiau tikėtina, kad esant dideliam kalorijų deficitui krito ne tik riebalinė, bet ir liesoji kūno masė, organizmas patyrė šoką, o po tokių staigių pokyčių kūnas būna linkęs greitai viską susigrąžinti. Aišku, tik tokiu atveju, jeigu suklumpama ir sugrįžtama prie senų įpročių. Sveiko lieknėjimo pagrindas – mažinti tik riebalinę kūno masę.

Bet kuriuo atveju tai yra geras pavyzdys mums visiems“, – pabrėžė specialistė.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA