Kauniečių ekskursija į Ignalinos atominę elektrinę | Kas vyksta Kaune

Kauniečių ekskursija į Ignalinos atominę elektrinę

Asociatyvi / Ignalinos atominė elektrinė / J. Petronio nuotr.

Išgirdus žodį „ekskursija“, daugeliui prieš akis išnyra zoologijos sodas, parkas ar muziejus. Tačiau Vytauto Didžiojo Universiteto Absolventai nusprendė pasinaudoti kol kas dar egzistuojančia galimybe ir apsilankyti pamažu uždarinėjamoje Ignalinos atominėje elektrinėje.

„Didžiulės erdvės, begaliniai koridoriai, tarsi iš mokslinės fantastikos filmų „nužengusios“ valdymo panelės…“ – labiausiai įsiminusias detales vardino vienas iš VDU absolventų, fotografas Jonas Petronis. Pasak jo, dirbti Ignalinos AE galbūt ir nebūtų labai malonu, tačiau apsilankyti, kol dar yra galimybė, verta visiems.

Ignalinos AE buvo baigta statyti 1987-aisiais ir eksploatuota 26 metus. Statybų metu buvo nutiesta beveik 1500 kilometrų įvairių komunikacijų, o 1993-aisiais elektrinė buvo įtraukta į pasaulio Gineso rekordų knygą, kaip pagaminanti daugiausiai valstybei reikalingos elektros energijos (88,1%).

Atominėje elektrinėje naudoti RBMK reaktoriai, kurie po tragedijos Černobylio AE nėra laikomi pakankamai saugiais eksploatavimui, tad Lietuva, besiruošdama stoti į Europos Sąjungą bei NATO įsipareigojo Ignalinos AE uždaryti.

Pirmasis Ignalinos AE blokas, vykdant Vyriausybės nutarimus, nutraukė veiklą 2004-ais, antrasis – 2009 metais. Šiuo metu vykdomi jo ardymo darbai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA