STT: „Lietuvos ryto” savininkas R.Paksui siūlė didelį kyšį už prekybos centrą Prienuose | Kas vyksta Kaune

STT: „Lietuvos ryto” savininkas R.Paksui siūlė didelį kyšį už prekybos centrą Prienuose

delfi.lt 2016/02/29 16:21
DELFI nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnyba praneša atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo.

Tiriamos aplinkybės dėl galimai daryto poveikio Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos tarnautojams.

Siekta, kad šie pripažintų tinkamu eksploatuoti vienam iš mažmeninės prekybos tinklų priklausantį naujai pastatytą prekybos centro pastatą Prienų mieste.

Kaip teigiama tarnybos pranešime spaudai, ikiteisminio tyrimo metu gauta duomenų, kad vienos iš žiniasklaidos įmonių vadovas Gedvydas Vainauskas, atstovaudamas kitų asmenų interesams, susitarė su partijos „Tvarka ir teisingumas” lyderius Rolandu Paksu dėl didelės vertės (daugiau nei 250 MGL) kyšio.

Esą R. Paksas, pasinaudodamas savo įtaka politinės partijos nariams, dirbantiems Aplinkos ministerijoje, turėtų paveikti ministerijai pavaldžios institucijos – Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos – darbuotojus, kad šie leistų pradėti eksploatuoti Prienų mieste minėtam mažmeninės prekybos tinklui priklausantį prekybos centrą.

Kaip teigia STT, R. Paksas apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Vadovaujantis Lietuvoje galiojančiais tesės aktais, teisinę neliečiamybę turintis asmuo, neatlikus tam tikrų privalomų teisinių procedūrų, negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, t. y. – negali būti apklausiamas įtariamuoju.

Taip pat tyrimo metu tiriamos aplinkybės dėl kito prekybos poveikiu atvejo, kuomet galimai buvo daromas poveikis ikiteisminį tyrimą dėl sunkaus finansinio nusikaltimo atliekantiems pareigūnams.

Turima duomenų, kad pasinaudojant G. Vainausko įtaka už kyšį buvo siekiama paveikti atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu, kad jis būtų nutrauktas.

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai atliko dokumentų poėmius kelių, su atliekamu tyrimu susijusių įmonių vadovų darbo vietose bei valstybinės įstaigos, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos Kauno ir Prienų teritoriniuose padaliniuose.

R.Paksas pirmadienį BNS sakė, kad pareigūnai jo klausė apie pažintį su vienu dienraščio „Lietuvos rytas“ savininkų ir vyriausiuoju redaktoriumi G.Vainausku ir prekybos centro „Norfa“ direktoriumi.

„Aš atsakiau, ar pažįstu Gedvydą Vainauską, ar pažįstu „Norfos“ direktorių, aplinkos viceministrą Algirdą Genevičių ir po šitų klausimų apklausa baigėsi, išskyrus vieną dalyką, kad šalia kitų dovanų gavau specialiojo liudytojo statusą“, – BNS sakė R.Paksas.

Vertindamas teisėsaugos veiksmus, jis pareiškė, kad „Lietuvoje yra peržengtos visos demokratijos ribos“.

G.Vainauskas sakė nieko nežinantis apie STT tyrimą.

„Pirmą kartą apie tai girdžiu. Čia yra nesąmonės“, – BNS pirmadienį sakė G.Vainauskas.

„Norfos mažmena“ Prienuose pernai atidarė 1,8 tūkst. kvadratinių metrų ploto parduotuvę, į ją įmonė investavo 1,8 mln. eurų. Tai vienintelė „Norfos“ tinklo parduotuvė Prienuose.

Aplinkos viceministras „tvarkietis“ A.Genevičius patvirtino, jog pareigūnų liudytojo statusu buvo apklaustas praėjusią savaitę.

Tai ne pirmas teisėsaugos tyrimas, kuriame figūruoja „Tvarkos ir teisingumo“ nariai ir pati partija. 2015 metų pabaigoje STT partijai kaip juridiniam asmeniui pareiškė įtarimus dėl pinigų plovimo ir prekybos poveikiu. Įtarimai „Tvarkai ir teisingumui“ buvo pateikti atliekant užpernai pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu, kurio metu kaip įtariamieji dėl skirtingų nusikalstamos veikos epizodų apklausti 12 asmenų, iš jų septyni yra valstybės tarnautojai ar jiems prilyginti asmenys.

„Norfos mažmenos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis pareiškė, kad įmonė „neigia bet kokias sąsajas su kokia nors neteisėta veikla“.

Šiuo metu šalyje veikia 135 „Norfos“ parduotuvės. Šiemet „Norfos mažmena“ planuoja atidaryti 12 naujų ir atnaujintų parduotuvių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA