Alytus aplenkė Kauną ir sukūrė viliojančias nuolaidas šeimoms | Kas vyksta Kaune

Alytus aplenkė Kauną ir sukūrė viliojančias nuolaidas šeimoms

Asociatyvi/ R. Tenio nuotr.

Nors Alytus gerokai mažesnis miestas nei Kaunas, tačiau sugebėjo pasiūlyti šeimoms oresnį gyvenimą. Daugiavaikės šeimos gali naudotis įvairiomis nuolaidomis mieste, o Kaunas pateikia lengvatas tik labiausiai pažeidžiamoms šeimoms. Kiti – vaikus augina tik savo jėgomis.

Alytus pateikė naujovę Lietuvoje

Praėjusių metų rudenį Alytuje startavo šauni ir Lietuvoje analogų neturinti akcija, skirta pagerinti daugiavaikių šeimų gyvenimą. Miesto valdžia kartu su verslo atstovais susivienijo ir įsteigė tam tikras privilegijas tiems, kurie augina tris ar daugiau vaikų. Sukurta nuolaidų kortelė „Alytus – viena šeima“, kuri leidžia pasimėgauti šiame mieste teikiamomis paslaugomis ir įsigyti prekių pigiau. Tokios nuolaidos leidžia labiau pasimėgauti gyvenimu, nes iki šiol dažnai tekdavo taupyti ir daug dalykų sau neleisti.

„Mintis – suvienyti Alytaus verslą ir gausias šeimas, kur šeimos galėtų mieste jaustis oriai. Kadangi savivaldybė turi ir teatrą, ir baseiną, ir kitas įmones, tad jų vadovai noriai sutinka padėti daugiavaikėms šeimoms. Taip verslininkai gali darbais, o ne tik žodžiais įrodyti, kad myli“, – apie kortelę „Alytus – viena šeima“ radijuje „FM99“ kalbėjo Socialinės paramos skyriaus vedėja Sonata Dumbliauskienė.

Alytiškio kortele gali naudotis apie 600 miesto daugiavaikių šeimų. Šiuo metu prie akcijos yra prisijungę apie 30 Alytaus verslininkų. Nuolaidos apima ne tik būtiniausių prekių parduotuves, bet taip pat ir pramogų sferas, kurios leidžia daugiavaikėms šeimoms pasijusti pilnaverčiais piliečiais. Be to, tikimasi, kad lengvatos paskatins į miestą grįžti emigravusias šeimas.

Negana to, kad galima mėgautis daugeliu dalykų pigiau, kortelė nėra vienkartinė. Kortelė suteikiama vieneriems metams ir eilę metų galės būti pratęsiama, kol šeimos vaikams sueis 18 metų ir toliau, kol jaunuoliai mokysis mokykloje arba studijuos, iki 26 metų amžiaus. Tad tai reali ir ilgalaikė pagalba Alytaus šeimoms.

Kaunas prioritetus dėliojo kitur

Kol mažesni miestai investuoja į šeimų gerovę, Kaunui belieka tik vytis iš paskos. Miesto vadovai tikina, kad kol kas prioritetai buvo sudėti kitur, tačiau neatmeta idėjų, kurios galėtų pagerinti daugiavaikių šeimų gerovę.

„Mes kol kas prioritetą teikėme darželių vietoms, tačiau natūralu, kad reikės galvoti ir apie kitas priemones. O dėl Alytaus, manau, kad reikėtų detaliau išsinagrinėti, kiek jis yra patrauklus ir turi realios reikšmės, nes nesinorėtų įsivelti į projektus, kurie tiesiog tik labai gražiai kalba. Gal pirmiausiai reikia pažiūrėti kitu kampu ir pasiūlyti ką nors, kad jaunos šeimos nebijotų turėti vaikų“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė vicemeras Simonas Kairys.

Kaune tik kai kurios daugiavaikės šeimos gauna lengvatas

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Šliažas patikino, kad šiuo metu mieste yra 2106 mamos (nebūtinai vienišos), kurios augina tris ar daugiau vaikų, iš jų 790 šeimos yra socialiai remtinos ir gauna tam tikrų nuolaidų mieste.

Be valstybės nustatytos paramos, socialiai pažeidžiamos Kauno daugiavaikės šeimos gali naudotis šiomis lengvatomis: joms teikiamas pirmumas į ikimokyklinio ugdymo įstaigas, taip pat vaikai gali nemokamai lankyti tam tikrus neformaliojo ugdymo būrelius, kurių steigėja yra Kauno miesto savivaldybė. Tokių šeimų vaikams užtikrinamas nemokamas maitinimas darželiuose ir mokyklose. Taip pat gali nemokamai lankyti sporto mokyklas. Tėvai, auginantys tris ar daugiau vaikų, gali lengviau gauti socialinį būstą.

„Reikia įvertinti, kad prioritetas yra toms šeimoms, kurios sunkiau gyvena ir kurių pajamos kiekvienam šeimos nariui neviršija 153 eurų per mėnesį. Žinoma, galvojame apie pertvarkas neformaliame ugdyme, sporto mokyklose, socialinėse įstaigose, kad lengvatų būtų daugiau ne tik daugiavaikėms šeimoms, bet ir kitoms pažeidžiamoms grupėms“, – kalbėjo S. Šliažas.

Kaip matyti iš pateiktų lengvatų, Kaunas suteikia nuolaidas tik toms šeimoms, kurios sunkiau gyvena, o tie, kurie daug vaikų augina savo jėgomis, gali tikėtis nebent „Ačiū“. Žinoma, situaciją galėtų pagelbėti ir verslininkų iniciatyva tam, kad ne tik Alytaus, bet ir Kauno daugiavaikės šeimos galėtų gyventi oriai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA