Po streikų skelbia, kad atrado papildomus milijonus mokytojams | Kas vyksta Kaune

Po streikų skelbia, kad atrado papildomus milijonus mokytojams

BNS 2016/03/02 20:34
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Trečiadienio vakarą su premjeru Algirdu Butkevičiumi susitikusi švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė sako gavusi patikinimą, kad Vyriausybė rado papildomus 2 mln. eurų mokytojų algų kėlimui nuo rugsėjo.

Ji aiškino su A.Butkevičiumi nekalbėjusi apie tai, iš kur tie pinigai bus paimti. Tačiau premjeras anksčiau trečiadienį žurnalistams sakė, kad 2 mln. eurų mokytojų algų didinimui tikimasi rasti peržiūrint švietimo reikmėms skirtas Europos Sąjungos (ES) lėšas. Dar papildomus 6 mln. eurų anksčiau šią savaitę paskelbė rasianti Švietimo ir mokslo ministerija iš jai skirtų valstybės biudžeto asignavimų.

„Mes apie šaltinius tikrai nekalbėjome, man buvo svarbu, ar yra 2 mln. eurų. 2 mln. eurų yra. Dabar tiesiog sakome, kad surasti pinigai, profesinės sąjungos iškovojo 8 mln. eurų“, – BNS trečiadienio vakarą sakė ministrė.

Paklausta, ar papildomų pinigų skyrimui gautas Finansų ministerijos pritarimas, ministrė sakė: „Taip, na tai kaip kitaip? Žinoma. Susitarimai padaryti“.

Pasiektą susitarimą ketvirtadienį ministrė pristatys mokytojų profsąjungoms, kurios organizuoja jau antrą savaitę besitęsiantį neterminuotą pedagogų streiką. Ji nesiryžo spėti, ar dėl pasiūlyto plano dėl algų didinimo nuo rugsėjo streikas bus nutrauktas.

„Dabar burti iš kavos tirščių tikrai nenoriu, reikia palaukti rytojaus ryto, susitiksime, pradėsime kalbėtis, ir kai baigsis pokalbis, visą informaciją jums pasakysime“, – teigė ministrė.

Pradėdami neterminuotą streiką mokytojai reikalavo 18 mln. eurų, paskui reikalavimus sumažino iki maždaug 12 mln. eurų.

Dauguma profsąjungų kol kas neatsako, ar radus papildomus 8 mln. eurų mokytojai nutrauktų streiką. Viena profsąjunga jau pareiškė, kad streiko nenutrauks.

Švietimo profesinės sąjungos streiką paskelbė praėjusią savaitę, vasario 22 dieną. Tuomet 233 švietimo įstaigose streikavo per 5 tūkst. pedagogų. Nuo to laiko streiko mastas sumažėjo perpus – Švietimo ir mokslo ministerijos skelbiamais duomenimis, trečiadienį 113 įstaigų streikuoja apie 2,4 tūkst. pedagogų.

Iš viso Lietuvoje veikia daugiau kaip 2300 bendrojo ugdymo mokyklų, ikimokyklinio ir neformaliojo ugdymo įstaigų. Ministerijos duomenimis, jose dirba per 50 tūkst. pedagogų.

Atlyginimai mokytojams pastarąjį kartą šiek tiek didinti nuo 2016 metų sausio. Ministerijos skelbiamais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis Lietuvos mokytojo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 823,4 euro per mėnesį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA