Rokų kunigas išteisintas dėl komentaro apie gėjus | Kas vyksta Kaune

Rokų kunigas išteisintas dėl komentaro apie gėjus

delfi.lt 2016/03/01 22:08
Archyvo nuotr.

Kauno rajono Rokų Šv. Antano Paduviečio parapijos kunigas Virginijus Gražulevičius internete parašė neigiamą ir niekinančio pobūdžio komentarą, nukreiptą prieš homoseksualių žmonių grupę, tačiau tai – joks nusikaltimas.

Taip antradienį galutine ir neskundžiama nutartimi nusprendė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), išnagrinėjęs Kauno apygardos prokuratūros skundą, kuriuo buvo prašoma dvasininką nuteisti dėl to, kad šis viešai tyčiojosi, niekino bei kurstė diskriminuoti, smurtauti prieš žmonių grupę dėl seksualinės orientacijos.

Teisėjai paskelbė, kad V. Gražulevičius parašytu komentaru, kuriuo jis siūlė „duoti į kailį išdraskytašikniams“, netinkamai įgyvendino savo saviraiškos laisvę, tačiau tokiu pasisakymu kunigas negalėjo sukelti realią gėsmę baudžiamojo įstatymo saugomoms vertybėms – pažeisti homoseksualių žmonių grupės lygiateisiškumą, jos, kaip bendruomenės, orumą.

LAT teisėjai taip pat pabrėžė, kad Kauno rajono kunigas komentaru nedviprasmiškai išreiškė neigiamą požiūrį į seksualines mažumas, tačiau, anot jų, komentaras tebuvo lakoniškas, jame naudojami frazeologizmai, apie smurtą kalbama tik abstrakčiai.

Taip 40 metų V. Gražulevičiui pavyko išvengti baudžiamosios atsakomybės. Tiesa, jis nesutiko su prokurorų mestais kaltinimais ir sakė, kad internete nesityčiojo iš Lietuvos gėjų, o atvirkščiai – smerkė visus tuos, kurie tyčiojasi iš pažeidžiamos grupės asmenų.

Kauno apylinkės teismas kunigą buvo pripažinęs kaltu – už padarytus nusikaltimus V. Gražulevičiui buvo skirta 18 MGL (677 eurų) bauda. Tačiau šis nuosprendis neįsiteisėjo – dvasininko skundą apeliacine tvarka išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas nutarė, kad prokurorai neįrodė kaltės ir V. Gražulevičių išteisino.

Tačiau su išteisinamuoju nuosprendžiu nesutinka Kauno prokurorai, LAT prašę panaikinti apeliacinės instancijos teismo verdiktą, o palikti galioti pirmosios instancijos teismo nuosprendį.

Bylos duomenimis nustatyta, kad V. Gražulevičius dar 2013 m. rugpjūčio 29 d. viename interneto portale perskaitė straipsnį apie mitingą, surengtą prie Rusijos ambasados – piketuotojai piktinosi gėjų teisių pažeidimais Rusijoje.

„Duot į kailį tokiems išdraskytašikniams“, – pasirašęs slapyvardžiu kunigas parašė komentarą, dėl kurio iki šiol yra persekiojamas pareigūnų.

Šis komentaras užkliuvo Lietuvos gėjų lygos valdybos pirmininkui Vladimirui Simonkai, kuris kreipėsi į policiją.

Netrukus buvo nustatyta, kad komentaras buvo parašytas iš V. Gražulevičiui priklausančio kompiuterio. Į apklausą policijoje iškviestas kunigas neneigė, kad yra komentaro autorius.

„Man buvo šokas“, – dvasininkas sakė, kad tyrėja jam pareiškė įtarimus, aiškino, jog čia tik formalumai, yra byla, bet advokato pagalba jam nereikalinga.

Bet šiandien V. Gražulevičius gailisi, kad policijoje atsakinėjo į tyrėjos klausimus nedalyvaujant advokatui – dabar be gynėjo net neprasižiotų.

Kauno gyventojams gerai žinomas dvasininkas sakė, kad parašytame komentare jis tik išsakė savo nuomonę, o jo žodžiai buvo nukreipti ne į homoseksualios orientacijos asmenis, o į agresyvią Rusijos politiką.

„Komentare parašiau „duoti į kailį“ labai greitai, net su klaidomis, nes man nepatinka Rusijos politika, čia yra pažeidinėjamos žmonių teisės, – sakė V. Gražulevičius. – Pats esu dzūkas, mūsų krašte visada taip sakoma, o posakis „išdraskytašikniai“ reiškia „įstatymų darkymą“, tai buvo nukreipta į Rusijos vykdomą politiką prieš žmogaus teises. Čia ne apie rusų tautą, o apie žmogaus teisių apžeidimą. Mano nuomone, rusų politikai – „išdraskytašikniai“, nes jie pažeidžia žmonių teises.”

Kunigas pažymėjo, kad neragino smurtauti prieš gėjus – esą jei ragintų smurtauti, tai nurodytų asmenį, konkrečią vietą, būtų parašęs „sumušti“.

„Niekuomet nenurodžiau, kad mano komentaras yra skirtas konkrečiai asmenų grupei, išskirtinai seksualinio apsisprendimo požiūriu – priešingai, visuomet teigiau, kad komentaras buvo skirtas agresyviai Rusijos politikai homoseksualių asmenų atžvilgiu, tai buvo noras atkreipti dėmesį į žmogaus teisių pažeidimus Rusijoje“, – kuningas nurodė, kad apkaltinamasis nuosprendis yra baudžiamojo persekiojimo dėl išreikštos nuomonės apie kaimyninės valstybės politiką išraiška.

DELFI informuoja, kad už viešojoje erdvėje parašytus komentarus atsako jų autoriai – DELFI ragina skaitytojus komentuoti prisiregistravus, o ne pasislėpus po anonimiškumo skraiste.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA