Generalinė prokuratūra dėl kyšio prašys naikinti R.Pakso neliečiamybę | Kas vyksta Kaune

Generalinė prokuratūra dėl kyšio prašys naikinti R.Pakso neliečiamybę

BNS 2016/03/01 16:36
DELFI nuotr.

Generalinė prokuratūra prašys Europos Parlamento naikinti europarlamentaro valdančiųjų „tvarkiečių“ vadovo Rolando Pakso teisinę neliečiamybę. R.Paksas įtariamas paėmęs 15 tūkst. eurų kyšį, antradienį pranešė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis.

„Kadangi R.Paksas turi imunitetą, jis apklaustas vakar kaip specialusis liudytojas, svarstoma galimybė kreiptis į Europos Parlamentą dėl teisinio imuniteto panaikinimo“, – pranešė I.Mikelionis.

Anot jo, kreipimasis į Europos Parlamentą dėl R.Pakso neliečiamybės panaikinimo šiuo metu jau rengiamas – dėl kreipimosi spręs generalinis prokuroras.

Europarlamentaro imuniteto atšaukimo sąlygas apibrėžia EP darbo tvarkos taisyklės: prokurorų prašymas dėl imuniteto panaikinimo perduodamas Teisės komitetui, šis teikia siūlymą – naikinti neliečiamybę ar ją ginti, ir teikia balsuoti Europarlamentui.

„Vakar UAB „Lietuvos rytas“ vadovui Gedvydui Vainauskui buvo įteiktas pranešimas apie įtarimą, kad jis, atstovaudamas kitų asmenų interesams, susitarė su „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininku Rolandu Paksu, kad šis už 15 tūkst. eurų kyšį paveiktų Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojus, kad šie leistų pradėti eksploatuoti Prienų mieste naujai pastatytą prekybos centro pastatą“, – sakė I.Mikelionis.

I.Mikelionis teigė negalintis atskleisti konkrečių R.Pakso kyšio aplinkybių, bet patikino, kad „susitarimas dėl kyšio priėmimo ir davimo buvo pasiektas“.

Tuo metu G.Vainauskui kartu su premjero visuomeniniu patarėju Antanu Zabuliu buvo pareikšti įtarimai ir dėl kito prekybos poveikiu atvejo, įtariant, kad galėjo būti daromas poveikis ikiteisminį tyrimą dėl sunkaus finansinio nusikaltimo atliekantiems ikiteisminio tyrimo pareigūnams.

„Turima duomenų, kad pasinaudojant G.Vainausko įtaka valstybės pareigūnams, už kyšį buvo siekiama nutraukti ikiteisminį tyrimą, vėliau minėtas ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas“, – pažymėjo prokuroras.

Jis sakė negalintis atskleisti daugiau duomenų, kokią konkrečiai bylą, kuri buvo nutraukta, tyrė pareigūnai. Pasak jo, dėl šio atvejo vykdomas ikiteisminis tyrimas, kuriam vadovauja ir jį vykdo Generalinė prokuratūra.

I.Mikelionis neįvardijo A.Zabulio ir G.Vainausko tyrime figūruojančio konkretaus kyšio, tačiau sakė, kad tai yra „daugiau nei 10 tūkst. eurų“.

Anot jo, tai, jog G.Vainauskui ir A.Zabuliui pareikšti įtarimai, sąlygojo byloje turimi „objektyvūs duomenys“. Prokuroras tikino, kad duomenis leidžia teigti, jog visos korupcinės veikos „nebuvo atsitiktinės“.

„Galime kalbėti apie tam tikrą sistematiškumą. Pagal turimą informaciją ir pagal šiuo metu jis (G.Vainauskas) įtariamas dviejų nusikalstamų veikų padarymu ir, kaip minėjau, mūsų daroma prielaida, kad šios nusikalstamos veikos buvo ne atsitiktinės“, – sakė jis.

STT aiškinasi galimą poveikį Statybos inspekcijai siekiant įteisinti „Norfos“ parduotuvę Prienuose ir spaudimą siekiant nutraukti neįvardijamą Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu.

Šiame tyrime įtarimai dėl prekybos poveikiu pareikšti „Lietuvos ryto“ vadovui Gedvydui Vainauskui ir visuomeniniam premjero konsultantui buvusiam „Omnitel“ vadovui Antanui Zabuliui. Specialiuoju liudytoju be R.Pakso šiame tyrime buvo apklaustas „Norfos“ tinklo vadovas Dainius Dundulis, , liudytojais apklausti aplinkos viceministras Algirdas Genevičius ir keli Statybų inspekcijos darbuotojai.

R.Paksas po apklausos perspėjo dėl pavojaus Lietuvos demokratijai, „Lietuvos ryto“ grupei priklausantis naujienų portalas lrytas.lt citavo advokatus, kurie apkaltino teisėsaugą vykdant viešųjų ryšių akciją, premjeras žadėj atleisti A.Zabulį, tačiau kliūčių dirbti koalicijai nemato.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA