Kaip apskaičiuoti darbo užmokestį, kai jis nenustatytas darbo sutartimi | Kas vyksta Kaune

Kaip apskaičiuoti darbo užmokestį, kai jis nenustatytas darbo sutartimi

Susiklostė tokia situacija, kad darbo sutartimi su darbdavio nesusitarėme dėl darbo užmokesčio, tačiau dėl darbo užmokesčio buvome susitarę žodžiu. Dabar įvyko tarp mūsų konfliktas ir jis man staiga pradėjo mokėti tik minimumą. Gal galite pakomentuoti, kaip teismas vertintų tokią situaciją, nes darbdavys man aiškina, kad teismai tokiais atvejais, t.y. kai tik žodžiu susitariama dėl algos, irgi visada minimalų atlyginimą priteisia.

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Nagrinėjant darbo bylą, kurioje sprendžiamas ginčas dėl darbo sutarties sąlygos, nustatančios darbo užmokestį, kai dėl šios darbo sutarties sąlygos nesusitarta raštu, teismas visų pirma kiekvienai šaliai suteikia galimybę įrodyti, dėl kokio dydžio darbo užmokesčio šalys susitarė žodžiu. Jeigu įvertinus byloje surinktus įrodymus vis tiek nėra galimybės nustatyti dėl kokio darbo užmokesčio susitarė darbo sutarties šalys, šią darbo sutarties spragą privalo užpildyti bylą nagrinėjantis teismas.

Pažymime, kad teismų praktikoje laikomasi pozicijos, jog tokiu atveju darbo sutarties spragą teismas turi užpildyti vadovaudamasis Darbo kodekse tvirtintu teisingo mokėjimo už darbą principu (DK 2 straipsnio 1 dalies 6 punktas), kurio turinys detalizuotas, inter alia, DK 186 straipsnio 3 dalyje, kurioje nustatyti pagrindiniai darbo užmokesčio dydžio kriterijai: darbuotojo darbo užmokestis priklauso nuo darbo kiekio ir kokybės, įmonės, įstaigos, organizacijos veiklos rezultatų bei darbo paklausos ir pasiūlos darbo rinkoje; vyrams ir moterims už tokį patį ar lygiavertį darbą mokamas vienodas darbo užmokestis. Taigi, iš esmės, teismas darbo užmokesčio dydį nustatys, atsižvelgdamas į darbo užmokesčio toje (analogiškoje) įmonėje, įstaigoje, organizacijoje mokamo (mokėto) už tokį patį ar lygiavertį darbą, dydį.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA